Kirblas valmis uus 1,2 miljonit eurot maksnud robotlaut

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kirbla põllumajandusühistul on nüüd juba kaks robotlauta. Foto Arvo Tarmula

Kirbla osaühingu uus robotlaut kerkis vana laiendusena. See on ehitatud olemasoleva 270 loomale mõeldud lauda peegelpildis ja mahutab täpselt sama palju lehmi.

Laut läks kokku maksma 1,2 miljonit eurot. Ligi 500 000 euroga toetas PRIA,  ülejäänu katteks võttis ettevõtte laenu. Osaühingu juhatuse liikme Toomas Laose sõnul peaks investeering end ära tasuma kümne aastaga.

Esimesed lüpsilehmad kolivad robotlauta sel nädalal. Laos ütles, et praegu on laudas 80 mullikat. „Teevad lauta loomalõhna,” ütles Laos. Robotlaudaga tuleb piimalehmi harjutada ja tervet lauta korraga täis panna ei saa. Lauta viima hakatakse lehmi paarikümne kaupa. 150 lehma uue lauda jaoks on karjas olemas. „30 mullikat plaanime tuua Hollandist,” ütles Laos. Ülejäänud kohad täidetakse oma karja juurdekasvust.  Uue lauda loomi täs saada loodab Laos jaanipäevaks.

Kokku on Kirblas praegu üle 300 lüpsilehma ja üle 700 noorlooma, peale selle ligi 500 lihaveist. Ettevõttes töötab üle 30 inimese. Laos ütles, et mõned inimesed tuleb lähiajal ka juurde võtta. Laos prognoosis, et piimatoodang võiks olla 5500 tonni aastas. Praegu maksab piimaliiter 35 senti. Laose sõnul on aga hind languses. „Kui aasta lõpuks jääks 32 peale püsima, siis tuleks veel ots otsaga kokku,” ütles Laos.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments