Nõustaja: karjäär ei pea minema ülesmäge

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Karjäärinõustaja Piret Luik. Tarmula

Karjäärinõustaja Piret Luik. Foto Arvo Tarmula

Veidi enam kui aasta on töötukassa abi pakkunud ka neile, kel töökoht olemas, kuid kes soovivad oma tööellu muutusi.

„Tihti on inimestel arusaam, et karjäär peab olema ülespoole liikuv, aga tegelikult võib see olla ka horisontaalne ehk liikuda võib ka sama tasandi töökohtadel,” selgitas töötukassa Läänemaa osakonna karjäärinõustaja Piret Luik. Ta lisas, et vahel võib juhtival kohal töötav inimene soovida hoopis vähem vastutusrikast töökohta.

Töötavad inimesed pöörduvad karjäärinõustaja poole mitmel põhjusel: kes on pikka aega ühte tööd teinud ja sellest väsinud või kes tahaksid midagi uut õppida ega tea, millised võimalused selleks on, või kes soovivad selgust saada, kas töökuulutuses pakutav töö sobib neile. Kindlasti on põhjusi veelgi. 

Ükskõik, mis on pöördumise pärispõhjus, nõustaja juurde minnakse ikka siis, kui ei olda oma eluga rahul. Karjääriplaneerimine hõlmab mõneti elu planeerimist: inimene on rahul siis, kui elu kõik tahud – töö, pere, hobid, sõbrad, isiklik areng – on tasakaalus. 

Vahel selgubki nõustamisel, et inimene teeb just seda tööd, mis talle kõige paremini sobib ja tegelik rahulolematuse põhjus võib olla hoopis milleski muus, näiteks väheses vabas ajas.  

Võimalusi on rohkem kui üks

Iga nõustamine on erinev ja see, milliseid vahendeid kasutatakse, sõltub sellest, mida inimene otsima tuleb. Peamine on vestlus, mille kaudu jõutakse inimese enda jaoks olulisele lõpptulemusele. Tulemuseni jõuab ikka inimene ise, nõustaja on sel teel talle vaid abiks. „Karjäärinõustajaga vesteldes räägib inimene mõtted enda jaoks lahti ja oluline ongi, et mõtted hakkaksid liikuma,” ütles Luik.

Kõige sagedamini tullakse karjäärinõustaja juurde kaardistama enda jaoks tööalaseid valikuid.

Kui on soov midagi uut õppida või uus amet omandada, aitab karjäärinõustaja leida sobivaid õppimisvõimalusi. Samuti saab ta aidata koolitusele vastavat tööd leida või abistada näiteks neid, kes pikalt lastega kodus olnud ja tahaksid nüüd tööle naasta. Teisel puhul annab nõustaja nõu, kuidas tööintervjuuks valmistuda ja CVd koostada.

Kolmandal juhul võetakse käiku töölehed, mis aitavad välja selgitada inimese isiksuseomadusi, kutsealaseid eelistusi, hinnata karjäärialternatiive vms. Vajadusel võib teste mõne aasta järel korrata, sest sageli sõltuvad vastused ka hetkeolukorrast.

Ettevalmistust pole vaja

Töötukassa karjäärinõustaja juurde tulemiseks pole vaja mingit ettevalmistust, tuleb lihtsalt ühendust võtta ja aeg kinni panna. Seda viimast saab teha nii töötukassasse helistades kui ka kirjutades. 

Kuigi kõik, mida nõustajaga räägitakse, jääb nende seinte vahele, saavad need, kes pelgavad kohaliku karjäärinõustaja juurde minna, seda teha ükskõik millises töötukassa büroos üle Eesti. Tegelikult ei pea nõustamiseks isegi kuhugi kohale minema, sest seda on võimalik teha ka e-posti ja Skype’i kaudu. Karjäärinõustamist saab läbi viia nii individuaalselt kui ka grupis ning hea võimalus on ka see, et nõustajat saab kutsuda asutusse või ettevõttesse.

Piret Luik lisas, et kui tööandja arvab, et saab pärast töökohas toimunud grupinõustamist töötajate kohta infot, siis nii see ei ole. „Kokkulepe on selline, et nõustamisel räägitu jääb töötaja enda teada,” kinnitas ta.

Töötukassa karjäärinõustaja sõnul on grupinõustamine mõeldud ikka selleks, et töötaja saaks iseennast analüüsida: suurendada teadmisi iseendast, oma tugevustest ja nõrkustest, püstitada eesmärke nii organisatsioonis kui ka isiklikus elus.

 

Elukutse ja karjäärinõu

2015. aastal pakuti töötukassa Läänemaa osakonnas karjäärinõustamist töötavatele inimestele 478 korral. Eestis kokku on see number üle 7500.

Karjäärinõustamine toimub individuaalselt või grupis. Individuaalses vestluses osalete teie ja karjäärinõustaja. Üldjuhul kestab nõustamine 45 minutit, soovitud tulemuseni jõudmine võib aga rohkem aega võtta. Seetõttu saate vajadusel nõustamisel käia rohkem kui üks kord.

Grupinõustamises osaleb rohkem inimesi (tavaliselt 8–16). Grupis suheldes saate õppida teiste kogemustest ja jagada enda omi, arendada koostöö- ja eneseväljendusoskusi ning leida tuge grupikaaslastelt.

Lisalugemist: www.minukarjäär.ee

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments