Nädalavahetus toob pehmemat ilma

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Ilm 2016-03-03 15.40.05Kaart: Riigi Ilmateenistus

Kui homme on termomeetrinäidud veel valdavalt miinuspoolel, siis nädalavahetusel läheb ilm veidi pehmemaks.

Põhja-Venemaalt ulatub Eestini kõrgrõhuhari, lõuna pool laiub aga mitu madalrõhkkonda. Nii ei saa taevas selgineda ja üksikud sajuhood pole välistatud.

Reedel (4. märtsil) jääb Euroopa põhjaalade kohale kõrgrõhuala ning Lääne- ja Kesk-Euroopa kohal on mitmeosaline madalrõhuala. Kahe erineva rõhuala kokkupuutealal sajab Eestis kohati veidi lund ja lörtsi. Puhub idakaare tuul 3-8, rannikul puhanguti kuni 12 m/s. Õhutemperatuur on öösel 0°C-st saarte rannikul -4..-7°C-ni sisemaal, kohati selgineva taeva all võib veel paar-kolm kraadi madalamale langeda ja tõenäosus selleks on suurem Viru- ja Jõgevamaal, päeval tõuseb -1..+2°C-ni.

Nädalavahetusest alates muutub ilm pehmemaks. Saju sekka tuleb enam märgi helbeid ja ka vihma ning suureneb jäite- ja teedel libeduseoht!

Laupäeval (5. märtsil) liigub Ukrainast madalrõhkkond põhja poole ja selle eel liikuv pilveala läheneb Eestile. Öösel sajab vaid üksikutes kohtades nõrka lund. Päeval laieneb lumepilvede serv üle Peipsi, Ida-Eestis võib sekka ka lörtsi tulla. Õhtul saju võimalus uuesti väheneb. Tuul puhub idakaarest ja on enamasti nõrk. Õhutemperatuur on öösel -1..-6, päeval tõuseb maksimum 0..+2°C-ni, kuid sisemaal jääb nii enne- kui pärastlõunal enamasti miinuspoolele ja 0°C lähedase temperatuuri tõttu on libeduseoht suur.

Pühapäeva (6. märtsi) öösel sajab põhiliselt Ida-Eestis lund. Puhub nõrk idakaare tuul. Päeval liigub Kesk-Euroopast madalrõhkkond Lõuna-Rootsi ja selle idaserv laieneb üle Läänemere. Ennelõunal sajab kohati lörtsi ja vihma, õhtupoolikul sadu laieneb. Kagu- ja idatuul tugevneb. Õhutemperatuur öösel 0..-5°C, päeval 0..+3°C.

Esmaspäeval (7. märtsil) liigub madalrõhkkond piki Skandinaaviat edasi põhja poole ja selle servas sajab meil öösel lörtsi ja vihma. Puhub tugev kagu- ja lõunatuul. Päeval madalrõhkkonna mõju väheneb ning saju võimalus väheneb. Lõunakaare tuul rahuneb. Lisandub soojemat õhku ja temperatuur on öösel -1..+3, päeval 0..+5°C.

Teisipäeva (8. märtsi) öö on madal- ja kõrgrõhkkonna piirimail enamasti sajuta. Puhub võrdlemisi nõrk kagu- ja lõunatuul. Päeva jooksul suureneb madalrõhkkonna mõju. Lõunakaarest lisandub niiskust ning hakkab lörtsi ja vihma sadama, saju algus võib muutuda ja nihkuda enam õhtupoolsesse aega. Tuul pöördub idakaarde ja võib uuesti tugevneda. Õhutemperatuur on öösel -3..+2, sisemaal võib taevas mõneks tunniks selgineda ja siis langeb -5°C ümbrusse, päeval tõuseb 0..+5°C-ni.

Kolmapäeval (9. märtsil) jõuab Lõuna poolt Leedu kohale ja laieneb servaga üle Eesti. Sajab nii lund, lörtsi kui vihma. Puhub on võrdlemisi nõrk, puhub öösel idakaarest, päeval valdavalt läänekaarest. Õhutemperatuur on öösel -3..+3, päeval 0..+4°C.

Neljapäeval (10. märtsil) madalrõhkkond eemaldub ja selle mõju nõrgeneb ja saju võimalus on märksa väiksem. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur öösel -3..+1, kui on selgemat taevast siis langeb -5°C ümbrusse, päeval 0..+3°C.

Allikas: Riigi Ilmateenistus

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments