Galerii: Iloni Imedemaa tähistas 10. sünnipäeva ja peab laienemisplaane

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 30

Pühapäeval kümnendat sünnipäeva tähistanud Iloni Imedemaa kavatseb peagi laieneda, suurendades sihtrühma ja teemapargi ruumala.

SA Läänemaa Muuseumide direktor Anton Pärn peab Imedemaa senist teekonda ootuspäraselt edukaks. Ka endine direktor Talis Vare märgib, et kuni on huvilisi ja ka raamatuillustraator Ilon Wikland ise rahul, on suurimad eesmärgid täidetud.

Pärna arvates on Wiklandi otsus oma originaaltööd Imedemaale paigutada andnud tohutult juurde Haapsalu ja kogu Läänemaa arengule. „Esiteks muutis see meie sihtasutuse kohe unikaalsemaks ning andis uut sära juurde – esimest korda tuli mängu lastele orienteeritud muuseum,” märgib Pärn.

„Teiseks muutis see samm meie asutuse kohe rahvusvahelisemaks,” viitab direktor tõigale, et poole sajandi jooksul on Wiklandi joonistustega kasvanud üles lapsed nii Skandinaavias kui ka Saksamaal, mis muudab muuseumi atraktiivseks juba vanavanemaiks sirgunud inimestelegi.

Nõudlust Imedemaa järele näitab huviliste hulk: aastas käib muuseumis 18 000 inimest. Neist 40 protsenti on Pärna sõnul välismaalt. Tuleb ka välja, et kaks kolmandikku külastajaist satub Haapsallu põhieesmärgiga käia ära Iloni Imedemaal. Sedasi saab Wiklandi kingitust arvestada märkimisväärseks panuseks Haapsalu linna edendamisse.

Muuseumi kümne tegutsetud aasta kohta jätkub Pärnal vaid kiidusõnu. Suurimate saavutuste hulka loeb ta eelmisel suvel esietendunud ja välja müüdud „Lärmisepa tänava Lota”, mis oli korraldatud läbinisti vaid Haapsalu inimestega. „Etendus oli väga professionaalne ja täis lusti,” meenutab Pärn.

Tähtsaks peab direktor ka muuseumi rahvusvahelistumist, mis sai võimalikuks tänu Wiklandi elutöö näituse viimisele 2014. aastal Saksamaale. Praegu käivad läbirääkimised Rootsis asuva Vaasa muuseumiga, et avada näitus 2017. aastal.

Märkimist väärt on samuti paari aasta traditsiooniga Ilon Wiklandi nimelise noore kunstniku preemia jagamine, millega innustatakse kuni 17aastasi noori valima kunstnikuteed. Pärn on senise asjade kulgemisega rahul ning lubab preemia jagamist jätkata.

Mõned aastad tagasi tekkis tõrvapiisaks meepotti konflikt Imedemaa ja Ilon Wiklandi vahel, kuid Pärna sõnul on juhtunu jäetud minevikku.

Tulevikuplaanidel hoiab Pärn saladuskatet, kuid jagab väikseid vihjeid. Selleks et muuseum saaks täies mahus eksponeerida Wiklandi pärandit, kolitakse SA Läänemaa Muuseumide kontoriruumid Imedemaalt välja. Ka õues lubatakse ruum viimase piirini ära kasutada, et pakkuda külastajaile uusi elamusi. Põnevuse suurendamiseks vihjab Pärn valmimist ootavale atraktsioonile, millega soovitakse esile kutsuda Haapsalu kohal lendamise tunnet. Kuidas ja millal – LM direktor ei soovi kogu üllatust ära rikkuda. Võimalik, et planeeritav atraktsioon valmib külastajatele juba sel aastal.

Lähiajal soovitakse muuseumi töösse kaasata ka siiani „kasutamata reserviks” peetud gümnaasiumiealised noored, otsides võimalusi ühitada kooliprogramme muuseumis pakutavaga. Pärn näeb praegu aktuaalse sõjapõgenike probleemi ümber võimalust noori harida Wiklandi enda eluloo põhjal – ka Wikland pidi oma kodumaalt sõja eest põgenema ja võõras ühiskonnas integreeruma. Vähe sellest, oma edasiste pingutustega panustas ta tohutult Rootsi kultuuripärandisse, andes paljudele menuka lastekirjaniku Astrid Lindgreni tegelastele näo. „Vahet pole, kas põgenetakse sõja eest praegu või üle poole sajandi tagasi – väga paljud aspektid kattuvad,” lausub Pärn.

Pärna arvates on Imedemaast kujunenud aastate jooksul sihtasutuse üks tugisambaid. Külastatavuselt ületab seda vaid piiskopilinnus. Kuigi muuseumil on plaanis laieneda, ei tehta seda massikülastuse eesmärgil. „Iloni Imedemaa on turvaline, mõnus ja mänguline koht, kus pühendatakse igale külastajale tähelepanu. Siin on aega ja ruumi suhelda, meisterdada ja ka unistada,” märgib Pärn ning lisab, et laienemise eesmärk on hoida sellist lapsepõlvemaailma ja pakkuda seda veelgi enamaile inimestele.

Fotod: Arvo Tarmula
Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (1)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (2)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (3)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (4)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (5)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (6)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (7)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (9)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (10)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (11)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (12)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (13)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (14)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (15)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (16)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (18)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (19)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (20)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (21)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (22)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (24)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (25)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (26)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (27)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (28)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (29)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (30)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (31)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (32)

Iloni Imedemaa 10 (arvo tarmula) (33)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments