Läänemaa tööturu seis on väga hull

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Töötukassa Läänemaa osakonna tööandjate konsultant Regina Triebstocki sõnul on Läänemaal suur tööjõupuudus. Foto: arhiiv

Töötukassa Läänemaa osakonna tööandjate konsultant Regina Triebstocki sõnul on Läänemaal suur tööjõupuudus. Foto: arhiiv

Läänemaal on kõige suurem puudus hooldajaist, kokkadest ja pagaritest ning puidutöötluspinkide seadistajaist ja operaatoreist.

„Tegelikult on olukord ikkagi väga hull,” ütles Haapsalu uksetehase juhataja Ago Soomre.

Värskest Lääne maakonna tööjõuvajaduse prognoosist joonistub välja, et väga paljudes valdkondades valitseb tööjõupuudus. „Töötajate puudust kinnitab ka jätkuv tööpakkumiste kasv maakonnas,” ütles töötukassa Läänemaa osakonna tööandjate konsultant Regina Triebstock. Mulluse kevadega võrreldes oli tänavu tööpakkumisi 75% rohkem. Registreeritud töötuid oli esmaspäevase seisuga Läänemaal 664, mis teeb registreeritud töötuse määraks 7,6%.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
58 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kergelt masendav
1 aasta tagasi

Kui avada Töötukassa tööpakkumised ja panna otsingusse Haapsalu, siis jääb esmapilgul mulje, et umbes 70 pakkumist. Kui lugema hakata, selgub, et tahetakse karjakut ja lüpsjat Harjumaale, koolitajaid Ida-Virumaale, bussijuhte Tallinna, kedagi Lõuna-Eestisse, kedagi Soome, kedagi Hiiumaale. Haapsalu niigi vähestest pakkumistest põhiosa on tõesti mingid sariotsijad, kes tahavad müügimeistrit, kokka, laotöölist, klienditeenindajat. Masendav. Muide, on ka tööotsijaid, kes oleks nõus mõttetut ja madala palgaga tööd tegema siis juba pigem poole kohaga. Veidi vabadust, veidi tegevust ja saadav taskuraha ikka natuke suurem kui abiraha, aga ka seda, mis siis tuleks sotsiaalmaksuna justkui asjata maksta, ei taha/suuda tööandjad välja panna.

Maakas
1 aasta tagasi

Nii ka jääb kuni Haapsalu ettevõtete palgatase ei tõuse. See on lihtsalt masendav kui väikesed on kogu läänemaa palgad. Jumala eest, ma ei vaevuks niisuguse palga eest hommikul kella peale ärkamagi. Elamiskulud on kõikjal ühesugused, aga tööandjad arvavad millegipärast, et maapiirkondades tulebki vähem palka maksta kui harjumaal või Tallinnas. Masendav!

...
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Aa mis teha, kui rohkem ei maksta. Ei taha pealinna ka kolida sellepärast ju

Maakas
1 aasta tagasi
Reply to  ...

Juhin tähelepanu ka faktile, et ega need väljaspool harjumaad olevad tootmisettevõtted oma kaupu odavamalt ei müü kui need, kes ka töötajatele normaalset palka maksavad. Ehk siis harjumaal on rent kõrgem ja palgakulu suurem, aga ometi teenitakse ka kasumit. Miks Läänemaal nii ei peaks saama? Saaks küll, aga ei taheta. Miks peakski tahtma, kui leidub piisavalt neid, kes nõustuvad pooleldi missioonitundest tööd rabama.

...
1 aasta tagasi
Reply to  Maakas

Tore tekst küll jah, aga mismoodi siis rohkem saab. Missioonist on asi väga kaugel. Teatud aastatega tekib muidugi tahtmine, et ettevõttel ka hästi läheks,aga küsides endameelest elamisväärset töötasu, siis pööritatakse silmi, võetakse mõtlemisaega või tehakse konkreetne vastupakkumine ja öeldakse, et see on hetkel lagi ja ehk paremate aegade saabudes tõuseb ka vastavalt tulemustele töö eest saadav tasu. Jahutakse mingitest keofitsentidest ja protsentidest. Ühesõnaga lihtne öelda, et ära mine, aga kui sul ainult üks sissetulekuallikas on oma rumalusest, siis väga valida küll pole ja jääbki vaid loota, et tasu ka ükspäev suureneb pangaarvel. Süüa tahab inimene ju iga jummala päev ja… Loe rohkem »

Nõus
1 aasta tagasi

Valikuline on siin see küsimuste esitamine. Olen ka tähele pannud, et ega päris kõike küsida ei tohigi või tähelepanu juhtida teatud kitsaskohtadele. Eemaldatakse kiirelt. Üks siin soovitab kõigil suhu võtta ja keelab iniseda ja sõimab värdjateks, aga selline vaimuvaba tegelane on heaks kiidetud, ei tekita tõsisemaid arutelusid. See sobib vist. Kummaline suhtumine tõepoolest.

