Ammas: kahjulik majutusteenuste käibemaksu tõus tuleb kiiresti tühistada

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Valimised - Andres Ammas - Vabaerakond

Vabaerakonna fraktsioon algatas täna riigikogus eelnõu majutusteenuste käibemaksu järsu tõusu – 9 protsendilt 14ni – ära jätmiseks. Saadikurühma aseesimees Andres Ammas (pildil) ütles, et loodaval uuel valitsusel on hea võimalus selle eelnõu toetamisega eelmise valitsuskoalitsiooni vigu kiiresti parandada.

„Välisturistide ja neid teenindavate ettevõtjate pidev täiendav maksustamine kahjustab otseselt Eesti majanduse rahvusvahelist konkurentsivõimet“, ütles Vabaerakonna saadik Ammas.

„Ligi 80 protsenti Eestit külastatavatest turistidest teeb oma kulutused Tallinnas ja Harjumaal. Enamik suuremaid maakondi on viimastel aastatel kaotanud välisturiste. Kusjuures väljaspool Tallinnat tegutsevate ettevõtjate omanikud on valdavalt Eesti kapitalil põhinevate väikefirmad, kes ei pruugi selliseid maksutõuse üle elada,“ lausus Andres Ammas.

Ammas tõi välja Läti varasema kogemuse, kus 2009. aastal tõusis majutusteenuse käibemaksu määr 5%-lt 21%-le. „Selle tulemusena vähenes töökohtade arv 12 000 võrra ja riik kaotas seeläbi 14 miljonit eurot vähenenud tulu- ja sotsiaalmaksu näol. Meie tõus on 5-protsendiline, mis tähendab, et kahju saab olema samuti päris suur. Eriti kannatavad väikeettevõtjad.“

Eelnõu seletuskirjas seisab, et turismisektor olulise osa teenuste ekspordist: ligi 80% majutusteenuste müügist on eksportkäive. „Eesti ei ole oma kliima ja rahvusvaheliste ühenduste mõistes kõige atraktiivsem maa, oleme tundmatud ja kliima soodustab ainult hooajalist, mitte aastaringset puhkust. Võrdluses teiste Balti riikidega ei ole Eesti majutusettevõtetel hinnatõusuks ruumi,“ lisas Ammas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments