Kunstitudengite näitus linnagaleriis üllatab

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Haapsalu linnagaleriis avatud näitusel “Kui ma elust peaks ärkama?” tutvustavad end avalikkusele viis kunstiakadeema skulptuuritudengit. Foto Arvo Tarmula

Täna Haapsalu linnagaleriis avatud kunstiakadeemia (EKA) tudengite näitus “Kui ma elust peaks ärkama?” pakkus külastajatele üllatust, ehmatust ja kaasamõtlemist.

Näitusel astuvad üles viis EKA teise kursuse installatsiooni- ja skulptuuritudengit: Siim Elmers, Darja Krasnopevtseva, LAURi, Johannes Luik ja Aleksandr Valetto.

Ühe osaleja, Johannes Luige sõnul sai näitus alguse koolitööst  ja tööriistafilosoofiat käsitlevast raamatust “Vasar ja vaikus”. Füüsilise töö kaudu hakkasid noored kunstnikud elu sümboleid ja märke uurima ning neid mõtestades mustreid märkama. „Leidsime oma hirmud, tungid, soovid, ootused, mis meie peale on pandud,” rääkis Luik. Et näitusel osaleja don eri taustaga, on ka teosed eri teemadel, ulatudes religioonist peresiseste suheteni.

Luige sõnul viitab näituse pealkiri “Kui ma elust peaks ärkama?” sellele, et unes tunduvad asjad reaalsusena, kuid ärgates sürreaalsena. „Aga kuidas on elus ette tulevate olukordadega?” esitas ta retoorilise küsimuse.

Linnagalerii kuraatori Agur Kruusingu sõnul on tudengid tõstnud näituse lati väga kõrgele. Noorte võimekus paistis tema sõnul silma juba kevadel Evald Okase muuseumis olnud noore skulptori preemianäitusel, kus tänavuse noore skulptori preemia pälvisid linnagalerii näituselgi osalevad Johannes Luik ja Siim Elmers.

Noorte võimekust hinnates on Kruusinguga sama meelt on ka tudengite juhendaja Art Allmägi: „Kui jalga gaasilt maha ei lasta, tuleb siit viis skulptorit, keda Eesti kunstimaastikul tuleb tähele panna.”

Fotod Arvo Tarmula

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maalt
4 aastat tagasi

minge tööle!

kuule maalt (planeedilt)
4 aastat tagasi
Reply to  maalt

kips on ju täiesti olemas. Nöör ka. Aga vaskrõngast kujundus on kategooria keerukam näputöö.