Koit Uus pakub riigimajaks tühja pangahoonet

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ettevõtja Koit Uusi meelest sobib Haapsalu endine pangamaja Karja tänaval riigiasutuste ühiseks hooneks. Fotod: Arvo Tarmula

Ärimees Koit Uus on pakkunud rahandusministeeriumile võimaliku riigimajana välja talle kuuluva kinnistu Haapsalus Karja ja Vaba tänava nurgal, mis on SEB panga kolimise järel tühjaks jäänud.

„Ärimees pöördus oma pakkumisega ministeeriumi poole,” kinnitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Karel Hanni.

Hanni märkis, et pole veel otsustatud, kus hakkab asuma Läänemaa riigimaja.

Tuleval nädalal tuleb Haapsallu põllumajandusminister Tarmo Tamm, kelle viivad Läänemaa keskerakondlased muude valimiskampaania ürituste vahepeal ka endist pangamaja vaatama.

Uus ütles, et on riigimajade rajamise protsessil pikemat aega silma peal hoidnud. Ta tunnistas, et on tõepoolest oma tühjaks jäänud maja ministeeriumile võimaliku riigimajana välja pakkunud. Uusi hinnangul sobiks Karja ja Vaba tänava nurgal olev endine pangamaja nii oma suuruse kui ka asukoha poolest riigimajaks väga hästi – oluline on seegi, et inimene saab sinna tänavalt otse sisse astuda.

Uus ütles, et on valmis ka ise panustama, et endised pangaruumid asutuste vajadustele vastavaks sobitada. „Kui vaja, võime ise sealt täiesti välja kolida ja hoovi poole saaks veel 1000 ruutmeetrit pinda juurde ehitada,” rääkis ta. „Minu meelest peaks see variant olema kõigele kasulik.”

Eelkõige puudutaks Karja ja Vaba tänava kolimine põllumajandusala riigiasutusi, mis asuvad praegu mitmes majas Jaani tänaval, ning keskkonnametit, mis on Kiltsi teel üsna kehvades ruumides. „Nende kõrvalt jääks natuke ruumi veel üle,” lisas Uus.

Riigiasutuste vajaduste väljaselgitamiseks on Uus nende kohta infot kogunud ning kutsunud ka ruume vaatama. PRIA Harjumaa-Hiiumaa-Läänemaa büroo juhataja Elari Saare sõnul on ta võimalikke ruume vaatamas käinud ja nähtu põhjal võiksid need PRIAle teoreetliselt sobida küll. „Kolimine pole aga minu otsustada,” lisas Saar.

„Uus tegutseb nagu tavaliselt, mingeid otsuseid selle taga ei ole,” ütles ka maavanem Neeme Suur.

Suure sõnul on rahandusministeerium öelnud, et riigimajale kohta otsides ei vaadata mitte ainult riigi kinnisvara ega välistata ka erapindadele minekut. „Selliseid riigile kuuluvaid hooneid, kuhu riigiasutused ära mahuks, Haapsalus ei ole,” ütles Suur.

Suure sõnul saab Haapsalus asuvad riigiasutused jagada nelja gruppi. Põllumajandus- ja keskkonnaamet ühessegi praegusesse riigile kuuluvasse hoonesse ühiselt ära ei mahuks. Sotsiaalvaldkonna asutused, mis asuvad Jaama tänaval, esialgu uut büroopinda ei vaja.

Politsei ja päästeameti kolimine ei tule enne päevakorrale, kui Haapsallu peaks kerkima jõuametite ühishoone. Peale nimetatute on linnas veel terve hulk riigiasutusi, mis asuvad linna eri paigus.

Hanni ütles, et rahandusministeerium tegeleb maakondade kaupa riigimajade ehituse või rentimise planeerimisega. Riigi Kinnisvara teeb pärast valimisi valitsusele kulude-tulude analüüsi. Hanni sõnul peaks valitsus riigimaja asukohtadeni maakondades jõudma detsembris.

Hanni sõnul eelistatakse riigimaja puhul ikka Riigi Kinnisvarale kuuluvaid pindasid. „Kui neid pole, siis kaalume erapinda, tehes seda ikkagi Riigi Kinnisvara kaudu avaliku konkursina,” lisas ta.

Uus ütles, et riigimajast ilma jäämine pole eluküsimus. „Kui ei sobi, siis ei sobi, eks me siis mõtle sinna midagi muud sisse,” lubas ta.

Hanni lisas, et korda tehakse ka praegune Lahe tänaval asuv maavalitsuse hoone, kus leiab kindlasti koha osa riigiameteid või riigi töökohti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Marie2
6 aastat tagasi

Kah variant!

Arvos
6 aastat tagasi

Mõttetu. Parkida seal pole ruumi. Lisaks jääb parkimine elava liiklusega Karja tänava äärde, väljasõit on viletsavõitu kohalt tänavale.

nipsti
6 aastat tagasi

Pagulased ja raudtee on selleks korraks nüüd tagaplaanil.
Kui asi on õige,siis õnnestub!Ajage õiget ja ausat asja, härra!

Jupp
6 aastat tagasi
Reply to  nipsti

looda sa, et “pagulased” unustatud on tal, vastupidi prioriteet nr 1

tegutsegem, seltsimehed!
6 aastat tagasi

Paneme riigiasutuste osakonnad kinni. Haapsalu näitel koondame need Pärnusse ja Tallinna (nt. sots.kindlustus, haigekassa, maksuamet……), toome esindused tagasi väikelinnadesse, ka Haapsallu mõned. Töö käib, kolimine viib asja edasi. Nalja kui palju!