4

Ameerika lahingukopterid lendavad täna Haapsalu kohal

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Suurõppusele Orkaan tõid "vaenlased" Pärnust Kiltsi lennuväljale Eesti õhuväe An-2d. Foto: Karri Kaas

 

Täna õhtul harjutab Eesti kaitsevägi koos Kanada ja Ameerika liitlastega Kiltsi lennuväljal kopteritelt objekti hõivamist.

Kaitsejõudude pressiesindaja kapten Arvo Jõesalu sõnul algab Kiltsis tegevus laupäeva hilisõhtul, mil Ameerika kopterite pardal kohalelendavad Kanada kaitseväelased hõivavad lennuväljal objekti. Neile teevad vastutegevust Eesti Scoutspataljoni võitlejad. „Tegevus kestab paar-kolm tundi ja seejärel kopterid lahkuvad,” selgitas Jõesalu.

Kiltsi lennuväljal toimuv on osa Eesti kaitseväe ja liitlaste ühisõppusest „Sabre Junction”, mille käigus harjutatakse erinevaid ühisoperatsioone, sealhulgas tegutsemist helikopteritelt öisel ajal.

Scoutspataljoni ülema major Andrus Meriloo sõnul harjutatakse õppusel kompanii suuruste üksustega reidi helikopteritel hoonestatud alal ja lennuväljal paiknevate objektide hõivamiseks.

„Harjutame, et reaalses olukorras kiiresti, täpselt ja õigest tegutseda,” ütles major Meriloo ja lisas, et  Scoutspataljoni allüksused on varem helikopteritel tegutsemise väljaõpet saanud operatsioonidel Iraagis ja Afganistanis ning seal ka reaalseid ülesandeid täitnud.

Õppus toimub korraga Eestis, Lätis ja Saksamaal. Eestis kasutatakse õppuse kohana Rummu endise vangla territooriumi, kus toimub põhitegevus, ja Kiltsi lennuvälja.

Õppusel osalevad Scoutspataljoni, Ämari lennubaasi, Ameerika Ühendriikide ja Kanada kaitseväelased. Peale jalaväelaste osaleb õppusel ka Ameerika Ühendriikide helikopteriüksus, mille koosseisu kuuluvad helikopteri Chinook, Black Hawk ja Apache. Helikopterid lendavad marsruudil Adaži–Kiltsi–Ämari–Rummu–Kiltsi–Adaži.

Õppus toimub lennuvälja linnast eemale jäävas osas. Kaitsevägi palub mitte tulla kohalikel õppusi vaatama.

Eile hommikul viidi Luhamaa piiripunkti lähedal ametiülesandeid täitnud kaitsepolitseinik jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
...
...

Linna kohal need NL lennukid polnud nii madalal,kui keset Läänemaad ühes lagedamas kohas.Seal oli täielik terror ja veel laste üle.Piloot vaatas,kus nad on ja sõitis nimelt !! kõrgust võimalikult langetades üle.Müra oli nii õudne,et pidi karjuma,et pärast peas paha ei hakkaks.Püüdsime küll joosta veel kuuri alla,kui oli jälle hull HÄIRE,aga palju seegi aitas…

Muideks
Muideks

Ma mäletan isegi seda, et NL hävitajad sõitsid ka Haapsalu kohal ja mitte nii harva.

Tont.
Tont.

Kas peale õppusi,näiteks homme,kopteritega huvilende ka tehakse ?

USA õppus ja KAPO ametnik
USA õppus ja KAPO ametnik

Kuidas need kaks omavahel seotud on?

wpDiscuz