Karilaid pole enda sõnul Keskfraktsiooni juhiks pürgimist otsustanud

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jaanus Karilaid

Jaanus Karilaid. Foto Arvo Tarmula

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni liige Jaanus Karilaid pole enda sõnul veel otsustanud, kas ta kandideerib 23. märtsil peetavatel valimistel Kadri Simsoni vastu fraktsiooni esimeheks.

"Minuga on räägitud sel teemal, aga ma pole veel vastust öelnud," ütles Karilaid reedel BNS-ile.

Karilaiu sõnul on ta fraktsiooni juhiks kandideerimist arutanud Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, samuti erakonna juhatuse ja fraktsiooni liikmetega. "Seda diskussiooni on peetud mitu korda, aga ma tahaks ikka rõhutada, et otsused langetab juhatus. Poliitikas on arutelu ja siis on kokkulepped. Otsuse langetan ma siis, kui oleme asja arutanud ja erakonna juhatus on kogunenud, siis saab edasi liikuda."

Ta lisas, et juhatuse koosolek on 18. märtsil.

Vastates BNS-i küsimusele, kelle kandidatuuri fraktsiooni juhi kohale on veel arutatud, nimetas Karilaid Erki Savisaare ja Rein Ratase nime. "Peale Simsoni ja minu on räägitud veel, et kompromisskandidaat võiks olla [Erki] Savisaar või [Rein] Ratas. Mitte selles mõttes, et kuidagi hanitada, aga päriselt ka. Et kui Kadri [Simson] ja Jaanus [Karilaid] mingil põhjusel ei sobi, siis kes oleks kompromissvariandid. Kas nüüd Savisaare ja Ratase endaga on ka sellest räägitud, seda ma ei oska öelda," rääkis Karilaid.

Karilaid ei öelnud, kas ta kandideerimisest loobumise korral toetaks Simsonit. "Mis on fraktsioon teinud ja mis on tema ülesanne, see arutelu on ees. Keskfraktsiooni ülesanne on tutvustada erakonna ideid ja saada võimule. Fraktsiooni tegevus peab aitama kaasa tänase valitsus kukutamisele ja Stenbocki majja minekule. Kui edukalt me oleme seda teinud, see arutelu on veel ees ja ma ei annaks hinnangut," lausus ta.

Keskerakonna fraktsiooni praegune esimees Kadri Simson on kinnitanud saadikurühma esimeheks kandideerimist. Simson lisas, et alates 2009. aastast, kui ta esmakordselt fraktsiooni juhiks valiti, ei ole tal vastaskandidaati olnud. "Kui seekord läheb teisiti, saab põhjuseks olla vaid eelmise aasta kongress ja praeguse juhtkonna soovimatus poolt erakonda kaasata," sõnas Simson.

Simson jättis vastamata küsimustele enda toetajate, vastaste ning võimalike meelemuutjate kohta. Samas on BNS-ile erinevatest allikatest kinnitatud, et praegu on Simson eelisseisus, kuid ilmselt seab Keskerakonna juhatus üles veel ühe kandidaadi.

"Kes see on, pole veel täpselt teada. Spekuleeritakse mitme nimega, tõenäoliselt on selleks Jaanus Karilaid aga on veel paar võimalust," selgitas BNS-ile nimetuks jääda soovinud Keskerakonna juhatuse liige. "Kadril tundub olevat hetkel 13-14 kindlat toetajat, vastaseid on umbes kümme ja fraktsioonis on ka 2-3 sellist inimest, kes pole enda seisukohta öelnud."

Riigikogu Keskerakonna fraktsioonis on 27 liiget.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lihtne
8 aastat tagasi

Kui Edgar pole veel otsustanud, siis ei saa keegi veel otsustanud ollagi.

ontik
8 aastat tagasi

Seda oleks huvitav teada,kumba rohkem valitakse ,kas Karilaidi või Simsonit—paras pähkel.

Teele
8 aastat tagasi

Karilaid-pole veel otsustanud. Sina teed seda mida Edgar käseb. Lubasid lepingu venelastega üle vaadata aga Savisaar pani kiirelt poisi paika. Nii oli ,on ja jääb Etsi juhtimisel.

millega
8 aastat tagasi
Reply to  Teele

see kultuurileping häirib, kultuuriinimesed on alati omavahel hästi läbi saanud, häirib hoopis see nn. piirileping, kus loobutakse osast eesti vabariigist, mida tahetakse rahva tahte vastaselt putini partei ja agressor riigiga sõlmida ja seda ei tee mitte kesikud vaid seltsimehed isamaaliitlased, refid ja sotsid innuga