Kaljulaid ütles kirikule ära

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

kaljulaid

Kersti Kaljulaid. PEETER LANGOVITS

President Kersti Kaljulaid on esimene Eesti riigipea, kes keeldus oma ametisse nimetamise päeval tema auks korraldatavast tänujumalateenistusest. Mis Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ja presidendi koostööst edasi saab, on ebaselge, kirjutas Postimees.

President Arnold Rüütel osales tänujumalateenistusel oma ametisse vannutamise päeval 2001. aasta 8. oktoobril Tallinna toomkirikus. 2006. aasta 9. oktoobril tegi Kaarli kirikus sama president Toomas Hendrik Ilves. Tava loojaks oli president Lennart Meri, kes soovis, et jumalateenistus toimuks Tallinna toomkirikus kui Eestimaa peakirikus. Traditsioon pärineb Põhjamaadest. EELK peapiiskopi Urmas Viilma sõnul ütles Kaljulaid sel korral pakkumisele ei.

„Ametisse valimise päeval õnnitlesin proua Kersti Kaljulaidi telefoni teel ja andsin teada ka tänujumalateenistuse tavast ning meie valmisolekust seda korraldada. Valitud president lubas asja üle mõelda,” meenutas Viilma.

Paar päeva pärast valimist sai kirik aga presidendi kantseleist vastuse, et tänupalvusest on otsustatud loobuda. Kas ja kuidas president Kaljulaid vabariigi aastapäeva ja jõulude tähistamisel kirikut kaasab, pole kantselei teatel veel selge, sest nende tegevuste planeerimine alles käib.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mai
7 aastat tagasi

kui nad vaid seal sampu seal ainult jooksid ja saia sooksid… nad tirivad naha seljast koige kaitsetumatel ja väetimatel…33E pandi vigased vaesed iimesed ISE maksma hoolduse eest kodus..no on raisad raisad mis muud ka kus on jumalasulased kes neid kaitseks..aga kerstile anti lombi tagant selline käsk…kas aru ei saa…

Vaino Saue
7 aastat tagasi

Loodan, et president Kersti Kaljulaid jätab ära ka “Pingviinide paraadi”, mul on vastik vaadata neid iga aastaseid söödikuid ja joodikuid, kes maksumaksja raha eest söövad ja joovad sampust.

igal maakolkal
7 aastat tagasi

pole mingit sat TV d.vaid näeb 3-4 Eesti kanalit ja tore, kui paar korda aastas eestlastele tähtsal pühal kirikuülekannet näeb meie oma toredatest maakirikutest. Mis president otsustab kiriku osas teha on tema isiklik sisemine asi. Ei muuda see küll tema töövõimet presidendina esindamaks meid kui riiki.

Anonüümne
7 aastat tagasi

Ja teevad mikroosakestest samasuguse jumala nagu ERMis neitsi
Maarja?Jumala olemasolu on peas
kinni,kes teda usub,see isegi näeb
ja kuuleb teda.Ja igaühe oma teha.
Pole vaja siin presidenti milleski
süüdistada ega isegi arutada.Kas
silmakirjalik kaasaminek on parem?

olaf
7 aastat tagasi

See oli presidendi valik. Seda tuleb austada kui inimese valikut. Milline on presidendi vaimne ja hingeline, eetiline ja esteetiline või kultuuriline taust, selgub aja pärast. Mis puutub jumala olemasolusse, siis midagi on teadlased läbi mikroosakeste avastanud, kuid mis see on?. Ehk saaame sellegi aastate pärast teada.

Mare
7 aastat tagasi

Öige,pole neid vaja.Täna oli ttv
üks öpetaja uudistes.Isegi see viis
minutit ei saanud normaalselt
inimese moodi räägitud,pidi oma
häält vönksutama nagu kantslist
räägiks.Vastik kuulata.Kas kodus
ka nii räägib?

jumalateenistuste
7 aastat tagasi

ülekanded on ikka väga vajalikud, on ju inimesi , kes enam väljas ei liigu ja tähtsamatel pühadel võiks need kiriklikud ülekanded pakkuda palju rõõmu ja rahulolu. Ei teeks paha ka nooremal rahval elust läbi tormates väike hingetõmbe tund võtta ja koos memme-taadiga rahulik kirikulauludega hetk veeta. Ei pea uskuma jumalat, keda ju reaalselt pole olemas, lihtsalt kuula ja mõtiskle.

sat tv-s
7 aastat tagasi

saab neid usuhullude kanaleid tasuta 24/365 vaadata, igale hullumaitsele, riigi ja riigiametnike allutamine usuvendadele tuleb aga lõpetada

Tiit
7 aastat tagasi

Pooldan.Mis koostööd kirik tahab
presidendiga teha?Kes käib kirikus,
läheb niigi,on seal president vöi
ei.Ja ülekannet telekas ka pole
vaja.Juba Joosep Toots ütles,et
sina inimeseloom pead ise oma hinge
eest hoolt kandma.Ja keegi tark veel,et igaüks on ise oma önne sepp.Miks peab siis uskuma mingit
kedagi,keda pole olemas ja kuulama
neid paatoslike völtshäältega kirikutegelasi.Inimene,sa elad
täpselt seda elu kui keeruliseks
sa oled selle keeranud ja ei aita
peale su iseenda ei taevas ega
kirik sind.Pead endasse uskuma ja
tugev olema ja sellist olukorda
ei ole,et ei saa hakkama.Tuleb teha
öigeid valikuid.Edu.

Rita
7 aastat tagasi

Väga õige tegu

Vinge
7 aastat tagasi

Jätaks veel PINGVIINI PARAADI,Siis oleks ehk lootust.