Haapsalu võitleb kollaste joontega parkimisterrori vastu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

parkimine

 

Haapsalu on endiselt hädas parkimishuligaanidega – suvitajad ja suurürituste külastajad sülitavad liiklusseadusele ja keelumärkidele ning pargivad väikse linna nii umbe, et õnnetuse korral ei jõuaks sündmuskohale päästeamet ega ka kiirabi.

Haapsalu linnavalitsus tegi uue katse valesti parkijaid korrale kutsuda – tähtsamatesse kohtadesse, kus valesti pargitud autod kõige enam liiklust takistavad, maaliti kollased triibud.

Haapsalu aselinnapea Peeter Vikman selgitas, et otsus sündis pärast Itaalia veinipidu koos politsei ja päästeametiga. „Hoolimata sellest, et kõik kodanikud peaks ju teadma, et väravate ees ning lähemal kui viis meetrit ülekäigurajast ja ristmikest ei tohi parkida, pargitakse ikkagi kõik kohad nii täis, et liinibussid ja päästeautod liikuma ei mahu. Leidsime, et ehk leevendavad olukorda silmatorkavad kollased jooned,“ rääkis Vikman.

Haapsalu linnahoolduse juhatuse liige Krista Vilta ütles, et kollaseid jooni on Haapsalus varemgi tänavaile maalitud. „See korraks toimis, aga kuna igal aastal jooni ei uuendatud, kulusid need maha,“ ütles Vilta. Nüüd värviti need üle, uute kollaste aladena lisandus Lahe ja Kalda tänava piirkond.

Taksod hädas

Paraku said sel viisil takistatud ka taksojuhid – liiklusseaduse järgi ei tohi ka nemad kollase joonega märgistatud kohas peatuda, et reisijaid peale võtta või maha panna.

„Mida ma siis tegema pean?“ laiutas käsi taksojuht Kaido Pällo, kelle sõnul on kõige suurem probleem just turistidega. „Kuidas ma seletan linna mitte tundvale inimesele, et takso ei saa tema juurde sõita, vaid ta peab selle jaoks ise kuhugi minema? Ainuke koht, kus takso vanalinnas peatuda saab, on Kärme Küüliku ees.“

Lossiplats, kus samuti teoreetiliselt saaks peatuda, on suvel tihti täis pargitud ja peatuda ei saa sealgi.

Sellel, et taksod valesti ei peatuks, peab silma peal politsei. „Nad väga palju meid küll ei kiusa, aga on ikka käinud ja näpuga kollast joont näidanud,“ rääkis Pällo.

Taksojuht Gennadi Simulaski sõnul on politsei tedagi kollase joone juurest klienti ootamast ära ajanud. „Aga eks neil on selleks õigus – nad täidavad seadust,“ märkis ta.

Probleemi poleks, kui katse valesti parkijaid ohjata oleks paremini läbi mõeldud. Nii Pällo kui ka Simulask on ühte meelt selles, et parkimises valitseb Haapsalus tõeline anarhia, mis tuleb kontrolli alla saada, kuid kollaste joonte lahendus on poolikult välja kukkunud.

„Linnavalitsus võiks anda taksojuhtidele teenindusloa, mis lubab kliendi teenindamiseks peatuda ka peatumist keelavate liikluskorraldusvahendite mõjualas. Muidugi nii, et liiklust ei sega,“ selgitas Simulask. Sellist võimalust vajavad ka vanurid ja liikumispuudega inimesed.

Vikman leidis, et peatumisvõimalus Kärme Küüliku juures peaks taksode jaoks piisav olema, aga kui juba on sellise konkreetse ettepanekuga välja tuldud, on asi arutamist väärt.

Märgid ei hirmuta

„Haapsalu linnas keelumärgid lihtsalt ei toimi! Ükskõik, kuhu me märke oleme pannud, ikka ummistatakse tänavad ära,“ nentis Vilta. Praegugi on ajutised parkimist keelavad märgid Jaani ja Kooli tänaval, kuid sellest pole Vilta sõnul mingit kasu – mõlemad tänavad olid eilegi täis pargitud.

„Inimesed pargivad autosid Haapsalus nii nagu pähe tuleb ja kedagi ei huvita, kas teised saavad mööda,“ kinnitas Simulask. Tema sõnul taandub probleem ignorantsusele ja rumalusele.

„Ma ei tea, kas linnavalitsus kardab linnakülalisi vihastada, aga iga suurürituse ajal tuleks paarkümmend valesti pargitud autot teisaldada ja varsti ei julge keegi enam valesti parkida,“ ütles Simulask. „Kollaseid jooni võibki jääda vedama, aga kasu sellest liiga palju pole. Päris palju on neid, keda keelud lihtsalt ei eruta.“

Eile peeti linnavalitsuses politsei osavõtul nõu eelseisva nädalavahetuse asjus – ees on järjekordne suurüritus Rock in Haapsalu. Vikmani sõnul tuuakse seekord liiklust korraldama abipolitseinikud, kes hoiavad silma peal, et valesti parkijad taas linna ära ei ummistaks.