Külamees
1 aasta tagasi

Ärge nüüd muretsege, ei pea ühti mingi tuhande paari eest tööle minema. Uus viljandi jõuluvalitsus lubas juba halge jagama hakata, küll need kartulid makaronid ka ära tulevad ja minesatea mis veel – märtsikuuni aega on. Keegi ei pea enam rügama. Elagu …….

Ametnike arvelt kokkuhoidu ei tehta
1 aasta tagasi

Kui riigiametites teha üks korralik koondamine, (mida Reform millegipärast ei taha teha), saaks tohutult vaba tööjõudu juurde. Needsamad Töötukassa paleed üle Eesti on täis igavlevaid naisi-ametnikke, sealt võiks vabalt pooled koondada jne.

Jaanus
1 aasta tagasi

Kui tööandja looks sobivad töötingimused ja maksaks õiglast palka, siis oleks tal ka töötajaid.

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

Päris nii ka pole, jäin aasta tagasi pinsile, ise juba 72 aastat vana, ei viitsi enam ja endine paarimees kütab üksi edasi, sest pole pädevat venda, keda võtta! Haapsalu tingimustes 1300 kätte peaks ju hea olema!

Jaanus
1 aasta tagasi

Muidugi on haapsalu tingimustes 1300 hea palk. Seal ju elekter, kütus, toit ja kommunaalmaksed on ka 2x odavamad kui mujal.

Pille.
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

Kuskohas Haapsalus küte odavam kui mujal eestimaal. Minuarust on ikka igas eestimaa otsas küte sama hinnaga nagu Haspsalu tanklas.

Jaanus
1 aasta tagasi
Reply to  Pille.

Pilleke, ära ole nii lilleke ja saa aru sarkasmist.

jah
1 aasta tagasi

nädala palgaks pole paha

Kogemus
1 aasta tagasi

Peab tõdema, et kui pakutakse 6,50 h, siis kuidagi ei tõuse hommikul jalg kodust välja minema. Muidugi mölaksa ülemus tapab motivatsiooni ära. Lihtne küsimus kui paljud nn keskastmejuhid on läbinud koolitusi “Kuidas suhelda inimestega”. Kahjuks ei piisa ainult keskastme juhil olla hea spetsialist, kes oskab ringi käija nelikat höövliga.

Pamp
1 aasta tagasi
Reply to  Kogemus

See teeb miski 1100€ kuus. Kas on vähe või? Väga paljud töötavad miinimumi või 700-800 eest.

...
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Bruto

Pamp
1 aasta tagasi
Reply to  ...

654 on maksuvaba. Ülejäänust läheb 100€ maha. 1000 jääb kätte. Mis te arvate, et tahate mudakolkas Soome palka saada?. Soomes saavad kõik kaubanduskeskuse töötajad, teenindajad, tehase töötajad alla 2000€ kätte.

Jaanus
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Pamp elab aastas 2012.

Pamp
1 aasta tagasi
Reply to  Jaanus

Ei noh muidugi jaanusele maksavad kõik haapsalu tööandjad miinimum 10€ tunnis kätte. Sa oled ju kõike oskaja mees.

Jaanus
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Oskustöölisele ongi 10€/h miinimum. Kes alla selle teeb ei väärtusta oma aega ja on turu solkija.

....
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Bruto

elanik
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

just,ja mõnel kohal makstakse brutto 640,ja enamus Haapsalus nii.

Jukur
1 aasta tagasi

Ma arvan, et Eesti reaalne palkade tase peaks täna olema juba 4500€ minimaalselt
Isiklikult alla 17000€ kuus tööle ei lähe. Reaal hinnatõus on paraku selline.

Andres olen
1 aasta tagasi
Reply to  Jukur

Võibolla ei taheta sind isegi ilma rahata tööd tegema? Oled küsinud

Kodanik
1 aasta tagasi

Kes see ikka tahab kokaks minna, kui tööd on roppu moodi (eriti suvel) ja 12 tundi ning pikemad päevad. 2000€ bruto, siis võibolla mõtleks.

....
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Vabariigis on täistööaeg 8 tundi. Sellest kauem töötamine toimub eraldi kokkulepetega. Soovitan küsida 1,5 kuni 2 kordset tasu selleeest või siis vahetustega tööd, et nädalas üle 40 tunni ei tule.

En.
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Ideaalis peaks hea suvekokk saama palka, mis võimaldab tal ka talve üle elada. Päris kõik inimesed sellise elustiiliga nõus pole aga ca 6000€ suvest (netos) teeb keskmiseks kuupalgaks 500€, millest teatud eeltingimustel – soodsa peavarju korral, hea tervisega, autota – elaks ära küll.

Tyhi kyla
1 aasta tagasi

Võibolla on käes aeg, mil avaldada Eesti rämpstööandjate välimääraja I köide?