Loomad pelgavad ilutulestikku

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Peremeest ootavad varjupaigaloomad

Koerad võivad pauke karta ja kodunt ära joosta. ARVO TARMULA

Aastavahetuse ilutulestik võib kohutada nõrgema närvisüsteemiga koduloomi. Maarek Nõmmik Haapsalu loomade varjupaigast ütles, et igal aastal satub varjupaika loomi, kes on hakanud ilutulestikku kartma ja kodust plehku pannud. „Mõni loom kardab nii paaniliselt pauku, et läheb lolliks ära,” ütles Nõmmik.

Selleks, et lemmikloomi säästa, soovitab Eesti loomakaitse selts hoida oma lemmikloomad aastavahetusel turvaliselt toas ning varustada nad kiibiga ja andmetega lemmikloomaregistrites.

Saluudi ajaks tuleks väiksemate koduloomade kõrval tuppa lubada ka ketikoerad, et müra nende kõrva vähem kostaks. Loom tunneb end turvalisemalt, kui ka inimene ilutulestiku ajal tema juurde jääb.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
metsaelanik
7 aastat tagasi

Räägime koduloomadest, aga ka metsas on linnud-loomad, kes ei saa äkki aru, mis toimub ja kuhu hirmunult joosta. Linnad on nagunii valguse ja mürareostusega rikutud. Lapsed on näinud taevatähti ainult läbi kollase udu.
Igal aastalõpul on kahju nendest sadadest eurodest, mis lihtsalt taevasse lennutatakse. Meie kõrval on nii palju inimesi, kes vajaksid neid eurosid. Keegi ei peaks hirmu tundma, ei kodu- ega metsloomad. Ka inimesed. Et pereisaga võib juhtuda õnnetus või juhuslik rakett lendab aknasse.

no
7 aastat tagasi

eks kõik saab alguse kodust,aga siin on ka riigil järjekordne tegemata töö.Pürotehnika müük peaks ikka seadusega reguleeritud olema,et millal seda osta ja kasutada saab.Nagu seda on näiteks Soomes,kus on see seadusega rangelt paika pandud ja seda seadust ka jälgitakse.Võime küll oma E-riigina uhked olla,samas jõulurahust ei tea väga paljud midagi…..

püha öö
7 aastat tagasi

Kuule Juss, riik see olemegi meie ise ! Vaadakem kõigepealt peeglisse ,äkki on järelpõlve kasvatuses puudusi ?!

juss,+60+aastat+Haapsalu+elanik
7 aastat tagasi
Reply to  püha öö

Mingi poliitik oled? Riik- see oleme meie? Juba brežnevi ajal aeti seda jura!

juss,+60+aastat+Haapsalu+elanik
7 aastat tagasi

Aga mida teha, kui pole riiki, mis korra majja lööks?

sorts
7 aastat tagasi

mu taksi on nii tark,et pauku kuuldes hakkab kohe vaatama,kes maha lasti…
ehe jahipeni

ei ole norm
7 aastat tagasi

On olemas reeglid, mis ajal on see n.ö. paugutamine lubatud. Hoiangi oma koerad toas sel ajal. Aga miks on vaja paugutada jõulude ajal? Ka päise päeva ajal? Iga natukese aja tagant? Isegi teades, millega tegu, muutub see lõpuks häirivaks. Mis siis rääkida veel loomadest, kes ei saa ju aru ka, mis lahti on.

Norm
7 aastat tagasi

Seda juttu räägitakse ju iga aasta.