Haapsalu käsitööselts avas sajast pitsimustrist pitsigalerii

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 34
Kokku sai seinale sada Haapsalu pitsimustrit. Fotod Arvo Tarmula

Haapsalu käsitööseltsi liikmed kudusid Eesti Vabariigile sünnipäevaks sada Haapsalu pitsi mustrilappi ja panid sellest kokku näituse pitsikeskusesse.

“Haapsalu pitsikeskusel ei olnud seni väga suurt galeriid pitsidest. Olid raamatud, aga see pole see. Otsustasime, et teeme Eesti vabariigile kingituseks seda, mida oskame – pitsimustrite galerii,” rääkis käsitööseltsi eestvedaja Mirje Sims.

Pitsinäidised on maast laeni paanidest vaheseina mõlemal küljel. Seina saab vasavalt vajadusele kokku rullida, et keskus oleks jälle üks suur ruum. Ühe paneeli mõlemal küljel on vanade pitside mustrid, näiteks rahakirjad, praanikukirjad, tapeedikirjad. Teisel ja kolmandal on lehemustrid. Kaks paneeli on lillekirjadega ja kõige viimane on kingitud mustrite paneel.

“Me ei teinud seda üksi ega viiekesi. Tänast näitust tegi 23 naist ja kedagi neist ei saa ala- ega ületähtsustada,” sõnas Mirje Sims.

Esimese pitsi tegi galerii jaoks Haapsalu käsitööseltsi kaugeim liige Nancy Bush Ameerikast novembri alguses. Novembri lõpupoole hakkasid teised tööga pihta ja jõuludeks olid pitsid valmis, aga näituse ettevalmistamine ja kokkupanek tähendas veel palju tööd.

Pitsid valmisid põhikoolis ja õhtud olid pikad, poole üheteistkümneni.

“Kõike arvestatakse rahasse ja kui see töö rahasse ehk käsitöölise tunnitasusse arvestada, on kingituse väärtus 3500 eurot. Me ei küsinud selle jaoks kusagilt toetusi, see on kingitus. Arvutasime kokku, et naised õmblesid, kudusid ja tikkisid neid pitse kokku 720 tundi. Lisaks töö, mis tegid Avaeksperdid seinapaneelide valmissaamiseks,” rääkis Mirje Sims.

Vahesein ise on pitsikeskusele vajalik. “Meil oli seina vaja, et oleks näitusepinda. Samas ei saanud see olla püsiv sein, sest vahel on vaja suurt ruumi ja tegutseme rendipinnal, vaevalt, et omanik tahaks, et hakkame siin omatahtsi ümber ehitama,” rääkis Sims.

Galeriiga tähistas käsitööselts pitsikeskuse neljandat sünnipäeva. “Paljud meist olid täna siin ka neli aastat tagasi, kui pitsikeskus avati. Kuid on ka neid, kes on juurde tulnud. Siis rääkisin, kuidas väikestest mõtetest on veerenud suur lumepall. Nüüd on see pall veel suuremaks veerenud, kuigi vahepeal on olnud ka väikseid põrkeid,” ütles Mirje Sims.

Ta märkis, et Eesti vabariigi juubelikuul saab muuseumisse piletita.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments