Valitsus ei kaeba Estonian Airi negatiivset riigiabi otsust edasi

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

estonianairFoto: arhiiv

Valitsus otsustas tänasel kabinetinõupidamisel mitte edasi kaevata Euroopa Komisjoni poolt Estonian Airile antud riigiabi otsust, teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Euroopa Komisjoni otsuse tühistamishagi õigus on Eesti Vabariigil ja AS Estonian Airil. "Riik ei nõustu Euroopa Komisjoni otsuse hoiakuga, sest nagu Euroopa Komisjon isegi on märkinud, on Euroopa äärealade lennuühendused oluliselt väiksema ühenduvusega kui Euroopa suurematel riikidel," ütles MKMi avalike suhete osakonna juhataja Rasmus Ruuda.

Eesti Vabariik ei kaeba aga otsust edasi, kuna Estonian Air on tänaseks pankrotis ning võimalik vaidluse tulemus seda enam ei muudaks, lisas ta. Samuti oleks riigil vaidluses kahetised ja osaliselt vastandlikud huvid.

Otsusega küll nõus ei olda, kuid tagasiõude vähendamisel väheneks automaatselt ka riigieelarvesse tagasinõutava summa suurus. Samuti on riigi poolt turupõhiselt asutatud uus ettevõte, mis juba Tallinnast lennuühendusi korraldab.

„Riigi poolt Euroopa Komisjoni otsuse tühistamishagi oleks üsna väheviljakas, kuna Estonian Air on pankrotis ja seda ükski võimalik areng enam ei muuda. Samuti oleks meil tagasinõude osas kahetised ja osaliselt vastandlikud huvid. See ei tähenda, et oleme Euroopa Komisjoni otsusega olemuslikult nõus, juba esimesed analüüsid näitavad, et Euroopa äärel asuvatel väiksematel riikidel on lennuühenduste pidamine keerulisem kui Euroopa südames. Kindlasti peame poliitilist debatti, et reeglid seda arvesse võtaks, alustades näiteks võimalusest paindlikumalt majandusele vajalike ühenduste tellimisel,“ ütles majandus- ja taristuminister Kristen Michal.

Edasivaidlemise õigus on Estonian Airil, kellel vaidluse edukuse puhul oleks võimalik saavutada majanduslikult parem tulemus väiksematele võlausaldajatele ning vähendada ettevõttelt väljanõutavat raha. Estonian Airi pankroti toimkonnale edastatakse riigi tellitud õiguslikud analüüsid seisukoha võtmiseks ja seejärel saab Estonian Air, kui asjast puudutatud isik teha otsuse tühistamishagi esitamiseks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments