0

LOETUIMAD LOOD 2015. Vormsi lähedal 3 meest päästnu kirjeldus

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Avaldame 2015. aastal Lääne Elu veebis enim loetud uudis- ja arvamuslood.

 

25. mai 2015

Suur-Tiuka laidSuur-Tiuka laid Vormsi põhjaranniku lähedal.

 

Facebooki lehekülg "Mereturvalisus Lääne prefektuuris" vahendab laupäeval Vormsi põhjaranniku lähedal Suur-Tiuka laiu juurest veest kolm meest päästnud paadiseltskonna liige Taavi Toomara kirjeldust toimunust:

„Suutsime päästa kolme inimese elud. Päris nii roosiline see olukord, nagu Delfi kirjutab, tegelikult ei olnud.

Olime kaatriga Vormsi põhjakülje all tuulehaugi püüdmas, kui hakkasime vaikselt tagasi sättima Haapsalu sadamasse. Ilm oli pilvine, suhteliselt tuuline ja laine päris korralik ning puhus ka läänetuul, mis omakorda tõi kaasa suured lained. Ehk siis tegelikult ei midagi head.

Enamik kalamehi oma väikeste paatidega hoidsid ikka rohkem ranniku ligi. Meie aga tagasiteel Haapsalu poole sõites läksime kerge kaarega kaugemalt mere pealt. Umbes Vormsi kirdeosas hakkas meist kellelegi silma laine tagant korraks mingi erkpunane asi keset merd. Algul küll arutasime, et mingi poi, aga süda ei andnud rahu ning võtsime suuna tundmatu objekti poole.

Lähemale jõudes nägime, et hoopis inimene hulbib vees, erkpunane päästevest seljas. Sai siis mees paati tiritud. Ta oli nii alajahtunud, et ei suutnud absoluutselt rääkida ega ennast liigutada. Kui küsisime, et mitu teid veel on?, siis ta tohutu vaevaga suutis kaks sõrme püsti ajada.

Selge, ju siis kaks inimest kusagil veel merel kadunud. Aga kustkohast otsida?

Võtsime suuna vastu tuult/lainet, et leida veel kaks inimest. Peale pikka sõitu hakkasid silma veel mingid erksad värvid kusagilt kaugelt laine tagant. Lähemale jõudes nägime kahte meest oma ümber läinud paadist (täpsemalt öeldes jõepaadist) kinni hoidmas, mille nina oli 30–40 cm veest väljas, kuna seal oli õhk sees, tänu millele see veel püsis pinnal. Sai ka nemad peale tiritud, aga nad oli veidi paremas seisus, kui nii saab öelda. Liigutada nad väga ei suutnud, aga rääkida läbi tohutu lõuavärina said. Mehed olid selleks ajaks juba vees hulpinud üle tunni aja.

Seega sai suund võetud Haapsalu poole. Selleks ajaks ilmselgelt oli meil ka juba päästeametiga kõik räägitud. Haapsalu lahe peal tuli piirivalvepaat vastu koos meedikuga, kes võttis ühe tõsiselt alajahtunud mehe enda paati. Kuna neil oli nii väike paat, siis ütlesime, et teised kaks, kes veidi paremas seisus olid, toome ise sadamasse.

Lõppkokkuvõttes läks kõik hästi ning kõik pääsesid. Aga reaalselt see esimene mees, kelle leidsime, oli kohe kohe minemas. Seal võis olla võib-olla 5–10 min aega, enne kui ta lõplikult oleks otsad andnud seal vees. Ning tänu temale teadsime otsida ka kahte teist meest, seega lõpp hea kõik hea, inimelud said päästetud.“

Merevalvekeskus sai õnnetusest merel teada laupäeval, 23. mail kella 16 paiku Kell 16.38 jõudsid merepäästjad teataja juurde. Meedik vaatas meeste tervisliku seisundi üle ja 63-aastane mees toimetati alajahtumise tõttu haiglasse. Teised kaks meest meditsiinilist abi ei vajanud. Meeste sõnul paiskus paat ümber tugeva lainetuse tõttu. Õnnetusse sattunud kalastajad olid kained ja kandsid päästeveste.

Lääne prefektuuri tööpiirkonnas tuli nädalavahetusel merepäästjatel reageerida kolmele merepäästesündmusele: Väinameres, Kärdlas ja Kaleste lahes, teatas politsei- ja piirivalveameti Lääne prefektuur. Kaks sündmust olid väga tõsised, kus inimesed olid veesõidukist vette kukkunud. Kokku tuli veest päästa viis inimest.

"Seekord hoidis sündmuste kõige mustema stsenaariumi ära inimeste tähelepanelikkus. Suured tänud nendele, kes otsustavalt käitusid ja appi läksid," edastab Lääne prefektuur.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz