0

Kaitseliit avas Haapsalu raamatukogus oma meenete näituse

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Arnold Juhans (vasakult), Raimond Lunev, Hardi Rehkalt ja Aksel Heidemann. Foto: Arvo Tarmula

Eile õhtul avati Haapsalu raamatukogus Kaitseliidu meenete näitus.

Läänemaa keskraamatukogu kahel korrusel paiknev näitus „Kaitseliidu meened 2“ on pühendatud Tartu rahu, Eesti Vabariigi ja ka Kaitseliidu aastapäevale.

Näitusel väljas olevad eksponaadid on kaitseliitlaste auhinnad või hinnalised kingitusel ning kõnetavad moel või teisel kaitseliitu ja tema allorganisatsioone. Eksponaatide seas on karikad ja autasud, lisaks eestiaegsed meened ning unustusse vajunud uue aja esemed ja meened.

„Me oleme selle näituse üle väga tänulikud, sest saame näidata seda, mis on teie kodudes olnud ära peidetult. Aga nüüd saab rahvas seda kõike näha,“ ütles raamatukogu juhataja Ilme Sepp.

Näituse organisaator Heiki Magnus lisas, et näituse eripära on see, et väljas on selliseid meeneid, mida kaitseliitlased on oma kodudest leidnud. „Need pole mitte sellised, mis oleksid iga päev kuskil vitriinis,“ tõdes Magnus.

Enda näitusele toodud esemetest tõstis Magnus esile Kaitseliidu 1990. aastate välivormi, millel on unikaalsed Lääne maleva KL pagunid peal. „Need polnud Eesti Vabariigi taastamisel enam kasutusel, aga panin need uljalt peale ja kandsin neid kompaniipealiku ametikohal olles,“ selgitas Magnus.

Kõige vanem meene näitusel on Aksel Heidemanni valduses olev Risti malevkonna karikas. Magnus tõi näitusel oma vanaisale annetatud Valgeristi teenetemärgi. „Kaitseliidu tänavuse suurõppuse Siil tarvis tegi üks kodanik meenemündi näiduse, see on siin väljas,“ esitles Magnus eksponaate.

Teise korruse lugemissaalis on esitletud huvitavad karikad kasutatud hülssidest.

Kõige uuem näitusel väljas olev meene on Kaitseliidu 100. aastapäeva juubelimark, esimese päeva ümbrik ja hõbedases ümbrikus komplekt, mille on allkirjastanud Kaitseliidu ülem kindralmajor Meelis Kiili ja postmargi kujundaja Lembit Lõhmus.

„On oluline, et säilitaksime ajalugu,“ nentis Magnus. „See on äärmiselt vajalik.“

Esimene kaitseliidu meenete näitus oli raamatukogus väljas veebruaris kaks aastat tagasi.

Kaitseliidu meened 2

  • Eksponaate tõid näitusele: Arnold Juhans, Raimond Lunev, Reemet Sits, Jüri Tõnisma, Andrus Aruots, Hardi Rehkalt, Aksel Heidemann, Tiit Lints, Andres Karell, Heiki Magnus
  • Näituse valmistasid ette: Siim Jeeberg, Alari Arro, Heiki Magnus

Fotod: Arvo Tarmula

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz