Eestirootsi kultuurikandjad on Göte Brunberg ja Toomas Lilienberg

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

eestirootsi laulupidu tarmula 92

Eestirootsi kultuurikandja Göte Brunberg. Foto Arvo Tarmula

Eilsel eestirootslaste III laulu- ja tantsupeol anti pidulikult üle eestirootsi kultuurikandja tiitel Göte Brunbergile ja Toomas Lilienbergile.

Koos tiitliga antakse tiitlisaajale üle pronksist Hans Pöhli medal.

Rooslepa külast pärit Göte Brunberg on andnud suure panuse nii suguvõsauurimisse kui ka Rooslepa ja Riguldi kandi ajaloo jäädvustamisse. Brunbergi koostatud andmebaas Riguldi suguvõsadest on suureks abiks suguvõsauurijatele ning ta on palju kirja pannud mälestusi ja lugusid Riguldi piirkonna kohta. "Tegemist ei ole mitte üksikute artiklitega, vaid ta on Riguldi kandi ajaloo jäädvustamisega tegelenud järjepidevalt," ütles Eestirootslaste kultuuriomavalitsuse esimees Ülo Kalm. 

Teine tiitli saaja, Toomas Lilienberg oli Tallinna Rootsi-Mihkli kiriku esimene koguduse esimees, kes on palju aega ja energiat pannud nii Rootsi-Mihkli koguduse kui ka kiriku taastamisse ja ülesehitamisse. Kehva tervise tõttu polnud Lilienbergi küll Haapsalus teenetemärki vastu võtmas. 

Eestirootsi kultuurikandja tiitlit annab välja Eestirootslaste kultuuriomavalitsus alates eelmisest aastast. Nagu mullu, oli ka tänavu tiitlile palju kandidaate, kelle hulgast Eestirootslaste kultuuriomavalitsuse esimehe Ülo Kalmu sõnul oli keeruline valikut teha.

Esimese kultuurikandja tiitli koos pronksist Hans Pöhli medaliga pälvisid Russwurmi tõlkija ja Rannarootsi ajaloo propageerija Ivar Rüütli ning Pakri muusikakultuuri jäädvustaja ja elushoidja Endel Enggrön.

Sel kevadel anti eestirootsi kultuurikandja tiitel ka Rootsi kuningale Carl XVI Gustafile, kuid see koos Hans Põhli medaliga pole veel kuningani jõudnud.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz