0

Erakondade reiting: EKRE tõusis sotside ja Vabaerakonna kannule

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

erakondade toetus ERRGraafik: ERR

Suurim muutus erakondade reitingutes võrreldes eelmise aasta lõpuga oli Konservatiivse Rahvaerakonna toetuse tõus sisuliselt samale tasemele Sotsiaaldemokraatliku erakonna ja Vabaerakonnaga, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest selgus, et erakondade pingerea liidrid on endiselt Keskerakond ja Reformierakond, ent kui Keskerakonna toetus (26 protsenti) püsib detsembrikuisel tasemel, siis Reformierakond on toetust kaotanud ja nende toetajate osakaal on langenud novembri tasemele (17 protsenti).

Võrdse toetusega (13 protsenti) on Sotsiaaldemokraatlik Erakond ja Vabaerakond, kuid kohe nende kannule on tõusnud Konservatiivne Rahvaerakond (12 protsenti), kel õnnestus parlamendiparteidest kuu varasemaga võrreldes kõige rohkem oma toetust kasvatada.

Endiselt on parlamendierakondadest madalaima toetusega Isamaa ja Res Publica Liit 7 protsendiga.

Tänu EKRE tõusule ja Reformierakonna langusele kärises opositsiooni kogutoetuse ülekaal võimuliiduga võrreldes taas suureks: kui võimukoalitsiooni erakondi toetab 37 protsenti, siis opositsiooniparteisid 51 protsenti valijaist.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
mats
mats

graafiku tegija võiks veits excelit harjutada

irw
irw

Kui võtta arvesse ka need vastajad, kes toetaksid üksikkandidaate või parlamenti mittekuuluvaid erakondi, siis jääb parlamendierakondade toetajaist kõrvale tervelt 42 protsenti küsitletutest. Erakondade tegeliku toetajaskonna osakaal on seega 17% Keskerakonnal, 11% Reformierakonnal, 9% sotsiaaldemokraatidel ja Vabaerakonnal, 8% EKRE-l ja hädised 4 protsenti IRL-il. See tähendab, et valitsuskoalitsiooni selja taga on kokku kõigest napp neljandik kõigist valimisealistest kodanikest!

wpDiscuz