Selgusid Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia laureaadid

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjate tööd näitusel Iloni imedemaal. Foto: Karin Mägi
Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjate tööd näitusel Iloni Imedemaal. Foto: Karin Mägi

Täna, Ilon Wiklandi 88. sünnipäeval kuulutati Haapsalus Iloni Imedemaal välja Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia konkursi võitjad. Ilon Wiklandi litograafia ja preemia väärtusega 200 eurot pälvisid Artur Anniste, Kai-Melli Kapten, Kassandra Lauk, Marlene Schwindt ja Meeli Maria Viikmaa.

Juba neljandat korda osalesid 14–18aastased noored Ilon Wiklandi nimelisel noore kunstniku preemia konkursil. Konkurss on ellu kutsutud eesmärgiga julgustada noori kunstnikke nende loomerännaku alguses. Osalejatel tuli esitada üks töö vabalt valitud teemal ning kaks illustratsiooni. Kui eelnevatel aastatel on noored võinud vabalt valida ka lood, mida illustreerida, siis seekord tuli žürii otsuse kohaselt kõigil joonistada kaks pilti F. R. Kreutzwaldi muinasjutule „Kullaketrajad“. See võimaldas võistlejate taset paremini võrrelda ja hinnata. Konkursi iga-aastane preemiafond on 1000 eurot, lisaks Ilon Wiklandi litograafia, mille jagamise otsustab žürii koostöös Ilon Wiklandiga.

Seekord osales konkursil 33 noort. Kõige rohkem töid laekus Tallinna koolidest. Esindatud olid ka Tartu, Pärnu, Narva, Viljandi, Haapsalu, Kurssaare, Oru, Kose ja Märjamaa koolide õpilased.

Žürii liikmed Krista Kumberg, Karin Mägi, Tea Tammelaan, Urmas Viik ja Viive Noor nentisid, et võrreldes eelmise aastaga oli tase ühtlasem. Valiku tegemine oli raske, sest konkursile laekus palju tugevaid töid. Nii otsustas žürii sel aastal kuulutada välja viis võitjat:

  • Artur Anniste (15), Sally kunstistuudio, juhendaja Anniki Kari.

Artur Anniste on oma töödes väga hästi kujutanud ruumi ning kompositsiooni lahendused on väga huvitavad. Samuti on perspektiiv paigas. Eriti meeldis musta värvi julge kasutamine.

  • Kai-Melli Kapten (16), Türi põhikool, juhandaja Aili Avi.

Kai-Melli Kapten on töödes oskuslikult kasutanud mustvalgeid kujutisi. Töödes torkab silma detailide rohkus.

  • Kassandra Lauk (16), Kose kunstikool, juhendaja Margit Mikk.

Kassandra Lauk on tugev raamatugraafik. Tema tööd on väga professionaalselt teostatud, pildid moodustavad hea ühtlase terviku.

  • Marlene Schwindt (15), Haapsalu põhikool.

Marlene Schwindt on väga heade professionaalsete oskustega joonistaja. Tema töödes on tunda illustraatori käekirja ning märgata hästi muinasjuttu. Koloriit ja kompositsioon on hästi paigas. Pildid moodustavad hea ühtlase terviku.

  • Meeli Maria Viikmaa (14), Märjamaa muusika- ja kunstikool, juhendaja Anne Muinaste.

Meeli Maria Viikmaa tööd on väga professionaalselt teostatud. Väga silmapaistvad olid vaated rannale. Tema joonistatud pildid sobiksid kohe nii raamatusse kui ka seinale.

Kõigi konkursil osalenud noorte töödega saab tutvuda Iloni Imedemaal. Näitus jääb avatuks 29. märtsini.

Varem on peaauhinna pälvinud Liisamari Viik Pärnu kunstikoolist, Anna-Liisa Sääsk Viljandi kunstikoolist ning Aliis Vatku Haapsalu kunstikoolist.

Nelja aasta jooksul on konkursil kokku osalenud 135 noort kunstnikku 39 koolist üle Eesti. Kõik need koolid on kantud kaardile, millega saab tutvuda muuseumi kodulehel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments