Ratas: praegune ega järgmine riigikogu kooseluseadust ei tühista

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula
Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Jüri Ratas, opositsioon ütleb, et tuleva aasta riigieelarve on tehtud tuleviku arvel. Mida teie ütlete?

Tuleva aasta riigieelarve on tulevikku ehitav. Meid rünnatakse sellepärast, et eelarve on miinuses 0,25 protsenti SKTst. Tuletan meelde, et 2008 oli eelarve 20 korda suuremas defitsiidis. Eesti riik sai hakkama. Ühel pool on fiskaalpoliitilised reeglid, mille hulgas on ka võlakoormus. Riigieelarvet tehes vaatame nelja-aastast perioodi ja selle ajaga valitsuse võlakoormus langeb 9,4 protsendilt 7 protsendile.

Loomulikult võib öelda, et suurendame reserve, aga teine asi on reaalne elu. Reaalne elu on see, et tänavu kevadel ütlesid meditsiinitöötajad, et tuleme tänavatele, kui ei leita haigekassale lisarahastust. Meie valitsuskoalitsiooni jaoks on tähtis tulumaksuvaba miinimumi tõus, ka see on kulu eelarvele. Kolmas tähtis asi on omavalitsuste tulubaas. 2009 kärbitud tulubaasi on lubatud taastada, aga pole siiani tehtud.

Riigil on kulud, mida tuleb teha. Me võime öelda, et ei, me ei anna põllumeestele top-up’i ehk üleminekutoetusi. Teine võimalus on anda põllumajandustoetust. Kokkuvõttes tuleval aastal on riigi erinevates reservides 1,89 miljardit eurot.

Riiklike investeeringute suurim probleem on, et kergesti võidakse teha kulutusi, mis ei hakka kasu tooma. Kui suur on Turba–Riisipere raudtee sotsiaalmajanduslik kasu?

Aga sama küsimus on, et kas Talllinna–Tartu vahele on vaja neljarealist teed. Ühistransport jääb alati dotatsiooni peale. Kui sõidame Haapsalust läbi Rohukülla ja tahame sõita Hiiumaale, siis parvlaeva liiklus on dotatsioonil. Ka rongiliiklus on dotatsiooni peale.

Raudteeühenduse taasloomine Läänemaaga Rohukülani on mõistlik samm. Kui kergliiklusteed pole, pole ka ühtegi rulluisutajat, sest metsa all ei saa rulluisutada. Kui kergliiklustee ehitada, siis inimesed tulevad. Uued rongid tõid uued inimesed sõitma, sama juhtus uute parvlaevadega. Kuivastu-Virtsu liiklus on sel suvel intensiivistunud. Turba raudteega juhutub sama asi. Praegune koalitsioon ei jõua Läänemaad raudteega ühendada, see küsimus on 2019 võimule saavale koalitsioonile.

Sama küsimus Pärnu kohta. 20 miljonit Pärnu lennujaama tundub tulevikuta investeeringuna. Mida teie ütlete?

Riik paneb miljoni ka Kärdla lennujaama.

Hiiumaa on saar, mis vajab lennuühendust, ega ole võrreldav Pärnuga.

Kui kuulata Pärnu elanikke, siis nad ütlevad, et lennujaam on ettevõtlusele ja turismimajandusel väga tähtis. Pärnu lennujaam oli koalitsiooni investeeringute kokkuleppe üks osa. Mina arvan, et see ei ole mahavisatud raha, vaid aitab selle Eesti osa ettevõtlusele kaasa.

Keskerakonna juhatus on otsustanud, et kooseluseadus tuleb tühistada. Mida teie peaministri ja Keskerakonna esimehena ütlete?

Kooseluseadust selle riigikogu koosseisuga, selle koalitsiooniga ei tühistata. Tõsi on ka see, et selles koalitsioonis ega riigikogu koosseisus ei võeta suure tõenäosusega vastu kooseluseaduse rakendusakte. See jääb heas või halvas mõttes vahekoosseisuks.

Aga kuidas ületada vastuolu, et jõus on Keskerakonna juhatuse otsus, mis ütleb, et kooseluseadus tuleb tühistada?

Keskerakond on koalitsioonis, selles küsimuses praegune koalitsioon konsensust ei leia. Keskerakond ei ole opositsioonierakond, vaid lähtub sellest, et ellu saab viia seda, milles valitsusliidu ühisosa on olemas.

Kas te peate õigeks kooseluseaduse tühistamist?

Ma pean õigusselgust tähtsaks, selles küsimuses praegu õigusselgust ei ole, kui rakendussätted puuduvad ja laual on seaduse tühistamine. Ma arvan, et riigikogu järgmine koosseis kooseluseadust ei tühista.

Aga te ise…

Mina koos oma kolme lapse ja abikaasaga olen traditsioonilise peremudeli konkreetne näide.

Jah, aga ikkagi, kui te oleks riigikogu liige, kas hääletaksite kooseluseaduse tühistamise eelnõu poolt või vastu?

Väga keeruline küsimus, sest riigikogu keskfraktsioonis on kooseluseaduse algatajaid. Ma kindlasti arvan, et peame vaatama ühiskonnas seda, et tehtud sammu tagasi võtta on keeruline.

EELK peapiiskop Urmas Viilma ütles, et homoseksuaalsed suhted on patt. Mida teie ütlete?

Inimesed elavad nii, nagu seda õigeks peavad, ja armastavad nii, nagu seda õigeks peavad.

Miks te Edgar Savisaart erakonnast välja ei visanud?

Sest ta on asutajaliige.

Mille poolest Savisaareta Keskerakond erineb Savisaare juhitud erakonnast?

Praegune Keskerakond on võimul, viib oma programmi ja valijatele antud lubadusi ellu. Keskerakond pole seda kümme aastat teinud. Tänase Keskerakonna juhtmõte ei ole kõiki kohtusse kaevata, vastupidi, tahame kohtuasjadest välja tulla.

Mida mõtlesite, kui nägite, et Saksa kantsler Angela Merkel jäi Tallinna tippkohtumisel magama?

See tundub imelik, et kui Merkel tegi Tallinna kohtumistel tõsist tööd, siis üks hetk valiti välja. Ma ei olnud ta kõrval, võib-olla ta mõtles ega maganud. Merkel andis suure panuse Tallinnas veerema pandud digitaalse valdkonna pallile.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
2. kodanik
6 aastat tagasi

Järgmine Riigikogu koosseis tühistab selle jama ilma pikema jututa, kui valida EKRE. Keerulistel olukordadel on mõnikord väga lihtsad lahendused.