Alaealised leidsid võõra viipekaardi ja lõid laiaks 145 eurot

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Arvo Tarmula

Foto: arhiiv

Kaks alaealist leidsid Haapsalus võõra pangakaardi ja jõudsid sellega teha 145 euro eest erinevaid oste.

Haapsalu politseijaoskonna piirkonnavanem Indrek Tohter ütles, et kuna tegemist on kahe alla 14aastase lapsega, siis hetkel politsei täpsustavaid kommentaare anda ei saa ja juhtunu üksikasju veel ei avaldata.

„Avaldus on esitatud ja sündmus registreeriti sel nädalal. Politsei pole rääkinud veel ei lastega ega nende vanematega, saame sellega tegeleda kohe järgmise aasta alguses ja siis saab juhtunust ka rohkem rääkida,“ ütles Tohter.

Tegemist oli viipekaardiga, mis tähendab, et poodides saab sellega tasuda ilma PIN-koodi sisestamata.
„Tore on küll viibata, aga viipekaardi puhul tuleb arvestada, et seda tuleb väga kiivalt enda juures hoida, et see kolmandateke isikutele kättesaadav poleks. Viipekaarti on väga lihtne kuritarvitada,“ rääkis Tohter.

Ta lisas, turvaliselt tuleb mõistagi hoida igat pangakaarti. Teadaolevalt kasutasid lapsed võõrast pangakaarti ka internetipoodides, kus piisab ostu eest tasumiseks krediitkaardil olevatest andmetest.

Kuna aastalõpupeod on tulemas ja inimesed tavapärasest ülemeelikumas tujus, soovitas Tohter viipekaardid vana-aastaõhtul koju jätta ja võtta kaasa pigem sularaha.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
21 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
6 aastat tagasi

…justkui sularaha ei saaks võõras alaealine pätt (nimetagem asju oma õige nimega) kasutada? Haapsalu näitab juba ammu getostumise märke
aga see ei ole ju “teema”?

kodanik2
6 aastat tagasi

sellise toote/teenuse loomine on suht mõttetu. Niivõrd ebaturvaline ja mistahes varas või leidja võib seda kohe kasutama asuda. On selge, et aeg ajalt ikka võib kaart kaduda, seda võidakse koos kotiga varastadagi vms. Muid kaarte nii kergesti ikka kasutada ei saa. Eks selle jaoks on mõnel inimesel ka mõistus peas- valida kas turvaline oma raha kasutamine, või lolluseni kruvitud mugavustehnoloogiad.

mmm
6 aastat tagasi
Reply to  kodanik2

Sularaha on ju sama ebaturvaline või ebaturvalisem veelgi. Saab ju varas sedagi otsekohe kasutama asuda, võidakse koos kotiga varastada vms. Pealegi ei jää varastatud sularaha kasutamisest elektroonilisi jälgi, sularaha endist omanikku on võimatu tuvastada, selle kasutamisele (varastamisele) ei saa kehtestada päevalimiiti.
Seevastu varastatud kaardi kasutajat peaks kassalogide ja salvestatud kaamerapiltide järgi olema võimalik tuvastada ning miks ka mitte – raha tagasi nõuda.

Kodanik
6 aastat tagasi

Seoses viipega meenub mulle aeg, kui pin koode ei küsitud ja kaardid lihtsalt läbi aparaadi tõmmati. Nii mõnigi jäi suurtest summadest ilma.
Ja kui vanematel savi on nad samasugused vargad nagu need lapsed.

jeah
6 aastat tagasi

viibet pole väga lihtne suurtes summades kuritarvitada. liiga lähedaste ostude korral küsitakse pin koodi ka väikeste summade juures. selles osas pole mõtet paanikat külvata. see ei kehti muidugi internetis maksmise kohta. mis on kohati üsna nõme selles osas, et kogu info mis vaja on kaardil. isegi cvs kood mis on nn. pin on trükitud kaardi tagaküljele. ehk siis kiire pilt/video kaardi mõlemast küljest on juba piisav. üsna idiootne lahendus. jah osadel juhtudel käib täiendav autentimine läbi panga. kuid enamus interneti poodides mitte.

Kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  jeah

Aga tõmba musta markeriga see kood maha, ning kirjuta omale üles ja hoia kodus seda.

pankur
6 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

pankadel pohh, neile meeldib kui raha liigub

Maama
6 aastat tagasi

Mida imestada,linnavahel kimutakse esigarette,eriti popp on see 10 ja 11 aastaste poiste seas.11 aastased müüvad e-vedelikke jne.Poisid ise tellivad netist endale varustust ja siis müüvad käest kätte üksteisele.Ma ei imestaks kui need poisid ka hiinast selle kaardiga e-sigareti asju tellisid.Nii,et vaadate oma noorsandide asjad kodus üle,keda vähegi huvitab millega nende lapsed tegelevad.

Kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  Maama

E vedelikele pannakse ka limiit peale. Igasugu maitsed kaovad ära ja isegi internetist tellida enam vist ei saa. Hea on.

kaldu ahtu
6 aastat tagasi

No krdi nagad ,et minu kätte jälle ei toonud

Kalle
6 aastat tagasi
Reply to  kaldu ahtu

Sa ahtu kaotasid oma autoriteedi vangimajas. Seal vähe kõvemad sellid tutvustasid kuidas asjad tegelikult on ja käivad…

tibu
6 aastat tagasi

huvitav kuidas need noored siis nii rumalad olid,et vahele jäid aga sellel kaarti kaotajale paras… oima asju tuleb ikka väga hoolega hoida…

juss
6 aastat tagasi
Reply to  tibu

ole parastamisega ettevaatlik, oled sinagi inimene.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  juss

Tibu on lihtsalt pätt juba oma mõtteviisilt.

njaa
6 aastat tagasi

Olen ise samuti mõelnud,kui lihtsaks on nüüd pangakaardilt raha vargus tehtud. Juhtubki ära kaduma,avastad alles hiljem, aga juba on jõutud sellega mööda poode viibata, nii et täiesti jabur süsteem. Pensionärid hoidku kohe kindlasti nendest viipekaartidest eemale.

mmm
6 aastat tagasi
Reply to  njaa

Aga määra kaardi päevalimiidiks nt 25 eurot, siis pole vahet, kas kaotad ära sama summa sularaha või pangakaardi. Tegelikult on isegi suurem tõenäosus nimelist pangakaarti tagasi saada kui sularaha.

Kodanik
6 aastat tagasi
Reply to  njaa

Viipekaardist ei pääse keegi. Kui kaardi kätte saad tuleb viipemaksed ära keelata.
Mina ei kavatse ka kunagi mingit viipe jura kasutada.
Minu jaoks on 25 ikka väga suur summa.

herr Ligi
6 aastat tagasi

tublid poisid, seega loodame et nende kaartidega hakkab igasugu kino saama.

Arvos
6 aastat tagasi

Loomulikult alati sularaha. Pole panga ori.