10

Lääne Elu juhtkiri: Keskerakond nõrgeneb veelgi

Lehte Ilves

Lehte Ilves

lehte@le.ee

Edgar Savisaare pressikonverents. Tallinn 2015.09.23

Edgar Savisaare tagasivalimine Keskerakonna juhiks jätab erakonna edasi opositsiooni. SCANPIX

Edgar Savisaare tagasivalimine Keskerakonna  esimeheks oli ootuspärane. Kuigi hääletustulemus oli tasavägine, polnud kordagi kahtlust, et Savisaar jääb esimeheks.

Kui võit oli ootuspärane, siis Savisaare käitumine Kadri Simsoni leeriga seda ei olnud. Kui Savisaar tahaks üles ehitada tugevat erakonda, võiks ta vähemalt näiliselt arvestada vastasrinna poliitikutega. Simsoni nimetamine üheks erakonna aseesimeheks või tema muud moodi tunnustamine oleks Savisaare enda positsiooni pigem tugevdanud. Kuigi Savisaare leeri inimesed, sh Haapsalu linnavolikogu juht Jaanus Karilaid, kinnitavad vastupidist, kaotab Simson tõenäoliselt ka parlamendifraktsiooni liidri koha. Simsoni leeri tasalülitamine süvendab veelgi Keskerakonna allakäiku. Simson on üks säravamaid poliitikuid riigikogu Keskerakonna fraktsioonis. Kes teda asendab? Heimar Lenk?

Savisaare kõne kongressil võttis niigi taas mitu kivi tema enda ja terve erakonna tõsiseltvõetavuse alusmüürist. Savisaare sõnad, kus ta võrdles end Moosesega, samuti tõdemus, et Keskerakond lahutab end Eesti õigussüsteemist, võivad oma absurdsuses olla naljakad, aga selliste avalduste tegemise järel on keeruline öelda midagi usutavat või veenvat sise- või välispoliitikas. Keskerakond on riigi suurim opositsioonipartei, paraku pakub see partei poliitilisi avaldusi, mis ei suuda pakkuda alternatiivi võimuliidule. Valitsuserakonnad võivad rahus toimetada kaaluka vastasleerita.

Savisaare absurdsed avaldused ilmselt vaid kinnistavad temasse uskujate veendumusi. Aga Eesti vajaks pigem tugevat opositsiooniparteid, kes suudaks korda saata enamat kui vaid oma valijate kinnistamine juhi külge.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Roosi
Roosi

To PinkPonk-Tõsi see on,kui inimesed soovivad edasi kannatada ja silmaklappidega käia,ei saa keegi keelata.

PinkPlonk
PinkPlonk

Savisaart ei näe ilmselt kuskil avalikult esinemas, eks ta vaikselt hääbub, jäädes rohkem nimeks ja sümboliks, juba praegu on näha, et sehkendavad asetäitjad … üks on see, mida Savisaar tahab ja endale ette kujutab, teine see, kuidas välja kukub ja mida tegelikult tehakse. Aeg läheb edasi.

!!!
!!!

Vaid välist Savisaart vaadates ei saada aru , et põhimõtted on tal täiesti õiged.Eks tuleb need inimestele pidevalt üle seletada .Ja vaadata edasi!

jänku
jänku

Kas rahva mälu on nii lühike,et viimaseid valimisi ei mäleta???

?
?

Kas Savisaar on stagneerunud?Meelekindel on ta kindlasti , haledate kompromisside teed ei lähe.Kui praegu on võimul erakond,kes võltsis hääli oma kasuks?,siis aususest pole juttugi.

allan
allan
Allan Alaküla: peavoolumeedias oli Savisaar nurjatu tegelane ja Simson Eesti lootus ja päästja (4) 30. november 2015 “Ilma liialdamata oli uudiste sisu selline, et häda on sündinud vallale ja vaenlane on tunginud Eestile kallale. See oli nutt ja hala. Neutraalsust ei olnud isegi peale Keskerakonna esimehe valimise kampaaniat,” rääkis Tallinna TV nõukogu esimees Vikerraadiole. “Kampaania ajal kaldusid need kanalid, mis tavapäraselt on olnud Keskerakonna suhtes kriitilised või lausa vastased, sealhulgas ka ERR, üheselt Kadri Simsoni poole. Seda ei üritatud isegi eriti maskeerida. Need kanalid, mis on olnud Keskerakonna suhtes neutraalsed, sõbralikud või tuliselt pooldavad, nagu Tallinna TV ning ajalehed Pealinn,… Loe rohkem »
igatahes
igatahes

kadri näidaku end järgmised aastad, sõnade loopimise asemel tõestagu, et on häältemagnet ja esimehe koha vääriline, tegusi on vaja, lobiseda oskavad paljud

igatahtele
igatahtele
Kui sa jälgisid ka kongressi, siis mis mulje sul Edgarist jäi? Tegu oli korralise kongressiga, kus oleks Edgar pidanud esitama kahe kongressi vahelise perioodi aruande, aga me nägime rohkem ajaloolisi kaadreid,, kus ainult Edgar kaadris. Kaadrid olid enamuses veel sellest ajast kui polnud ka Keskerakonna sünnivalusid. Kui taheti nii väga käia isikukultuse lainel, siis oleks võinud sisse pikkida ka Edgari lapsepõlve, nooruse ja komsomoli aja. Need kongresside vahelised aastad on Edgarile olnud rohkem sisutühised, ainult vastandamised teiste erakondadele. See, et ta Tallinnas midagi teeb on teine teema, seda võimaldavad tänases situatsioonis linna võimalused. Ma ei ütleks, et ka Tartu linn… Loe rohkem »
?!
?!

Kes algul nõrgeneb,see pärast tugevneb.

...
...

Saab mis saama peab , kui soovite valige küllus!

wpDiscuz