Evelin Pärn-Lee: Eesti annab võitluseta alla

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Rahvuslikul lennuettevõtjal on Eesti riigi jaoks mingil põhjusel eriline tähendus. Kui nii, siis jääb arusaamatuks, miks ei ole riik valmis kaitsma oma seisukohti riikliku lennukompanii abistamisel viimse vere tilgani ka kohtute ees, kirjutab riigiabi ekspert, TTÜ konkurentsiõiguse lektor Evelin Pärn-Lee Postimehes.

Riigi loobumine oma varasemate seisukohtade edasisest kaitsmisest tõstab veelgi teravamalt küsimuse, miks põletas riik raha ja kavatseb seda teha ka edaspidi, toetades läbikukkumisele määratud ärimudelit. Euroopa Komisjoni otsuse vaidlustamine oleks ainus võimalik moodus kindlaks teha, kas järeldused konkurentsi kahjustavast mõjust on põhjendatud. Tundub kummaline ja arusaamatu lõpetada ühe riikliku lennuettevõtja tegevus, nõuda talle antud riigiabi tagasi, kui samal ajal asutab riik kaks uut lennuettevõtjat, kelle aktsiakapitali sissemakseid võib jällegi riigiabina käsitleda.

Sellel, et otsuse vaidlustamisest ei räägita, võib olla ka vägagi proosaline põhjus: kõige kõrgemal tasemel on sõlmitud poliitiline kokkulepe, et Euroopa Komisjon vaatab läbi sõrmede sellele, et Eesti riik sisuliselt asutab uue lennuettevõtte. Aga ka sellisel juhul peab Eesti riik arvestama, et Euroopa Komisjon ei saa kinnitada lõplikult, et mõne aja pärast ei algatata menetlust uuesti juba uue ettevõtja suhtes. Piisab vaid mõne konkurendi kaebusest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
....
8 aastat tagasi

Baltiriikide lennufirma oleks ehk lahendus.

Külamees
8 aastat tagasi
Reply to  ....

Läti lennufirma edeneb toetuste najal hästi.Aga kuidas nad toetavad ja toimetavad on ärisaladus.Nad müüksid küll heale naabrile aktsiaid,aga millistel tingimustel…?Ilmselt on nüüd see hea Baltiriikide koostöö koht kus nemad käituvad samuti nagu meie siis kui meil hästi läheb.

Külamees
8 aastat tagasi

Peaaegu kõik lennufirmad on toetatud vähemalt viieteistümnel erineval moel.Pigem vist taandub küsimus tõesti sellele ,et miks meil “õnnestus”kasutada seda kuueteistkümnendat mis osutus keelatuks.Ilmselt ei näe asjaosalised ise ka enam võimalust otsust edukalt vaidlustada.