Toivo Tomingas: linnapeale palgaks 20 senti iga linlase pealt

Toivo Tomingas. Foto: erakogu
Toivo Tomingas. Foto: Arvo Tarmula

Lugedes Lääne Elu, proovin kaasa mõtelda. Jah, selge see, et linnapea ja tema valitsus tahavad oma töö eest palka. Number, mida küsitakse, pole ka müstiliselt suur, aga ma pakuks välja kriteeriumid, mille järgi palka arvutada.

Seesama Lääne Elu ütleb, et linnarahvast on nüüd 13 600. Kui nüüd linnapea palk oleks 20 senti iga linlase pealt kuus, oleks see 2720 eurot. Soliidne!

Abilinnapeade jaoks peaks jätkuma 15 sendist linlase kohta. See teeks 2040 eurot. Jällegi tubli palk, mis eeldab asja- ja kohusetundlikku tööd 24/7/365. Siinjuures tuleks igal aastavahetusel näha ette korrektuur vastavalt linnarahva arvu muutustele.

Kui ikka jällegi on linlasi tuhat vähem, tuleb ka palka vähendada, sest ilmselt käib amet üle jõu.

Ja üldse. Maksumaksja rahast palka nõudvate ametnike puhul oleks minu arvates heaks eelduseks, kui nad oleksid oma varasemas tegevuses eraettevõtluses mingit edu näidanud. Siis ma usuksin nende võimetesse majandada ja mõistlikke riske võtta. Seda nimetatakse talumehetarkuseks. Või ka lihtsalt peremehetundeks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kalle
6 aastat tagasi

Vat siin see nüüd on, mina küll loobuks selle 20 sendist sellisele jobule palga maksmisest. Aga ma ei saa seda teha sest süsteem ei võimalda. Millisest demokraatiast me räägime. Minu arust peaks nii väikses linnas olema võimalus linlastel endal otsustada kuhu raha kulutatakse. Aga igasugune kommunikatsiooni võime ja isegi tahe selle korraldamiseks puudub.

eeskujud
6 aastat tagasi

raha rahaks….aga minu meelest ei ole lihtsalt eetiline esimese asjana peale valimisi kohe tõsta endale palka.No kuramus,kas ainult raha loeb siin maailmas ?

Matemaatik kuubis!
6 aastat tagasi

Tallinna linnapea saaks siis 80000 kuus. Soliidne!

Santik
6 aastat tagasi

Käin Haapsalust Tallinnas tööl. Valmistan betoonelemente, palk 3400 bruto lisaks sõidukomp. Mingi 2000 brutopalgaga ei leia ühtegi korralikku meest ühelegi toolile, veel vähem kogemusega selli kel midagi ette näidata. Ükski juhtimisalane töökoht pole 8-st 5-ni ja pühendumine maksab.

küsimus
6 aastat tagasi

Ma sooviks teada,kuidas töötulemusi sellise palganumbi juures hinnata? Minu meelest 3 jätkavat aselinnapead ei saanud ei enne oma tööga hakkama ega usu ,et suhtumist töösse muudab ka uus palganumber. Ei ole tähele pannud,et ebaõnnestumiste puhul keegi neist vastutust võtta sooviks. Minu meelest rääkis Rootare eest juba valimistel saadud häältearv. Põld ei julgenudki nina valimisnimekirja panna ja Vikman linnapea kandidaadina oli täielik põruja. Miks me peaks neid edasi toitma?

huvitav
6 aastat tagasi

Palgaga oleks suht lihtne. Kuulutaks linnapea ja abilinnapeade kohtadele konkursi. Kui koht kindel ja ise endale võimalus palka määrata, siis mõnel vennikesel polegi mingit lage vastu tulemas. Aga kui on piir ette pandud- siis palun väga, kui palk ei sobi, siis tänasel keerulisel ajal leiab võimekaid inimesi maksumaksja huvidega kooskõlas olevale töötasule kindlasti.

westman
6 aastat tagasi
Reply to  huvitav

Konkurs oli 15.oktoobril,võitja selgus ja tegutseb vastavalt saadud mandaadile. Aga võib muidugi valmistuda mõne aasta pärast toimuvaks järgmiseks konkursiks…

Sass1.
6 aastat tagasi

Mina väärin 61 eurosenti, 1 sent iga eluaasta pealt.