Haapsalu sai Haavamäe stendi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haavamäe infostend foto ülla paras
Roman Haavamäe stendi paigaldamine. Foto: Ülla Paras

Teisipäeval avati Haapsalus Promenaadil Roman Haavamäe loomingut tutvustav stend, millel on kujutatud nii neid skulptuure, mis on säilinud, kui ka neid, mis ajalooks saanud.

„Varsti pannakse sinna [Promenaadile] üles ka Roman Haavamäe kujud „Vaasikandjad”,” ütles Haapsalu linnavalitsuse pressiesindaja Tõnu Parbus. „Vaasikandjate” tarvis saadi riigikogult poliitilist „katuseraha”. Et saadud rahasumma oli suurem kui „Vaasikandjate” valmistamiseks kulus, saadi sama raha eest valmistada ka skulptori stend.

„Stend läks maksma 858 eurot, selle pani kokku Ülla Paras, kujundas linnageodeet Peep Aedviir, kujunduse trükkis Kört-Pärt ning Haapsalu ettevõte Metaller tegi metallosad,” lausus Parbus.

Roman Haavamäge võib nimetada Haapsalule näo andjaks, sest tema loodud skulptuurid on need, mis kaunistavad Haapsalu Promenaadi ja kaldapealseid.

Veebruaris avati Haapsalu linnagaleriis Haavamäe näitus, kus esitletakse teda kui kunstnikku ja graafikut, tema külgi, mis on avalikkuse eest rohkem varjul olnud.

Roman Haavamägi sündis 15. veebruaril 1891 Tallinnas. Tema esimesed tööd olid Wiedemanni sünnimaja marmorist mälestustahvel ning värvitud puuskulptuurid „Jääkaru” ja „Merilõvi” Aafrika rannas. 1925 kujundas ta Ungru dolomiidist päikesekella. Surnud 3. jaanuaril 1961 Haapsalus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments