Toomas Vallimäe: HaRi ja Keskerakonna koalitsioonileping on pealiskaudne

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Toomas Vallimäe. Foto: Arvo Tarmula
Toomas Vallimäe. Foto: Arvo Tarmula

EKRE esinumber Haapsalus ja Ridalas Toomas Vallimäe nendib värske võimuliidu koalitsioonilepingut lugedes, et uue ja suurema omavalitsuse arendamiseks jääb see dokument lahjaks.

HaRi ja Keskerakonna vaheline koalitsioonileping kajastab küll omavalitsuse elu kõiki valdkondi, kui teeb seda kahjuks pealiskaudselt. Toon omalt poolt välja mõned tähelepanekud.

„Renoveerime ja laiendame Uuemõisa Lasteaed-Algkooli.“
Uuemõisa elanikud on avaldanud soovi, et kool areneks välja põhikooliks. Koolis on piisavalt õpilasi. Ridala vallavalisus on tellinud ruumide projekti mõisa idatiiva kohta. Samuti vabanevad mõisas ruumid seoses ühinemisega, kui ametnikud siirduvad tööülesanded täitma linnavalitsusse.

Oluline on pakkuda väiksemat põhikooli neile õpilastele, kes seda vajavad. Paljud Haapsalu lapsed on valinud oma kooli väljaspool uue omavalitsuse piiri, neile on Uuemõisa arendamine põhikooliks vajalik. Lisaks on Uuemõisa koolil väga hea kogemus venekeelt emakeelena kõnelevate laste õpetamisel ja integreerimisel.

„Ehitame Haapsallu muusikakooli.“
Tundub ebareaalne lubadus. Samas võiks kasutada eelpool mainitud Uuemõisa mõisahoonet, kus on ajalooline hoone olemas. Kindlasti odavam on renoveerida, kui ehitada muusikakool.

„Tõstame kõikide allasutuste töötajate palkasid.“
Kahtlemata vajalik, sest iga-aastane palkade tõstmise toimub ikka vastavalt elukallidusele. Oleksin soovinud näha, kuidas esmalt palgad ühtlustuvad Ridala ja Haapsalu lasteaia kasvatajatel. See on tõsine mõttekoht järgnevate aastate eelarvetes.

„Rajame laste mänguväljakuid. Esmalt Panga külla.“
Kuna üks küla on välja toodud, oleks oodanud, et mainitakse ka teisi kohti. Näiteks Paralepa alevis ei ole ühtegi mänguväljakut.

Esialgne mulje koalitsioonilepingust jääb kui mitterahuldavast kavast suurenenud omavalitsuse arendamisel. Tundub, et rahvastiku äravool Haapsalust jätkub – kahjuks.

Mina soovin Haapsalule parimat.

Lääne Elu esitas kõigile opositsioonierakondadele palve avaldada HaRi ja Keskerakonna koalitsioonileppe kohta arvamust.
HaRi ja Keskerakonna koalitsoonilepet saab lugeda siit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lahjale
6 aastat tagasi

Mina ei saanud valimistel ühtegi häält, sest ma ei kandideerinud. Koalitsioonilepingust arvan paraku sama kehvasti kui Vallimäe.

lahja
6 aastat tagasi

oli ka toomase häältesaak, oleks pidanud vanajumalalt hääli juurde kauplema