Haapsalu ja Läänemaa muuseumid saavad ühtse näo

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

salmi_logoraamat

 

Peagi saab sihtasutus Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid endale ühtse näo ja logo, mis neil siiani puudus.

Ühtse kujunduse muuseumidele, mis on praegu veel viimistlemisel, teeb Haapsalu neiu Regina Elvelt oma bakalaureusetöö raames. Kujundus on inspireeritud merelainetest ja laidudest. Üldise värvitoonina hakkab domineerima mereroheline. Mereteemaline kujundus on omakorda ajendatud SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumide lühendist – SALM.

Sihtasutuse juhataja Anton Pärna sõnul on lühend SALM lihtne ja jääb hästi meelde. Samuti on sel mitu tähendust. Üks vähem tuntud tähendusi on „kitsas väin”. „Salm võiks olla Haapsalu sünonüüm, sest Haapsalu ei ole rajatud mitte lahe, vaid väina äärde,” rääkis Pärn. „Muuseum annab kokku lühendi SALM ja salm kui väin võiks olla Haapsalu sünonüüm.”

Siiani polnudki logo

Aastal 2013 loodud sihtasutusel, mis ühendab enda alla viis muuseumi – Haapsalu piiskopilinnust, Haapsalu raekoda, Iloni imedemaad, raudtee- ja sidemuuseumi ning Laikmaa muuseumi –, puudus siiani logo, mida saata koostööpartneritele endi äramärkimiseks. Kirjablankettidel kasutab sihtasutus veel Läänemaa muuseumi aegset logo – kotkast. Pärna sõnul sümboliseerib see Ristija Johannest ja läheb piiskopilinnuse sümbolina kasutusse.

„Me jäime asutusena tunnusest ilma,” ütles Pärn. „Me ei taha enam kotkast panna ja siis oleme lihtsalt tekstina välja toodud,” lisas sihtasutuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Maarja Kõuts. Ometi küsitakse nii Pärna kui ka Kõutsi sõnul pidevalt nende logo. „Õpilasliidud on meid üles leidnud, küsivad pileteid auhindadeks ja jälle: saatke logo, et ära märkida,” rääkis Kõuts. Kõigi viie muuseumi logo eraldi panna läheb paljuks.

Iga muuseum jääb omanäoliseks

Kuigi sihtasutuse visuaalne identiteet muutub, ei muutu muuseumid ühenäoliseks. Neile kõigile jäävad alles omaenda logo ja identiteet. Küsimusele, millal uus logo kasutusele võetakse, vastab Kõuts: „Käed sügelevad juba praegu, aga peame veel omakeskis ütlema: jah, see on meie identiteet, see ongi meie salm.”

Kujundaja Regina Elvelt teeb töös veel väikesi parandusi. Kõigepealt võtab sihtasutus kasutusele logo ning seejärel hakkab vaikselt ka kodulehte muutma. 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments