0

Nurme vabriku maksupettuse kohtualune: olen taksojuht, kes usaldas inimesi

Tarmo Õuemaa

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

 

Täna andis Nurme vabriku maksupettuse kohtuasjas tunnistusi kohtualune Valeri Raja (pildil), kes süüdistuse järgi oli osaline suures maksupettuses, rahapesus ja kuritegelikku organisatsiooni kuulumises, kuid enda sõnul on vaid lihtne taksojuht, kes usaldas inimesi ja aitas neid, hakates skeemi kaasatud ettevõtete juhatuse liikmeks ja andes neile kasutada oma ID-kaarti, PIN kalkulaatorit ja paroole.

Valeri Raja oli Ledyard Assets Ltd Eesti filiaali, FinTrans Business Inc Eesti filiaali ja Mattex Trade Ltd Eesti filiaali juhatuse liige ja pangas allkirjaõiguslik isik. Need ettevõtted osalesid väidetavalt skeemis, millega Stanislav Podžuk ja veel viis inimest korraldasid Haapsalus tegutseva Nurme õmblusvabriku toodangu fiktiivse müügi Lätti ja riigilt käibemaksutagastusena 3,5 miljoni euro väljapetmise.

Süüdistuse järgi oli Raja ülesanne FinTrans Business Inc Eesti filiaali ja Mattex Trade Ltd Eesti filiaali allkirjaõigusliku isikuna pangakonto avada, vormistada pangas enda nimele internetipanga kasutamise õigus, saada pangast internetipanga kasutamise paroolid ja edastada need Stanislav Podžukile, samuti allkirjastada fiktiivne laenuleping Mattex Trade Ltd Eesti filiaali juhatuse liikmena OÜ-ga PVMP-Ex, mis oli Nurme õmblusvabriku omanikfirma.

Samuti oli Valeri Raja ülesandeks sõlmida maksuhalduriga Mattex Trade Ltd Eesti Filiaali ja Ledyard Assets Ltd Eesti Filiaali nimelt e-maksuameti kasutamise lepingud, saada maksuhaldurilt e-maksuameti kasutamise paroolid ja edastada need Stanislav Podžukile, saades selle eest kokkulepitud tasu.

Nimetatud ettevõtete puhul oli tegemist välisriikides registreeritud firmade filiaalidega, kelle kaudu jõudis raha pangaülekannetega tagasi OÜ PVMP-Ex pangakontole.

„Olen aastast 1974 siiani taksojuht,“ vastas Valeri Raja kohtus advokaadi küsimusele, millega ta tegeleb.

„Umbes kümmekond aastat tagasi ütles mu tuttav Oleg, et ta heal tuttaval Vladik Tšernõhhil on vaja asutada firmat. Kuna mina olin Eesti ja Euroopa Liidu kodanik ja Vladik Venemaa ärimees, siis oli tal vaja minu abi,“ rääkis Raja.

Raja sõnul jäi ta nõusse ja käis meestega koos pangas ning saadud PIN kalkulaatori ja koodid andis Vladikule edasi.

Hiljem andis ta kas Vladikule või Olegile mõned korrad kasutada ka oma ID-kaarti koos koodidega, kuid ise ei ole firma arvetelt ühtegi tehingut teinud. „Internetti ma ei oskagi kasutada,“ ütles Raja.

„Ükskord, kui läksin panka oma gaasiarvet maksma, küsis teller, kas tahan maksta enda või firma arvelt. Ütlesin, et muidugi enda arvelt,“ lisas Raja.

Vladislav Tšernõhh (Vladislav Chernykh) oli samuti FinTrans Business Inc Eesti filiaali juhataja ning talle oli väljastatud ka Ledyard Assets Ltd Danske panga PIN kalkulaator. Tegemist on Venemaa kodanikuga, keda pole menetluses üle kuulatud.

Valeri Raja pole kohtueelses menetluses ütlusi soovinud anda ja ei ole ka teada, kes on Olegi nimeline isik.

Raja ütles, et kirjalikku volitust ta PIN kalkulaatorit kasutada andes ei teinud, sest oli suusõnaline kokkulepe ja tema jaoks inimese sõna maksab. „Mingitele dokumentidele olen allkirju andnud, aga ma ei süvenenud, mis dokumendid need olid,“ ütles ta.

Kohtualustest tundis ta enda sõnul Stanislav Podžukki, kuna on teda taksojuhina sõidutanud. Igor Štšerban on aga tema õepoja koolivend, kes on tal remonti teinud. Olga Tihhinat võis ta taksojuhina sõidutada. „Olen 43 aastat olnud taksojuht. Piltlikult tunnen poolt Eestit ja poolt Skandinaaviat,“ ütles Raja. Teisi kohtualuseid nägi Raja enda sõnul kohtus esimest korda.

Kõnealuste firmadega seoses ei ole Raja enda sõnul teistelt kohtualustelt raha saanud. Podžuk on maksnud ainult taksoarveid ja Igor Štšerbanile on ta ise katuseremondi eest maksnud.

„Kas see on kuritegu, et usaldasin oma ID-kaardi teise inimese kätte?“ küsis Raja.

Prokuratuur süüdistab kuut inimest kuritegeliku ühenduse kaudu Nurme õmblusvabriku toodangu fiktiivses Lätti müümises ja nõnda riigilt 3,5 miljoni euro väljapetmises.

Kohtu all on Stanislav Podžuk, Olga Tihhina, Alari Engman, Aleksander Piel, Valeri Raja ja Igor Štšerban. Kõiki kuut süüdistatakse suures ulatuses maksukelmuses, viit süüdistatavat kuritegelikku ühendusse kuulumises ja Stanislav Podžukki selle loomises, samuti kolme süüdistatavat – Podžukki, Tihhinat ja Pieli – rahapesus.

Järgmine kohtuistung õmblusvabriku maksupettuse asjas on 15. jaanuaril, mil minnakse edasi kohtuvaidluste juurde.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz