Reformierakonna toetusnäitaja püstitab rekordeid

BNS

Kaja Kallas. Foto: Arvo Tarmula
Kaja Kallase juhtitav Reformierakond püstitab toetusrekordeid. Foto: Arvo Tarmula

Ühiskonnauuringute instituudi tellimusel iganädalaselt inimeste erakondlikku eelistust uuriv Norstat mõõtis 22. juuliks Reformierakonnale rekordiliselt kõrge toetusnäitaja, mis hakkab vasti ületama 40 protsendi piiri.

Perioodil 15.-22. juuli märkis koguni 39,1 protsenti vastanutest, et nende eelistus kuulub Reformierakonnale. Veel juuli alguses oli see näitaja 31,9 ja juuli keskel 37,7 protsenti, viimase nelja nädala koondtulemus ulatub aga 36,5 protsendini.

Teisel kohal jätkav Keskerakond jääb Reformierakonnast juba pikalt maha. Viimase nädala küsitluse põhjal oli nende toetusprotsent 18,3, viimase nelja nädala koondtulemuse põhjal aga 18,9. Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) tegi viimasel nädalal 16,6-protsendilise tulemuse, viimase nelja nädala koondnäitaja on neil aga 16,6.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Isamaa populaarsus on suhteliselt võrdne – kui viimasel nädalal oleks andnud neile oma hääle vastavalt 7,6 ja 7,7 protsenti vastanutest, siis nelja nädala koondtulemuse järgi on ees SDE, omades 9,8 toetusprotsenti Isamaa 8,4 vastu.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 43,9 protsenti ning opositsioonierakondi 46,3 protsenti. Valimiste järgselt mõõdetud tulemuste võrdluses on tegemist vastavalt madalaima ning kõrgeima tulemsega.

Eesti 200 viimase nelja nädala koondtulemus annab toetuseks 4,2 protsenti.

Tulemuste presenteerimisel on MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. See tähendab, et valimiks kujuneb vähemalt 4000 inimest ning statistiline viga on +/- 1,55 protsenti. Sellisel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest. Nelja nädala koondtulemuste presenteerimine andis kõikide valimiseelsete küsitluste seas kõige täpsema tulemuse, erinedes tegelikest valmistulemustest maksimaalselt vaid 0,9 protsenti.

MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut on 2016. aasta jaanuaris asutatud mõttekoda, mis uurib ja analüüsib Eesti ühiskonnas toimuvaid sotsiaalseid protsesse.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
4 aastat tagasi

Põhjus on inimestes, antud juhul erakondade liidrites.

Puhas
4 aastat tagasi

vale.

Kodanik
4 aastat tagasi

Mõtlev inimene toetab ikka RE-d, tähendab mõtlevate inimeste hulk on suurenenud ja see on hea uudis.

Uskumatu
4 aastat tagasi

Paha pealegi vaadata, kes teda tahaks valida?Terve nende erakond on mäda, nad valitsusse saades toovad meile ainult häda.

Kodanik
4 aastat tagasi
Reply to  Uskumatu

Uskumatult rumal jutt uskumatu

kuglimugli
4 aastat tagasi

Sarnased uuringud ei näita tegelikkust, olenemata sellest, kuidas keegi vastab.Haapsalus on pensionäride osakaal suur, vastavad küsimuse peale kas ei või jah, enamasti nad ei teagi poliitilistest figuuridest midagi ja ega ei taha vastata ka, sest ei orienteeru ja ei huvita ka.Eks see poliitmaastiku pillerkaar on ka kiire ja segane.

tore
4 aastat tagasi

ju siis rahvas igatseb seda head elu,mis reffide valitsemisajal oli…..

Vana Suli ja Pojad OÜ
4 aastat tagasi

kui korraldada selline küsitlus ainult reformierakonna liikmete seas (nimekiri on ju avalik), siis võib muidugi saada toetusprotsendiks ka 99,9. järelikult uudis puudub.

Triibik
4 aastat tagasi

Mind pole need uuringud eluaeg loksutanud- teen omad valikud alati ise. Ja ei unusta eelnevaid seatempe.Sotside puhul näiteks RÄNDEPAKTI.Kuna ei taha,et Eesti muutuks Rootsiks,kus moslemid möllavad,valin alati erakonna,mis on immigratsiooni vastu ja oma rahva toetaja.Nii et peale Isamaa ja Ekre muid valikuid pole.

lugeja
4 aastat tagasi
Reply to  Triibik

Kummaline seisukoht sul, Triibik. Kas muu elu peale pagulaste pole üldse oluline?

Ats
4 aastat tagasi
Reply to  lugeja

Hea lugeja,proovi mõista,et muud elu polegi varsti,kui me Rootsi teed läheme.

pudrujakapsad
4 aastat tagasi
Reply to  Ats

Kas Rootsis siis polegi muud elu?

Ats
4 aastat tagasi
Reply to  pudrujakapsad

Praegu veel on mõni lapike,mis pole määratletud NO CO tsooniks.