Järgmisel aastal võib puhkuserahadega kaasneda kopsakas arve

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Foto: Pixabay

Foto: arhiiv

Tuleva aasta maksumuudatuste tõttu peavad inimesed jälgima tähelepanelikult oma aastatulu, et neid ei ootaks tuludeklaratsiooni ajal halb üllatus. Arvestama peab pensioni, palka, lisatasusid ja üüritulu, kuid jälgima ka puhkuserahade ajastamist, et kevadel ei ootaks ees 100-eurone tagasimakse, kirjutab Ärileht.

Võtame näite, kus inimese palk on 2090 eurot ja ta läheb augustis kaheks nädalaks puhkama. Ta otsustab võtta puhkuserahad ette ära. Niisiis saab ta augustis 2090 + 1045 (kahe nädala palk)= 3135 euro suurust tasu. Automaatne raamatupidamisprogramm arvutab augustikuu pealt tema maksuvabaks miinimumiks 0 eurot, sest sissetulek ületab 2100 euro piiri.

Peale puhkust asub ta jälle tööle ja septembis laekub talle augustis töötatud kahe nädala palk 1045 eurot. Raamatupidamisprogramm annab selle eest töötajale 500 eurot maksuvaba miinimumi ehk maksimaalse summa, sest tasu on alla 1200 euro. Ehk augusti ja septembri peale sai ta kokku maksuvaba miinimumi 500 eurot.

Mis tulenevalt uuest tulumaksukorrast edasi juhtub, loe Ärilehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Imelik
6 aastat tagasi

Mida “hirmsat” küll kõike järgmise aastaga ei kaasne, osadel sõidab katus juba praegu selliste “näidete” väljamõtlemisel.

hehh
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Ma raamatupidajana pean iga päev seletama seda ja sarnaseid näiteid, tavaline inimene ei tule selle pealegi, et praegu mõelda oma puhkuse või lasterahade või veel millegi kolmanda peale. teadjad ennustavad 2019 märtsi enesetapulainet, sest alles siis jõuab kogu see jama oma eheduses inimesteni – nii et valige aga valige sotse, paras teile

k.s
6 aastat tagasi
Reply to  hehh

Valige aga valige sotse- teen ettepaneku ümber nimetada Sotsid Sortsideks! Iseloomustaks hoopis arusaadavamalt ja ilmekamalt neid pahatahtlikke vereimejatest kahjureid!

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  k.s

Et sa enam ei soiuks siis too nüüd palun siia arvutuslikult näide kuidas sinu “verd” imetakse.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  hehh

Anna andeks aga sellise “tasemega” raamatupidaja on minu meelest nuhtluseks mitte abiks.
Näites toodud 2090 eurose brutopalgaga töötaja teeb enesetapu, sest puhkusekuul arvutab “programm” talle ettevõetud palga arvel
maksimaalse tulumaksuvaba määra, ning aasta kokkuvõttes tuleb
riigile tasuda 100 eurot tagasi? Ega tegemist ei ole psühhiaatria haigla “raamatupidajaga”?

hehh
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kuule “imelik”, kui mul on tegemist töötava pensionäriga, kelle pension ja töötasu kokku on napilt üle 1200 euro, siis on see tema jaoks probleem, nii et palun ära hüppa siin midagi. Ja kui see pensionär mult järgmisel palgapäeval ümbrikupalka küsib, on see riigi probleem.

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  hehh

… ning mida hirmsat siis selle a la 1250 eurot teeniva pensionäriga juhtub et peab ümbrikupalka küsima?

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Vastan ise. Kaob õigus aasta kokkuvõttes 333- le
tulumaksuvabale eurole, mille tulemusena tuleb tasuda tulumaksu aastas 66,6 eurot rohkem. Aastatuluna teeb aga see pisku 600 eurot lisatulu. Tõesti õudne, pane või pael kaela?

näited pole väljamõeldis
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Välja mõtles need valitsus, keskerakondlik valitsus. Need näited on ainult abiks, mitte pole võimalik neid hädasid olematuks muuta. Kiida valitsust suurte segaduste eest.