Piiskop Tiit Salumäe advenditervitus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Advendiküünla süütamine Haapsalu piiskopilinnuses 2013

Advendiküünla süütamine. ARHIIV

Hea Läänemaa rahvas! Sellele vaatamata, kas on lumi või ei ole, süütame täna taas esimese advendiküünla.

Mäletan, et Vene ajal tulid kuuseküünlad müüki pärast jõulupühi, vahetult enne uusaastapidustusi. Nüüd on ajad muutunud ja ka küünalde kasutamine on muutunud. Igal küünlal, mille süütame, on oma tähendus. Võime süüdata küünla sünnipäevatordile või lahkunu kalmule või lihtsalt selleks, et oleks päevakohane meeleolu. Advendiküünal sümboliseerib ootamist – jõulude ootamist. Iga nädalaga läheb valgus suuremaks. Esmalt süttib üks, siis teine, kolmas ja neljas küünal ning siis juba tuhanded küünlad.

Advent on teelolek, valmistumine selleks, et õigel ajal olla valmis. 21. detsember on toomapäev, siis pidi vanarahva tarkuse kohaselt olema kodu koristatud ja pühadeks valmis. 24. detsembril, jõululaupäeval mõtleme jõululapsele ja jagame telepildi vahendusel jõulurõõmu kogu Eestimaale. Kõikide silmad vaatavad sellel õhtul Petlemma, meie sõpruslinna.

Tähtis ei ole näha mitte ainult üksikuid päevi, hetki ja pühi, vaid protsessi tervikuna, siis avanevad meie silmad ja süda ja terve olemus millelegi suurele.  Märgakem üksteist ja püüdkem valmistada üksteisele rõõmu.    

Järgmistel nädalatel on meie kirikuis väga rikas muusikaprogramm. Kuulata saab hinge minevat muusikat. Tulge ise ja võtke kaasa neid inimesi, kes tervise või mure või mõne muu takistuse tõttu kahtlevad, kas nad ikka saavad tulla. Jumalateenistusi ja kontserte on mitmele maitsele. Igaüks peaks leidma endale meeldivat.

Kutsun teid kõiki laupäeval, 28. novembril kell 18 Haapsalu vabadussamba juurde. Tulge võtma advendivalgust, mille süütan koos Haapsalu linnapea Urmas Suklesega. Võtkem kaasa latern advendivalguse viimiseks oma koju. Toomkirikus on advendikontsert kell 17. Oratooriumikoor, muusikakooli orkester ja solistid Lehari Kausteli juhatusel kannavad ette Saint-Saёnsi „Jõuluoratooriumi”.

Imelist advendiaega!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Gen.
8 aastat tagasi

Kaunist adventi kòigile ! Ka minu poeg Sven on jòululaps,ta syndis 24.detsembril. Ning seisame alati vastu kahepalgelistele poliitikutest Juudastele,kes pùùavad vastu oma rahva tahtmist riiki lasta kontrollita taustaga moslemi ilegaale ! Iga riik peab oma kodanikke kaitsma ! Ning selle peale vòtame laulda vana Eesti paganate laulu Õllepruulija. Aamen.

valge daam
8 aastat tagasi

Põlisrahvaste allakäik algab sellest kui ta unustab enda jumalate nimed. Nii asendadatakse jõudumööda endale omane võõraga. Pela seda algab ringmängu järgmine vaatus kus kehtib põhimõte – Ja mingem siis ja tehkem jüngreiks kõik need keda mina teid olen käskinud.