Haapsalu politseijaoskonna juht Andrei Taratuhin ütles, et patrullid on valesti parkijaid trahvinud, kuid üks patrull igale poole linnas ei jõua. „Kui keegi näeb valesti pargitud autot, tuleb sellest kindlasti politseile teada anda,“ rõhutas politseijuht.

Taratuhin selgitas, et teisaldada saab politsei vaid sellist sõidukit, mis takistab liiklust. Kas seda kampaania korras teha, võib arutada.
 

Politsei: teatage meile valesti parkijatest!

Artikli autor sõitis esmaspäeva ennelõunal koos Gennadi Simulaskiga Haapsalu vanalinnas. Kuigi oli esmaspäev, oleks politseil valesti parkijate trahvimisega käed tööd täis olnud. Tavaline oli ristmikel viie meetri reegli eiramine. Tõelised parkimisgeeniused olid aga tegutsenud Saue tänaval, kus väikse vahega oli kaks autot teine teisele poole teed pargitud nii, et näiteks maastur poleks nende vahelt läbi mahtunud.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Spray
6 aastat tagasi

Kuhu te need triibud tõmbasite?
Võõbake need autod üle, siis mõistavad ehk paremini.
Ja Päästeteenistusele soovitan soetada “rajamasin”, kui oma stange nii pehmo on.

invaparkla
6 aastat tagasi

Saue tänav on parkimiskeenjuste lemmik. Lahendus tuleb leida, aga tõesti nii, et ka iliikumisvaegurite või väikeste lastega liiklemine oleks võimalik. Nii ülbe on arvata, et kõik suudavad kilomeetreid maha kõndida. Isegi kui vanalinn pole kinni, siis üritustele lossiõue minnes on probleem, et mõned maasturid peavad invakohti VIP-kohtadeks. Haapsalus võiks tõesti olla vähemasti tõhus trahvimissüsteem ja rahvas kindlasti aitaks kaasa ja annaks teada probleemsetest parkijatest. Sellega peaks ju linn ka teenima, peaks saama korraldada?

Taavi K.
6 aastat tagasi
Reply to  invaparkla

Teeme ära. Mul korolööre on terve majatäis. Vajadusel teevad ka füüsilise noomituse.

LV-le
6 aastat tagasi

ks takso ei võiks klienti peale võtta ja autost välja lasta kollase joone peal. Aga vot oodata ei või. JA ONGI ASI LAHENDATUD!

Soovitus
6 aastat tagasi

Suurürituste ajaks võiksid ka kaaslinlased tihedamalt auto koju jätta need väiksed kilomeetrikesed jala läbida. Linnapildis näed tihti, kuidas ka paarsada meetrit üritatakse autoga läbida, ja silmis on paanika: “issand, kuhu auto parkida…”

Kübe
6 aastat tagasi

Tõstataks nüüd uue teema. Mis joomise vastu aitab? Kollast joont sai proovitud ja valget triipu ka. Nendest abi ei olnud…hulka raha ainult kulus. Äkki mõni komisjon oskab aidata?

2. kodanik
6 aastat tagasi

Kui seda parkimisejanti siin lugeda, siis peaksid linnaisad ikka tõsiselt kaaluma, kuhu ja mil moel see tulevane riigimaja ikkagi ära mahutada. Eriti tobe oli visioon, et Uuemõisa jääb inimestest kaugele. Ju on Haapsalus mõni kauplus, kus maakaardid müügil. Siis saaks praegune linnavõim ka aimu, kus päriselt Uuemõisa asub.

Ehonassakult
6 aastat tagasi

Suur ürituse ajal paarkümmend autot teisaldada aga kui need autod pole kohalikud siis mida see aitab ???

Ärni
6 aastat tagasi
Reply to  Ehonassakult

Jutt levib kiiremini kui sitahais puhastusjaamast. Kui ikka näha-kuulda, et autosi teisaldatakse siis muutub olukord hoobilt paremaks. Samas kui raha palju üle ja peale üritust on viitsimist oma autot taga otsida siis parkigu rõõmsalt kuhu tahavad. Peaasi, et oleks keda kutsuda ära vedama.

Khmm
6 aastat tagasi

Holmi juures on suured parklad, kuhu suunasid ka eelmisel aastal viidad, see aasta enam mitte. Siinkohal on tegemist linnaisade tegemata tööga mulle tundub. kust kohast see turist peaks teadma, et sinna oleks võimalik parkida?

Halloo
6 aastat tagasi
Reply to  Khmm

See aasta on igal üritusel sinna viidad suunanud. Tee silmad lahti!

.........
6 aastat tagasi

Vanalinn võiks suveks autodele lukku panna! Linn pole nii suur, et jala oleks raske kuhugile jõuda. Erandiks võiksid olla vaid liikumispuudega inimesed, kelledel oma puudest dokument ette on näidata! Linna ümbruses on küllalt kohti kuhu suurürituste ajal oma liiklusvahend parkida!

kohalik
6 aastat tagasi
Reply to  .........

pange see vanalinn üldse autodele kinni… kohvikuid teenindav personal on juba viimase piirini viidud…nuta või naera kuidagi ei saa kaubavedu korraldada

Juss
6 aastat tagasi

Tegelikult võiks kusagile vanalinna piirile suure parkla rajada ja ürituste ajal vanalinna autodele sulgeda.