Novembri lõpuni saab teha kingitusi põgenikelaagreis elavaile lastele

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

täht idast

Novembri lõpuni saab Haapsalu ja Lääne-Nigula kogudusse tuua kingakarpi pakitud kingitusi põgenikelaagreis elavaile lastele.

„Me ei saa nendele lastele tagasi anda kaotatud lapsepõlve, kuid ühe täidetud kingakarbiga saame nende südamesse tuua palju rõõmu,” seisab kampaania „Täht idas” kodulehel. „Me ei saa kõiki aidata, aga me võime kedagi aidata.”

Tegemist on kampaaniaga, milles tänavu osalevad kõik kolm Balti riiki ja mille eesmärk on koguda kolme riigi peale kokku vähemalt 6000 karpi kingitusi, selgitas ettevõtmise Eesti-poolne vabatahtlik koordinaator Nelli Vassila. Karpe võivad annetada koolid, lasteaiad, ettevõtted, kogudused ja üksikisikud. 

Kingitused viiakse Riiga, kust Läti partnerid need edasi toimetavad ja hoolitsevad selle eest, et need lasteni jõuaksid. Kampaania eestvedaja on Läti kristlik misjoniorganisatsioon Baltic Global Initiative.

Kingitused lähevad süürlaste ja iraaklaste põgenike lastele Jordaanias, sudaanlaste põgenike lastele Egiptuses ja nende põgenike lastele, kes on paatidega kaldale sõudnud või päästetud Vahemere vetest ja asuvad varjupaigas Malta saarel.

"Karpi ei ole vaja väga kõvasti kinni kleepida, sest Lätis vaatavad 200 vabatahtlikku nende sisu üle,” ütles Vassila. „Et  keegi ei saaks kingitust, mida ta saada ei tahaks.” Vassila sõnul võidakse kingitusi kontrollida ka tollis.

Haapsalus saab kinguitusi viia  luterliku koguduse kantseleisse Kooli 6 reedeti kl 10-15 ja sel pühapäeval jumalateenistuse ajal Jaani kirikusse. Järgmise nädala pühapäeval on teenistus toomkirikus ja siis tuleb kingitused sinna viia, selgitas kogudusepoolne korraldaja  Tiia Laar.

Lääne-Nigula kogudusemajja Nigulas saab kingitusi viia kolmapäeviti ja neljapäeviti  kl 11-14, ütles koguduse juhatuse esimees Tiina Võsu.

Kinkekarpe saab üle anda 36 kogumiskohas üle Eesti, sh 23 koguduses ja Sõbralt Sõbrale kauplustes.  

Kingitused peaksid jõudma sihtpunkti kolmekuningapäeval. Kingituste jagamist kohapeal jälgib Baltic Global Initiative esindaja.

ÜRO andmeil on maailmas üle 6 miljonit lapse, kes on sõja tõttu on kaotanud kodu.

Lisainfo www.starintheeast.net ja tel 5851 9514.

 

Kuidas kingitust teha

• Täida  keskmise suurusega kartongist kingakarp uute esemetega.

• Sobivad mänguasjad on hüppenöör, jojo, väike mänguauto, pallike, õhupallid, pusled, pehme mänguasi jms.

Sobivad pliiatsid, kriidid, viltpliiatsid, joonistusblokid, värviraamatud vm (ka käärid suurematele lastele), mis arendavad last.

Võib panna sooje sokke, mütsi või kindad, hambaharja ja -pasta, seebi, väikese pehme käterätiku. Maiustuseks sobivad karamelli- või kummikommid! Teismelistele võib kinkida ka T-särke või mõne ehte.

Kinkida ei ole soovitav: kasutatud või katkised asjad, toit (šokolaad, küpsised, pähklid, seemned), vedelikku sisaldavad (šampoon, dušigeel, vedelseep) ja kergesti purunevad (klaas, portselan, savi) esemed, mängurelvad. Et islami kultuuris pole kohane kujutada inimest, pole vaja saata nukke (nukud lähevad Egiptusse Sudaani päritolu kristlastest pagulastele), mänguasjadest koerakesi ja seakujulisi loomi. Ärge pange kinkekarpi religioosset sümboolikat ja kirjandust!

• Kleebi karbi kaanele, kas kingitus on tüdrukule või poisile ja mis eas lapsele.

• Kui jätad kingakarpi oma nime ja e-posti aadressi (seda infot ei saadeta Lähis-Itta), siis saad 2016. aasta jaanuaris e-postile teate kingituse teekonna kohta.

•  Anneta 5 eurot transpordikuluks iga karbi eest Ühiskonnatöö sihtasutuse kontole  EE131010220214844220, selgitusse lisada „Idatäht”.

• Kel pole aega kingitusega tegelda, saab annetada raha põgenikele tekkide ostuks, sest Lähis-Idas ei köeta, aga talv on külm. Raha Ühiskonnatöö sihtasutuse kontole  EE131010220214844220 annetades tuleb lisada märge „Põgenike tekkide jaoks”.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments