Meelis Malk: Eestimaale ei ole vaja muiduleivasööjaid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Meelis Malk

Luteri koguduste diakoni Meelis Malga meelest ei sobi pagulased kristlikku kultuuriruumi. Foto: Mirjam Varik

Lääneranna EKRE esinumbri Meelis Malga suur eeskuju on Ameerika president Donald Trump, kelle valimisloosungist indu saanuna lubab erakond ka Lääneranna valla hiilguse taastada.

Olete luteri usu kiriku Karuse, Lihula ja Mihkli koguduse diakon. Kas kirikuõpetaja ei peaks olema poliitikaülene?

Kirikuõpetaja on oma olemuselt rahuarmastav, aga ta peab seisma oma kogukonna heaolu eest, rääkima kõigiga, kõige vaesema ja kõige rikkamaga. Vahet ei tohi teha. Poliitika on üks viis, kuidas inimeste südameid kõnetada.

Lääneranna EKRE tunnuslause on „Teeme Lääneranna suureks!”. Mida te sellega mõtlete?

See on utreering Ameerika presidendi Donald Trumpi valimiskampaania loosungist „Let`s make the America great again!”. Lääneranna vald on territooriumilt suur, 234 km² suurem kui Hiiumaa. Tahaksime teha ta suureks ka mõttemaailmalt.

Kuidas see käib?

Et head mõtted, mis sünnivad Lihula mäe peal, Virtsu sadamas, Varbla mere ääres või Soontagana maalinnusel, saaksid kokku, kajaksid üle Eesti ja oleksid teistele eeskujuks.

Ehk täpsustaksite.

Oleksid eeskujuks selles suhtes, et maal on võimalik hästi elada ja oma mõtteid ellu viia.

Lubate oma programmis Lihulasse konstaablit ja ööpäevaringset valvearsti. Kuidas te selle korraldate?

Kuna piirkond on suur, peaks Lihulas olema konstaabel. Osa palka peab maksma vald.

Kas valvearsti palga maksab samuti vald?

Mingi osa kindlasti, jah.

Lubate oma valimisprogrammis lõpetada maksumaksja raha raiskamise. See kätkeb endas eeldust, et raha on raisatud. Kas tooksite mõne näite?

Kui me omavahel seda punkti arutasime, tuli see minu meelest Varbla poolt. Mingi kütuse teema oli. Täpselt ei tea.

Kas Lihulas ei ole raisatud?

Ei tule esimese hooga meelde.

Ühtlasi lubate üle vaadata seni võimul olnute otsused. Kas oskate mõne vale otsuse nimetada?

Neid on palju.

Mida on Lihulas valesti tehtud?

Lihula elanikud teavad seda paremini. Mina ei tea. Nimekirjas on meil kõikide piirkondade inimesed, Lihula, Hanila, Varbla ja Koonga omad. Igaüks teab oma valla asju.

Teie olete Hanila vallast. Mis on Hanila vallas valesti tehtud?

Hanila koha pealt ei tule meelde.

Lubate, et garanteerite, et Lääneranna valda ei tule immigrante. Mis teil nende vastu on?

See on suure poliitika järg kohapeal. Kui neid meile peale surutakse, üüritakse neile korterid, seatakse elu sisse, siis ei pea kohalikud inimesed kannatama.

Kuidas kohalikud kannatavad?

Selle raha võiks kuskile mujale suunata.

Seda raha ei saa kohapeal mujale suunata. Kui põgenikke ei tule, ei saa omavalitsus ka raha nende sisseseadmiseks.

Eestlane peab olema Eestimaal peremees. Ei ole meile vaja siia muiduleivasööjaid.

Haapsalus on kaks sõjapõgenike peret. Kuidas need kaks peret takistavad omal maal peremeheks olemist?

(Mõtleb tükk aega.) Ma ei vasta sellele küsimusele.

Kas peremees olla tähendab siis seda, et ühtegi teisest rahvusest inimest ei tohi siia tulla?

Ei, mitte seda. Eesti on paljurahvuseline riik. Aga pagulaste kultuuriruum on teine. Nad ei sobi kristlikku kultuuriruumi. Üks härra just sai oma kalli abikaasa süütamise eest kümme aastat. Kui see ei ole teine kultuuriruum, mis see siis veel on.

Ka eestlaste seas on kurjategijaid.

Loomulikult on, aga kurjategijate protsent eestlaste seas on tunduvalt väiksem.

Üks teie valimislubadusi on Lihula samba tagasitoomine. Kuidas muudab see Lääneranna vallas elu paremaks?

Otseselt ei muudagi, aga see näitab, et valitsus ja riik hoolivad inimestest. Lihula vallas on kolm Nõukogude poolel võidelnud sõdurite mälestusmärki. Sõdur on sõdur ega saa valida enda mobiliseerimist. Ühel ja teisel pool võidelnute mälestamiseks peavad olema võrdväärsed tingimused.

Kuidas te korraldate samba tagasitoomise?

Valitsusele tuleb teha taotlus Lääneranna valla poolt, et meil on selline soov, et austataks mõlemal poolel võidelnute mälestust.

Kas loobuksite võimulesaamise nimel samba tagasipanekust?

Praegu mitte.

Aga pärast valimisi?

See on juba poliitika peen kunst. Kui kokku leppida, peavad kõik millestki loobuma, olgu see siis sammas või kergliiklustee või midagi kolmandat.

Lääneranna EKRE üksi valimisi ei võida, küll aga võiksite valitseda kellegagi koos. Kas eelistate Lääneranna valimisliitu, kelle esinumbrid on Mikk Pikkmets ja Jaak Kastepõld, või Nelja Valla Ühisjõu valimisliitu, kelle esinumber on Rait Maruste?

Lääneranna valimisliidul oleks raske teha koostööd kindlat rahvuslikku ideoloogiat kandva erakonnaga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
volli
3 aastat tagasi

Tundub tark mees. Oskab näha varjatut.Siin kritiseerijatele. Kui ta oleks neile küsimustele vastanud kasvõi poole tõega oleks kohalik ringkond kohe kallale tulnud. Miks sa ikka nii ütlesid ja miks sa naa ütlesid. Miks sa nii ei öelnud?.. Miks sa meist nii räägid? Mina oleks hoopis nii öelnud….
jne Ei ole kerge olla poliitik ja rahvamees. Olen ise väikeste kohtade inimeste suhtes omal arvamusel. Siin kandis olen ise oma vitsad saanud mujalt tulnuna.
Kurjust viha ja tagarääkimist on palju.
Siin kommenteerijatele rõõmsat meelt rohkem.
Ja mõelge ennast rohkem teise inimese asemele.

Pupp
6 aastat tagasi

Hullemat ymbernurga keerutamist annab leiutada enamuskysimustevastusekson ei tea ei vasta v ei oska öelda enne kandideerimist oleks vaja ikka teadma hakata asju mitte mingist iba ajada

Läänlane
6 aastat tagasi

Teie kirikutegelasid oletegi terve elu annetuste peal elanud ja äri ajanud välismaalt saadud abiga. Sellist pastorit ei tahaks küll otsustamas näha Eestimaa otsustamise ja tuleviku suhtes. Aitab juba võõraviha tekitamisel. Lugege Nihilisti, kus kirjutab väga õigesti ajupesu kohta Eestis.

Eestlane
6 aastat tagasi

Kummaline mees. Ise on vaimulik ja ütleb, et tema ülesandeks on vahet tegemata kõnetada kõiki olenemata nende sotsiaalsest positsioonist. Samas aga ei ole tal kas julgust või tarkust kõnetada pagulast! No mis vaimulik sa mees siis ikka oled?! Ütled, et ma räägin kõikidega, aga sinuga ei räägi. Ja siis toob näitena Haapsalu pagulase, kes oma naisele tule otsa pani. Oma partei loosungiks, mis muide uljalt lehvis mõnda aega ka Karuse kiriku ees, on: “Anname tuld”! Omaette küsimuseks on muidugi ka see, kas pagulaste küsimus ikka on uue Lääneranna valla üks põletavamaid ja kiiret lahendust nõudvaid küsimusi. Huvitav ja kõnekas on… Loe rohkem »

Valla elanik
6 aastat tagasi

Kummaline, kuidas isik, kes soovib valda juhtima asuda, ei oska nii paljudele olulistele küsimustele vastata. Miks peaks üks varbla elanik soovima valida kedagi või enda valda juhtima kedagi, kes ei ole selle pika valimisperioodi jooksul suvatsenud ennast seal toimuvaga kurssi viia? Samuti on selgelt näha, et ei ole soovitud vastalt enne valimisi anda vastuseid küsimustele, mis ühe keskmise valija jaoks on oluline valiku tegemisel. Selgrootu on jätta vastamata küsimustele, mis tegelikkuses peegeldavad kandidaadi nägemusi ja vaateid, aga võivad maksma minna mõne hääle. Siit intervjuust nähtub selgelt, et härra Malk ei ole oma eelnevatest rohketest püüetest vallavanemaks saada loobunud ning soovib… Loe rohkem »