0

Iloni Imedemaa tuleb Rakverest koju Muuseumirotiga

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ilon (8)

Ilon Wikland (paremal) ja Iloni Imedemaa püsiekspositsiooni "Olen alati siin.Ilon" kujundaja Tea Tammelaan näituse avamisel mullu jaanuaris. Foto Arvo Tarmula

Imedemaal uus püsinäitus „Olen alati siin. Ilon” tunnistati Eesti muuseumite 2014. aasta parimaks püsinäituseks. 

Muuseumiauhinnad anti üle täna Rakveres toimunud muuseumite aastakonverentsile järgnenud auhinnagalal. Kõik võitjad saavad endale pisikesed Muuseumiroti kujud (skulptor Tiiu Kirsipuu). Näituse ja püsinäituse auhinna võitjale jäävad rändauhinnana ringlema suured Muuseumirotid.

Aastaauhindade konkursile esitati 77 projekti, mille seast valisid muuseuminõukogu teemakomisjonid 29 nominenti 16 muuseumist. Kultuuriministeeriumi muuseuminõuniku Marju Reismaa sõnul oli eriti tihe rebimine näituste kategoorias, kuhu esitati 21 kandidaati.

Läänlaste konkurendid parima püsinäituse kategoorias olid Eesti meremuuseumi jäämurdja Suur Tõll ning teatri- ja muusikamuuseumi ekspositsioon „Muusika ja teater läbi trepihalli“.

Parimad valis välja muuseuminõukogu näitusekomisjon, mille esimees, Narva Muuseumi direktor Andres Toode ütles Iloni Imedemaa ekspositsiooni kohta, et see on lihtsalt väga hästi tehtud.  „Terviklik lahendus ja nii sisu kui ka vorm kandsid seda ideed milleks ekspositsioon on tehtud — lastele suunatud,” selgitas ta.

Toode ütles, et Eesti muuseumite ekspositsioonid on hästi tugevad ja siin pole meil midagi häbeneda. Komisjoni esimees tunnistas, et valiku tegemine polnud kerge, sest eri ekspositsioone on väga raske ühele skaalale panna. Eri kriteeriume kaaludes jõuti aga selleni, et „Olen alati siin. Ilon” oli tänavu muuseumite püsinäituste kategoorias selge favoriit.

Sihtasutuse Haapsalu ja Läänemaa muuseumid koosseisu kuuluva Iloni Imedemaa uus püsiekspositsioon avati pärast kolme kuu pikkust remonti mullu jaanuaris. Püsinäituse kujundas Tea Tammelaan, graafilise kujunduse autor on Katrin Kaev ja tekstid kirjutas Krista Kumberg.

Tammelaan tunnistas näituse avamise eel, et arutas kõiks plaanid üksipulgi Ilon Wiklandiga läbi ja pidas oluliseks, et maailmakuulus raamatuillustraator tulemusega rahule jääks. Et see kujundajal õnnestus, kinnitas ka avamispeol viibinud Wikland. „Näitus on ilusasti kokku pandud ja mul oli endal huvitav seda näha,” ütles Wikland toona.

Kui Iloni Imedemaa esimene ekspositsioon keskendus Wiklandi loomingule, siis uuel näitusel saab rohkem tunda õppida kunstnikku ennast. Eksponeeritud on ka Wiklandi varast loomingut ja talle kuuluvaid esemeid.

Näitusel on välja pandud Wiklandi kollane kohver, millega ta Haapsalust lahkus, üles on ehitatud tema  töölaud Stockholmis. Varasemast rohkem kasutatakse uues ekspositsioonis ka interaktiivseid võimalusi — saab vaadata videoid, kuulata intervjuusid ja lugusid. Püsinäitus on pidevas muutumises — igal aastaajal näeb külastaja galeriis midagi erinevat.

Aasta muinsuskaitsja muusuemis tiitli nominent oli ka Rannarootsi muuseum Ruhnul Korsi talus korraldatud talgutega.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz