1

Arendaja läheb Esivere II karjääriga teisele katsele

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

 

Vatla kooli sulgemise koosolek 188 (35) Arno PeksarNeli aastat tagasi Hanila vallas Esiveres ebaõnnestunult dolokivikarjääri avada üritanud Cristof Varahaldus OÜ proovib nüüd uuesti vajalikke lube saada.

Keskkonnaamet teatas reedel Kurevere dolokivimaardlasse kavandatava Esivere II dolokivikarjääri keskkonnamõju hindamise aruande avalikustamisest. Aruande kohta oodatakse ettepanekuid, vastuväiteid ja küsimusi 21. märtsini. Avalik arutelu on 27. märtsil kell 16 Kõmsi rahvamajas.

„Eelmine kord jäigi arendajail pärast arutelu plaan katki. Etteheiteid ja proteste oli palju ja nad ei hakanud parandatud kava esitama,” ütles Arno Peksar.

Esimene katse toimus aastal 2012. Hanila vallas kaevandusluba taotlev Cristof Varahalduse OÜ põrkas kohapeal elanike vastuseisule, sest uus kaevandusala paikneks eluhoonetele liiga lähedal. Hanila rahvas kartis, et uus kaevandus suurendab müra, rikub vee, kuivatab kaevud ja langetab kinnisvara hinda.

Kaevandamise mõju oleks kumulatiivne, sest rajatav karjäär paikneks tegutseva, Nordkalk ASile kuuluva kaevandusõigusega Esivere karjääri naabruses. Lähimad majapidamised jäävad planeeritavast kaevandusest alla 250 m kaugusele, Tõnuliiva talu isegi alla 200 m kaugusele. Märkimisväärne mürataseme tõus puudutaks kuut majapidamist, kriitiline tõus kolme majapidamist, selgitas rajatava kaevanduse keskkonnamõju hindamise aruande koostaja OÜ Inseneribüroo Steiger esindaja Taavi Loogna.

Loe pikemalt siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
hanilast
hanilast

Kuulge lõpetage ära see pull! See pole tööstusmaasrtik seal vaid perspektiivne turismipiirkond! Kasvõi 20a aasta pärastm vahet pole. Kõike ei pea kohe ja nüüd pe..e keerama.

wpDiscuz