Juhtkiri: treeneri edu kriteerium

Lääne Elu

info@le.ee

Eesti vehklemisliidu juhatus otsustas anda Haapsalu vehklemistreenerile Helen Nelis-Naukasele viimase hoiatuse võistlustel halva käitumise eest. Kui treener peaks aasta jooksul rikkuma lastekaitseseadust või treenerite ja õpetajate eetikakoodeksit, siis keelatakse tal poole aastal jooksul noorte vehklemisvõistlustel käimine. Eesti vehklemisest nii karmi hoiatust varasemast ei meenu.

Kes on Nelis-Naukase treeningutel käinud või teda võistlustel näinud, sellele ei ole vehklemisliitu saadetud kaebused üllatus. Mõnigi imestab, miks hoiatus alles nüüd anti. Aga seesama vehklemisliit andis 2014. aastal Helen Nelis-Naukasele aasta noortetreeneri tiitli. Tema endised ja praegused õpilased on maailmatasemel vehklejad.

Helen Nelis-Naukas on tulise iseloomuga, ta võitleb nagu emalõvi. Ütleb, mis mõtleb, ega hellita. Ta ei ole esimene treener, kelle karm stiil viib õpilased oma ala tippu, samal ajal kui nii mõnegi sümpaatse ja leebe treeneri õpilased end karmis konkurentsis läbi ei murra.
Meenutada võib 2013. aastat, mil osa Eesti kuni 20aastaste korvpallikoondise liikmeid ja rühm korvpallitreenereid saatis Eesti korvpalliliidule kirja, milles tauniti treener Andres Sõbra käitumist. Noori korvpallureid häiris „peatreeneri mõnitav, alandav ja ebatsensuurne keelekasutus”. Samal ajal oli Sõber rakverelaste ebajumal, sest pani väikelinna korvpalliklubi Tarvas mängima nii, et neid kartsid Kalev ja ka Tartu Rock.

Kas hinnata treeneri headust tema õpilaste sporditulemuste või tema pedagoogiliste võtete järgi? Õnneks ei peagi hindama treeneri sobivust subjektiivsete kriteeriumite põhjal, sest piir, millest ei tohi treener üle astuda, on juba maha tõmmatud. Eestis kehtivad seadused nagu lastekaitseseadus. Samuti on spordivõistluste reeglid. Seadusi peavad kõik järgima ja spordireeglid ei tee edukatele erandeid.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
muie
6 aastat tagasi

Mitte mingi jamps ei vääri minu vaimu ja mõistust —lugege Heleni fb lehelt.

Marjaliisa
6 aastat tagasi

Asi pole treenimises , sportimises vaid sõimata läbi kes võitis tema õpilast , vot see juba näitab kellega tegu. Iga hinna eest võita- sport on siiski ainult MÄNG !

mees
6 aastat tagasi
Reply to  Marjaliisa

Tippsport tänapäeval ei ole mingi mäng,kompromissitu võitlus raha ja kuulsuse pärast.

REIN
6 aastat tagasi

Endel Nelis lõugas samamoodi. Endel ja Helen on mõlemad kirglikud piirideületajad. Ei kujuta küll ette kuidas lapsevanemana treeneri peale kaebama läheks. Kõige hullem oleks see mu enda lapsele. Ta siis hakkakski arvama, et kaebamine on normaalne. Helen on nagu ta on. Ärge nokkige teda laibaks.

kkk
6 aastat tagasi
Reply to  REIN

Õnnitlus supervõidu puhul!