Haapsalus jätkub maksukelmuse istung

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Nurme vabriku kohtuistungi kohtunik on Piia Jaaksoo. Foto Arvo Tarmula

Täna, 15. jaanuaril jätkub Pärnu maakohtu Haapsalu kohtumajas miljonitesse eurodesse ulatuva maksukelmuse kriminaalasi poolte vaidlustega.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistab viit meest ja üht naist maksukelmuses suures ulatuses. Lisaks süüdistatakse ühte meest kuritegeliku ühenduse loomises ja ülejäänuid sellesse kuulumises. Kahele mehele ja naisele heidab prokuratuur ette ka korduvat ja ulatuslikku rahapesu.

„Süüdistuse järgi esitasid kuritegeliku ühenduse liikmed osaühingu maksudeklaratsioonides valeandmeid, et saada alusetult suuri käibemaksutagastusi,“ selgitas prokurör Indrek Kalda. „Ebaseaduslikult saadud raha varjamiseks tehti süüdistuse järgi näilikke tehinguid, näiteks rõivakaupade ostu-müügilepinguid, kus liigutati küll raha, kuid mitte kaupu.“

Riik on esitanud kõigi süüdistatavate vastu tsiviilhagi ligi kolme ja poole miljoni euro suuruses summas.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna Lääne talitus alustas kriminaalmenetlust OÜ PVMP-EX maksudeklaratsioonides valeandmete esitamise ja tahtlikult ka käibedeklaratsioonides valeandmete esitamise kahtluse tõttu juba 2013. aasta veebruaris. Prokuratuur saatis mahuka süüdistuse kohtusse 2016. aasta suvel, kuid eri põhjustel on kohtulik arutelu mitu korda edasi lükkunud. Möödunud aasta suvele plaanitud istungi algus lükkus taas edasi, kuid ühe süüdisatava terviseseisund ei võimaldanud tal kohtupidamisest osa võtta.

Möödunud aasta septembris läks kohtupidamine poolte nõusolekul üle lühimenetluse vormile. Kohtulik arutelu peaks plaanide järgi lõppema 1. veebruaril.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments