Nurme vabrik ja Haapsalu uksetehas küsisid töötukassalt hüvitist

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Haapsalu uksetehase juhataja Ago Soomre loodab, et tuleval aastal suudab ettevõte viiendiku võrra rohkem toota. Arvo Tarmula
Haapsalu uksetehase juhataja Ago Soomre loodab rasked ajad üle elada. Arvo Tarmula

Nurme vabrikus tegutsevad õmblusfirmad ja ka Haapsalu uksetehas kärpisid palku ja küsisid töötukassalt palgatoetust.

Haapsalu uksetehase 150 töötajat said töötukassalt hüvitist koos maksudega 187 000 eurot.

„Kõigil jääb tööd vähemaks, samal põhjusel küsisime töötukassa meetmest raha, et ettevõtjad saaks edasi,“ ütles Haapsalu ukseteahse juht Ago Soomre.

„Lähiajal hakkab olema uus normaalsus, meil umbes 35 protsenti tellimusi kukkus,“ rääkis Soomre.

„Eks see töötukassa palgatoetuse meede aitab natuke edasi, vaatame, mis meetmeid riik edasi kavandab,“ arutles Soomre. „Meil tuleb iga päev tööd sisse, sest meil on suur ettevõte, aga kui kolmandik tellimusi väheneb, siis ka see mõjutab palju ettevõtte olukorda.“

Soomre ütles, et uksetehas teeb praegu asju ette, lootuses, et kunagi tulevad ka tellimused.

„Tööjõudu pole praegu kellelgi vaja, välja arvatud kullerid ja põllumajanduses, ega tööstuses tööjõudu juurde ei võeta,“ ütles Soomre.

Nurme vabrikus tegutsev 16 töötajaga ettevõte PVMP-Elektika sai 13 088 eurot ja 161 töötajaga Nurme Production OÜ 118 000 eurot.

Töötukassa hüvitab aprillis ja mais palgakulu ettevõtteile, kes on palku kärpinud 30 ja kelle käive on vähenenud vähemalt 30 protsenti. Teine võimalus on, et ettevõttel ei ole tööd anda ja maksab seetõttu töötajaile keskmist palka.

Hüvitise suurus on 70 protsenti töötaja keskmisest kalendrikuu töötasust. Hüvitise suurus on kuni 1000 eurot. Tööandja peab lisaks maksma töötajale töötasu vähemalt 150 eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
K.S
4 aastat tagasi

Okei. Aga milleks Nurme vabrikut oma miinimumpalkadega elus hoida? Et MEIE naised ennast ikka alaväärsetena tunneksid? Huvitsv, kas keegi neist toetusemäärajatest ikka oleks nõus sinna Selle palga eest tööle minema(tööd tegema)???

Pamp
4 aastat tagasi

„Tööjõudu pole praegu kellelgi vaja, välja arvatud kullerid ja põllumajanduses, ega tööstuses tööjõudu juurde ei võeta,“ ütles Soomre.
Küll ikka need jõukurid halavad, tööjõud on nagu tühi õllepudel, kelle võib üle aia visata, peaasi, et rikkurid ühestki sendist ilma ei jääks.

Uku
4 aastat tagasi

Ah mis te nalja teete. Andke kohe 2milli Soomrele. Ikka jääb puudu.

huviline
4 aastat tagasi

kellele muidu uksetehas kuuulub ?

Uku
4 aastat tagasi
Reply to  huviline

Tagasihoidlikele ja mitte väga jõukatele.

Maakas
4 aastat tagasi

Kõik need rikkurite firmad on järsku nii raskustes ja selgub, et mingit varu neil pole. Huvitav tõesti, kui natuke raskemaks läheb siis kohe käsi pikal. Palju vähendatakse muidugi ainult töölistele.

kodanik
4 aastat tagasi

kas iga kord kui tellimuste arv kukub, annab riik paarsada tuhat? On suur hulk firmasid, kellel tellimused kukkusid 100%

uskmatu toomas
4 aastat tagasi

Kuidas mõista ajakirjanikku ” meil on umbes 35 protsenti tellimusi kukkus,“ rääkis Soomre.” ? Kas tellimused on kukrus või protsent kukkus ?
Tegelikkuses võiks kirjatüki enne avaldamist ka läbi lugeda !

uskumatu toomasele
4 aastat tagasi
Reply to  uskmatu toomas

Loe kirjutatu veelkord läbi,siis ehk saad aru.