8

Haapsalu linnapea palk tõuseb 3000 euroni

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Urmas Sukles on Eesti häälemagnetite esikümnes. Foto: Lemmi Kann
Urmas Suklesel on täna põhjust palgatõusu üle rõõmustada. Foto: Lemmi Kann

Haapsalu volikogu kinnitab reedel linnapea 33protsendise palgatõusu, nelja abilinnapea teenistus kasvab veerandi jagu, 2400 euroni.

Haapsalu aselinnapeade palk tõuseb 470 eurot. Haapsalu volikogu otsuse-eelnõu järgi hakkab Urmas Sukles saama 3000 eurot kuus. Sellele lisandub isikliku sõiduautokasutamise kompensatsioon ja telefonihüvitis. Seni sai Sukles 2260 eurot kuus.

Sukles ise arvab, et uus palk pole suur ega väike. „Ei ole üle- ega alapakutud. Haapsalu-suguse linna kohta on 3000 hea palk. Kui vaadata teiste omavalitsusjuhtide palku, siis Eesti keskmine. Näiteks Kuressaares on kõvasti suurem ja Rakveres on ka üle kolme tuhande,” ütles Sukles.

Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus hakkab saama 2800 eurot, tõenäoliselt sama suur tuleb Hiiu vallavanema palk. Pärnu linnapea palk on eelnõu järgi 3375 eurot, millele lisandub 20 protsenti esindustasu, Saaremaa vallavanema palk 3800 eurot, ja Saue vallavanema palk 4000 eurot. Rakvere linnapea palk ei tõuse ja on endiselt 3140 eurot.

Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid ütles, et tema poolest võinuks Suklese palk olla kõrgemgi. „Oleksin olnud valmis ka rohkem maksma, aga Sukles ise ütles, et kolmest tuhandest piisab,” ütles Karilaid. „Kui vaadata keskmist sissetulekut, on kolm tuhat eurot kõrge palk. Kui vaadata omavalitsusjuhtide palku, siis mõistlik ja konkurentsivõimeline.”

Haapsalu volikogu esimehe tasuks saab 50 protsenti linnapea palgast ehk 1500 eurot. Riigikogu liikmest esimees Karilaid seda raha aga ei saa. „Minu arvele ei laeku sellest sentigi,” kinnitas Karilaid. Kui volikogu esimees oleks keegi, kes pole riigikogu liige, hakkaks ta saama 1500 eurot kuus.

Volikogu peaks Suklese palga kinnitama tõrgeteta, sest opositsioon on linnapea palgaga rahul ja erimeelsusi ei tundu olevat. „Arvan, et see on õiglane palk. Omavalitsus on suurem ja tööd on rohkem. 3000 eurot ei ole väike, ei ole suur. Kui võrrelda ettevõtlusega, siis on linnapea tippjuhi staatuses,” ütles opositsiooni liige Lauri Luik (Reformierakond).

Luige sõnul aga ei tohiks linnapea palka tõstes unustada ametnike ja linna allasutuste ehk juhi abiväe palkasid. „Neid inimesi on palju ja palgatõus mõjutab eelarvet kõvasti, aga selle nimel tuleb pingutada,” ütles Luik.

Opositsiooni liige Merle Mäesalu (valimisliit Meie Inimesed) ütles, et tal on plaanis teha reedesel istungil ettepanek tõsta ametnike ja allasutuste töötajate palka tulevast aastast vähemalt kuus kuni kümme protsenti. Esiteks oli kuus protsenti palgatõusu Mäesalu valimisliidu lubadus. „Teiseks, kui linnapea palk tõuseb 33 protsenti ja aselinnapeade oma 24 protsenti, siis võiks eeldada, et teiste palgad tõusevad samas suurusjärgus, aga ettepanek oleks kuus kuni kümme protsenti,” ütles Mäesalu.

Ettevõtja Rein Vatku sõnul oleks Sukles 3000 euro suurust töötasu väärt, kui ta suudaks juhtimiskulusid vähendada. „Kui juhtimiskulud kasvavad, siis ei ole ühe mehe palga tõstmine õigustatud,” ütles Vatku. „Eraettevõtted maksavad ühele mehele kõrget palka just eeldusel, et nad paneksid ettevõtte efektiivselt toimima. Mina aga kardan, et Sukles üldist palgakulu vähendada ei suuda.”

Haapsalu aselinnapeade palk tõuseb 24 protsenti. Kui varem said aselinnapead Liina Põld, Peeter Vikman ja Kaja Rootare 1930 eurot kuus, siis nüüd hakkavad nad saama 2400 eurot, peale selle ka isikliku sõiduauto kasutamise eest 192 eurot kuus ja telefonihüvitist 48 eurot kuus.

Haapsalu saab ka neljanda aselinnapea, kelleks saab senine Ridala vallavanem Helen Rammu. Rammu palk Ridala vallavanemana oli 1887 eurot.

Lääne-Nigula vallavanema Mikk Lõhmuse palk kasvas 600 euro võrra, 2800 euroni. Saaremaa vallavanem Madis Kallas hakkab saama 3800 eurot kuus, sama suur on Saaremaa volikogu esimehe Tiiu Aro tasu.

Haapsalu juhtide palk

Linnapea Urmas Sukles

  • kuupalk 3000 eurot
  • sõiduauto kasutamine 256
  • telefon 100
  • kokku 3356

Aselinnapea

  • kuupalk 2400
  • sõiduauto kasutamine 192
  • telefon 48
  • kokku 2640
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
nagu vanasti
nagu vanasti

kohe kui taas valituks said,ikka esimene asi-oma taskuid täiendada.Tublid !

Kuli
Kuli

Kontorirotid jagavad siin miinuseid. Minge ostke parem omale südametunnistus.

malle
malle

ma pole veel aru saanud et mingeid protsesse siin haapsalus juhitakse. Kõik kulgeb vabalangemisel. Linnapea mõtleb sellele ete Plaanti Ropkal hea elada oleks.

Sass1.
Sass1.

Kõik on õige, raha peabki liikuma: vaesel allapoole,
rikkal ülespoole. Ma arvan.

huvitav
huvitav

Hästi elame. Mis siis et tänavad lagunevad ja allasutuste töötajad inimesed pole selles mõttes- peaasi, et juhid endale ise palka saavad määrata, piiramatult. Südametunnistus ju siin piiriks pole.

kodanik
kodanik

Pole see palk nii kõrge midagi sellise maalahmaka valitsemiseks.

huvitav
huvitav

Kuule, kodanik, meil on samapalju aselinnapäid nagu tervel Tartu linnal, kes kogu töö linnapea eest ära teevad. Suveüritustel rahva seas jalutamise ja koeraga ümber linna sõitmise eest vast natuke ikka palju. Hea suhtumine- maalahmaka “valitsemine”??? Normaalne mõtteviis oleks ikka rahva teenimine.

wpDiscuz