0

Muuseumiööl avab uksed kümme muuseumi ja üks mõis

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lihula muuseum04. Endel Apsalon.

Lihula muuseumis saab vaadata näitust Lihula külade rahvariietest. Foto Endel Apsalon

Laupäeva õhtul on muuseumite ja mäluasutuste uksed kaheksandat korda kauem lahti — Läänemaal lööb seekordsel muuseumiööl „Öös on laineid” kaasa kaheksa muuseumi ja üks mõis.  

Haapsalus on sihtasutusse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid kuuluvad muuseumid Iloni Imedemaa, Haapsalu raekoda, Haapsalu piiskopilinnus, Raudtee- ja sidemuuseum ja Ants Laikmaa muuseum avatud kuni kl 22.

Kl 22 on Haapsalu kultuurimajas Haapsalu ja Läänemaa muuseumide kinoõhtu. Tasuta saab vaadata Austria dokumentaalfilm „Suursugune muuseum”, mis teeb põhjaliku sissevaate maailma ühe kuulsaima kultuuriinstitutsiooni, Viini kunstiajaloo muuseumi ellu.

Rannarootsi muuseum on laupäeval avatud kuni kl 23. Eraldi programmi muuseumis küll tänavu pole, kuid pakutakse muffineid ja nurmenukuteed ning kell 23 lõpetab muuseumiöö ilutulestik.

Aktiivselt tähistavad muuseumiööd Lõuna-Läänemaa muuseumid, kus programm kulgeb ühest muuseumist teise.  

Kl 17–19 peab Lihula mõisas asuvas Lihula muuseumis peab Maili Roio ettekande „Koge leiud Matsalu lahes”. Vaadata saab näitusi „Koge leiud Matsalu lahes”, „Lihula ja ümbruskonna külade rahvariided” ja „Buxhoevedenid Lihula mõisas”. Mereteemaliste lauludega pakub meelelahutust sõpruskond „Naiste rõõm” ja avatud on kohvik.

Edasi liigub programm Hanila muuseumisse, kus kl 19–21 teevad muusikat Virtsu kooli õpilased ning Lennart Lennuk Eesti loodusmuuseumist peab ettekande „Läänemeri – noor, kuid kogenud” ja Krista Kallavus keskkonnaametist räägib ja näitab filmi „Roostikukalapüügist Matsalus”. Avatud on näitused „Põimevaibad Läänemaal” ja Andri Vatsfeldti maalinäitus „Pintseldused”.

Viimasena kl 21–24 avab Virtsu mõisatallides uksed Virtsu harrastusmuuseum. Suurel ekraanil näidatakse fotosid ja filme kalurite elust, väljas on näitus kalapüügivahenditest ja meenutatakse ühte aastatetagust hülgepüüki.

Muuseumiööl sõidab Lihula, Hanila ja Virtsu mõisatalli vahel buss, mis huvilised pärast ka Lihulasse toimetab. Et kohtade arv bussis on piiratud, tuleks end eelnevalt Lihula muuseumis registreerida:  Muuseum@lihula.ee või tel 523 4303, Maarja Jõevee.

Martna vallas avab muusuemiööl esimest korda uksed Rõude muuseum, kus kl 18-23 saab uudistada näitust KOPi projektiga „Käsitöövõtete mitmekesistamine – linast loodud” valminud esemetest. 

Ainsa mõisana, saab muuseumiööl kl 18-23 külastada Martna vallas asuvat ainulaadset Keskvere mõisa. Kell 19 ja 21 tutvustab peremees maja ajalugu ja üheõhtukohvikus saab maitsta kohalikke suupisteid.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz