Suurima rahasüsti sai toomkiriku helisüsteem

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Toomkirik. Tarmula

Toomkiriku helisüsteemi jaoks annab raha Vabaerakond. Arvo Tarmula foto

Läänemaa saab 145 000 eurot katuseraha, millest suurima osa eraldab Läänemaale Reformierakond – 35 000 eurot.

Reformierakonna eraldis on tänavu siiski ligi poole väiksem kui mullu, kui maakond sai sealt 60 000 eurot.

„Ega aastad ole vennad. Ei ole nii, et numbrid muudkui kasvavad. Tuli koomale tõmmata,” tõdes Lauri Luik, Reformierakonna Läänemaa saadik riigikogus.

Läänemaal jagus Reformierakonna katuseraha nelja kohta, mis on Luige sõnul ühel või teisel moel märgilise tähendusega, kuigi summad on väikesed: 5000–10 000 eurot.

Näiteks saab Nõva vallavalitsus raha lipuväljaku rajamiseks, Haapsalu aga kõlakoja remondiks. Nõva ja Haapsalu omavalitsusjuhid kuuluvad Reformierakonda.

„Kui linn ise kah juurde paneb, saab kõlakoja ehk korda,” ütles Luik. „Sama lugu on Ridala vallas Uuemõisa mänguväljakuga. Olemegi valinud selliseid objekte, mida oleks ilma lisarahasüstita raske korda teha.”

Luik ütles, et on püüdnud lähtuda oma kunagisest lubadusest, et katuseraha saaksid kõik omavalitsused. Vormsi vald ei olnud seni midagi saanud, kuid suvel käis Luik saarel, kus  näitas vallavanem talle kooli ja rääkis ideest rajada väliõppeklass.

„Mulle meeldis see idee väga,” ütles Luik. Nüüd saabki Vormsi väliõppeklassi rajamiseks 10 000 eurot.

Nõva vallavanem Deiw Rahumägi ütles, et loodab põhikooli lõpuaktust pidada juba uuel lipuväljakul. Väljak tuleb kooli ette ja 10 000 euroga peaks selle valmis saama küll.

„Midagi ilusat ja rahvuslikku võiks vallas ju olla,” ütles Rahumägi. „Nõvalt alati igale poole sõita ei jõua, ja siis on võimalik rahvuspühi oma lipuväljakul tähistada.”

Keskerakonna saadik riigikogus Jaanus Karilaid ütles, et raha jagamisel on lähtutud elementaarsetest vajadustest.

„Linna algkool vajab nagunii investeeringuid, Haapsalu teed-tänavad on olnud pikalt teema. Mõlemad on kogukonnas pikalt läbi räägitud,” ütles Karilaid.

Keskerakond toetab katuserahaga kokku kolme kooli: peale linna algkooli ka Kullamaa keskkooli, kus vajab uuendamist arvutipark, ja Noarootsi kooli, mis vajab digiprojektorit. Lääne-Nigula kui noor vald soovis noortele rulaparki ja selleks sai ta raha, ütles Karilaid.

Kullamaa vallavanem Jüri Ott ütles, et loodab peale arvutipargi uuendamise osta ka interaktiivse tahvli ja teha kooli sünnipäevaks pisut remonti.

Haapsalu teede-tänavate kohta ütles Karilaid, et eraldatav 10 000 eurot on pisku, aga parem ikka kui mitte midagi: saab auke täita ja ülesõidukohti tasandada, et pääseks ka ratastooliga liikuma.

Suurima toetuse üldse saab Haapsalu toomkirik, kellele annab Vabaerakond 20 000 eurot nüüdisaja nõuete kohase helivõimendussüsteemi tarbeks. See on ka Vabaerakonna ainus toetus Läänemaal.

EELK piiskop Tiit Salumäe ütles, et toomkiriku akustika on suurepärane muusika jaoks, ühelöövilise laia kirikuhoone probleem aga on selles, et kõne ei ole õieti kuuldav, sest kaja on mitu sekundit. Seni kasutatud kõlarid on täiesti aegunud, 40 aastat vanad ja saadud Soomest humanitaarabi korras, märkis Salumäe. Uue helisüsteemi tarvis on võetud ka eksperdipakkumisi, seni aga ei ole olnud raha, et helisüsteem välja vahetada. Samuti teeb muret, et vaegkuuljad ei kuule jutlust. Salumäe sõnul on ka see probleem tehniliselt võimalik lahendada.

EKRE toetab kokku 10 000 euroga Martna kanti. EKRE liidri Mart Helme suvemõis on Martna vallas Suure-Lähtrus. 5000 eurot saab spordiklubi, teist 5000 saab Martna Püha Martini kogudus oreli restaureerimiseks. Tiit Salumäe ütles, et Martna kiriku orel on väga omapärane pill, mitmest osast kokku pandud, väga vana ja vajab tõepoolest remonti. Salumäe märkis, et tegemist on väga väärtusliku muusikariistaga, mis pärineb 1860. aastast.

„Tegelikult on kogu Lääne praostkonna orelid nagu üks orelimuuseum,” märkis Salumäe.

Salumäe lisas, et mõnikord on vaesus suur pluss: rikkamad kogudused on vanu oreleid uute vastu vahetanud, tihtipeale aga ei ole uus samal tasemel kui vana.

Kõige rohkem katuseraha tuleb Haapsallu, kuhu annavad raha peaaegu kõik erakonnad. Haapsalu linna asutused, vabaühendused jm saavad kokku 61 000 eurot. Päris ilma ei jää ükski Läänemaa omavalitsus.

Riigikogu fraktsioonid jagasid katuserahaks 6,5 miljonit eurot. Traditsiooniliselt on suurem sõnaõigus valitsusliidu liikmeil, kuid oma summad on jagamiseks ka opositsiooni liikmeil.

Reformierakond

* Nõva vald, lipuväljak, 10 000
* Vormsi vald, väliõppeklass, 10 000
* Haapsalu linn, kõlakoja rekonstrueerimine, 10 000
* Ridala vald, Uuemõisa lastemänguväljak, 5000

Keskerakond

* Haapsalu linn, linna algkooli arvutiklass, 5000
* Haapsalu linn, tänavate kohandamine nägemisvaegusega inimestele, 10 000
* Kullamaa vald, keskkooli õpitingimuste parandamine, 5000
* Noarootsi vald, koolile digiprojektori soetamine, 5000
* Lääne-Nigula vald, rulapargi rajamine, 5000

Sotsiaaldemokraatlik Erakond

* Piirsalu külaselts, rahvamaja rekonstrueerimine, 7000
* Lääne-Nigula vald, poiste käsitööklassi sisustamine, 5000
* Kirbla külaselts, rahvamaja rekonstrueerimine, 7000
* Hanila vald, Vatla kergliiklustee projekteerimine, 5000
* MTÜ Läänemaa Naiste Tugikeskus, laste psühholoogiline nõustamine, 6000

IRL

* MTÜ Valgevälja, Paralepas täiskasvanute õuetrenažööride ost ja paigaldus, 10 000
* Ridala vald, Jõõdre küla mänguväljaku rekonstrueerimine, 10 000 

Vabaerakond

* Haapsalu toomkirik, helivõimendus, 20 000

EKRE

* Spordiklubi Martna, inventari soetamiseks, 5000
* Martna Püha Martini kogudus, oreli restaureerimine, 5000

 

 

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments