Mootorsõidukijuhtide tervisenõudeid muutuvad diabeedi ja südamehaiguste osas täpsemaks

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee


Autojuhi terviseisund võib olla ohuks liikluses. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Tarmula

Sotsiaalministeerium saatis sel nädalal kooskõlastusringile mootorsõiduki juhi ja juhtimisõiguse taotleja tervisenõudeid puudutava eelnõu, millega soovitakse luua senisest täpsem loetelu diabeedi ja nende südame-veresoonkonna haiguste kohta, mis mõjutavad sõidukijuhtimist.

Nõuete täpsustamine on seotud jaanuarist ülevõetava Euroopa Komisjoni direktiivi muudatustega, teatas ministeeriumi pressiesindaja kolmapäeval BNS-ile.

“Tervisenõuete täpsustamisega muutub inimese terviseseisundi hindamine tulevikus arsti jaoks lihtsamaks,” ütles tervisesüsteemi arendamise osakonna juhataja Agris Koppel. “Samas aitab nõuete täpsustamine vähendada riski, et mootorsõidukit satub juhtima inimene, kes oma terviseseisundi tõttu võib olla liikluses ohuks endale ja teistele. Sisulisi muutusi tervisekontrolli korralduses mootorsõidukijuhtide jaoks ei tule.”

Eelnõu on saadetud kooskõlastamiseks teistele ministeeriumidele ning arvamuse avaldamiseks perearstide seltsile, töötervishoiuarstide seltsile, kardioloogide seltsile, endokrinoloogia seltsile, terviseametile ja Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskusele.

Määrus on planeeritud jõustuma alates 2018. aasta 1. jaanuarist koos samal ajal ülevõetava Euroopa Komisjoni direktiiviga (EL) 2016/1106.

Valitsuse määruse „Mootorsõidukijuhi ja mootorsõiduki juhtimisõiguse taotleja ning trammijuhi ja trammi juhtimisõiguse taotleja tervisekontrolli tingimused ja kord ning tervisenõuded, sealhulgas meditsiinilised vastunäidustused, mille korral mootorsõiduki ja trammi juhtimine ei ole lubatud“ muutmise eelnõu on leitav EIS-is.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu-toomas
5 aastat tagasi

Muidugi on need ohtlikud haigused aga pööningu korraolek pole vist tarvilik !