Eesti Vabariik 100. Margus Kasterpalu: koristame toad ära ja teeme tordi

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Margus Kasterpalu. Foto: Arvo Tarmula
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 5

Margus Kasterpalu. Foto: Arvo Tarmula

Kuigi Eesti vabariigi 100. aastapäev on 24. veebruaril, algas selle tähistamine juba möödunud kevadel ja kestab ülejärgmise aasta 2. veebruarini. Martna mees, EV100 suursündmuste juht ja juhtrühma liige Margus Kasterpalu rääkis, miks nii kaua ja mida selle aja jooksul teha on kavas.

Eesti riigi 100. sünniaastapäeva tähistamine on nii mastaapne üritus, et mul on isegi selle algust raske nimetada. Mäletan, et juba paar aastat tagasi käis korraldustoimkond Lääne maavalitsuses selle plaane tutvustamas. Millal Eesti Vabariik 100 algas ja kui kaua kestab?

See algas 2017. aasta 17. aprillil ja see on kokkuleppeliselt see hetk, kui Ajutine Valitsus Peterburis otsustas Eesti rahvuslike ringkondade survel kaotada piiri lõuna- ja põhjaeestlaste vahelt – selle vana kubermangupiiri, mis lõunaeestlaste pealinnaks tegi Riia. Eesti sai nii autonoomia kui ka rahvusterritooriumi, kuigi mitte veel iseseisvust. Sellest hetkest alates kuni Tartu rahuni ongi tegelikult meie riigi sünniperiood. Ei läinud ühe päevaga.

EV100 kestab 2020. aasta veebruarini, sest riik sai valmis ja rahvusvahelise õiguse subjektiks alles siis, kui Tartu rahuga piir fikseerus ja olime ennast Vabadussõjas niimoodi kaitsnud, et ka teised riigid Eestit tunnustasid.

Iseseisvuse deklareerimisest ei piisa, neid paralleele võib ju tänapäeva kurdide või katalaanide juurde tõmmata. Selles mõttes läks meil küll kaua, aga läks hästi.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Läänlane
6 aastat tagasi

Igatahes.