1

Kaido Sipelgas koalitsioonilepingust: kas ka nelja aasta pärast „jätkame“?

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kohalikel valimistel sotsiaaldemokraatide esinumbriks valitud Kaido Sipelga hinnangul on Haapsalu uue võimuliidu koalitsioonileping liiga üldsõnaline lubaduste rida.

Koalitsioonilepingust, mille järgi peaks käima minema äge tegemine, mitte lubamine, oleks lootnud rohkem selgepiirilisusust kui valmisprogrammidest, mille kiirel liitmisel leping saadud on.
Kirjas on mõned lõbusad asjad – lehmad on ju tõesti toredad külaloomad – ja palju sellist, mille taga võivad olla täitsa head mõtted. Kas aga need mõtted seal tegelikult ka on, seda ei tea.

Mõne positiivse erandi kõrval nagu kahe uue kooli ehitamine ja kahe kooli renoveerimine, kolme (!) rulapargi ehitamine, 500m kõnniteid igal aastal, tänavavalgustus ja koolibuss ning transiitteed on kirjas veel kümneid lubadusi, mille puhul pole kuidagi võimalik aru saada, kas need ka täidetud saavad. Lootus ja opositsiooni surve ehk muudab seda olukorda vast vähemasti tulevaste linnaeelarvete kinnitamisel, muidu võib juhtuda taas, et nelja aasta pärast on ikka asjakohane lubada “Jätkame Haapsalu turu arendamist”, kuigi ka vahepeal on ka koguaeg “jätkatud”.

Muret teeb väga suurte ehitusinvesteeringute planeerimine ja nagu lugeda on olnud, ikka täiendava laenuraha arvel. Toredad asjad, ilusad asjad – no kes ei tahaks uusi ja ilusaid koolimaju? Kuid see, kas me maksumaksjana pärast kõiki neid ka ülal pidada jaksame, eriti kui meid, maksumaksjaid üha vähemaks jääb, on küsimus, mille kohta peame küll kõik selgeid arvutusi näha saama.
Väga loodan, et muretsen asjata ja need ehitused tehakse ikka nii, et vähemalt energiatarve oluliselt langeb, muidu ei paindu keel neid kuidagi investeeringuteks nimetama.

Tööstusalade arendamise osas on valik langenud olemasolevate ettevõtete juures kommunaalküsimuste lahendamisele. Kas ja kuidas sealt ka uusi või senisest paremaid töökohti tekib, saame ehk taas peagi arvutustes näha. Sest kui ei teki, pole ka need plaanid tegelikult investeeringud, vaid lihtsalt kulu.

Rohkem peaks olema tulu peale mõtlemist – mis võiks olla see, mida teha, et võimalikult paljudel kohalike inimestel läheks elu paremaks? Vihje: vastus on konkurentsivõimelisemad töökohad, mille peale tuleb mõelda iga otsuse juures, isegi siis, kui see esmapilgul asjakohane ei tundu.

Praegu seda kahjuks ei paista, seega saab vaid Haapsalu tuleviku pärast loota, et seda tegelikult ikka tehakse, aga lihtsalt salaja.

Lootus jääb!

Lääne Elu esitas kõigile opositsioonierakondadele palve avaldada HaRi ja Keskerakonna koalitsioonileppe kohta arvamust.
HaRi ja Keskerakonna koalitsoonilepet saab lugeda siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Valija
Valija

Kaido, mis minusuguse maaka valija valguskaablist saab mis pidi tulema ja mille raha erakonnakaaslane Palo minema spinnib. Teie erakond ju selliste otsustega teebki Haapsalust Hääpsalut…

wpDiscuz