Poliitikaguru: vabaduse pahad päevad

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Foto: Arvo TarmulaVikerkaar Haapsalu kohal

Eesti poliitikute ükskõiksus põhiõiguste suhtes on viinud selleni, et kooseluseadus jõustub kahe ja poole nädala pärast paraku ilma rakendusaktideta, kirjutab portaal Poliitikaguru. See tähendab, et oma kooselu registreerida soovivad paarid ei saa seda teha või vähemalt ei saa nad notariaalse lepingu järel kasutada kõiki seadusest tulenevaid hüvesid, leping jääb suures osas vaid paberile.

See teema on põhiõiguste küsimus. Seda olulist protsessi on aetud valesti. Oleks olnud õige seadustada samasooliste abielu ja võimaldada nendele peredele seeläbi tegelik võrdsus ja tagada õigusselgus. Mingisuguse vaheastme loomine kooselu registreerimisega teeb olukorra tunduvalt segasemaks, sundides looma paralleelseid registreid, mingit iseseisvat kooselureaalsust olemasoleva kõrvale. Selleks vajalikuks otsuseks ei oleks leidunud ei eelmises ega leidu selles riigikogus 51 häält, ning see näitab, et Eesti poliitiline eliit kas ei hinda vähemuse võrdsusõigust või ei julge ühiskonna suurema vabaduse nimel oma reitinguga riskida.

Sellel on oma hind. Kui rakendusakte kiiresti vastu ei võeta või võetakse poolikult (jättes välja 51 poolthäält eeldavad sätted, milles paraku peitub selle eelnõu peamine sisu samasooliste perekondade jaoks), siis on oodata kohtuasju Eesti riigi vastu. Euroopa Inimõiguste Kohtu praktika ütleb ühemõtteliselt, et samasoolistel paaridel on õigus abieluga võrdsele seaduse kaitsele.

Paradoksaalsel kombel võib selles kodanike igati õigustatud kohtutees riigi vastu peituda ka lahendus tänasele tupikseisule. Riigikohus võib praeguse olukorra kuulutada põhiseadusevastaseks ja riigikogul ei jää muud üle, kui probleemile lahendus leida.

Sellepärast julgustame asjast puudutatud kodanikke oma nõudeid koondama ja kohtu poole pöörduma.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments