Tagalahe rannas nähti saarmast

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Lääne Elu lugeja Jaan Lutt kirjutab sellest, kuidas ta kohtas täna Uuemõisas Tagalahe rannas saarmast.

Uuemõisa lähedal Tagalahe rannas jalutades kohtasin täna saarmast, rahvasuus ka udraseks hüütud vee-elukat ladinakeelse nimega Lutra lutra.

Saarmas pole siinkandis nähtavasti igapäevane tegelane, varem pole mul seesuguseid kohtumisi olnud. Ka pole ma temale iseloomulikke jälgi märganud. Eestis on saarmas põlisasukas, ilmudes meie maile üsna pea pärast jää-aja lõppu. Praeguseks elab Eestis hinnanguliselt ligikaudu 2000 saarmast.

Kuna saarmas on kaitsealune liik, on tema küttimine ebaseaduslik, samas tuleks tema elu ja tegevust võimalikult vähe häirida. Tegu oli arvatavasti noore, esmakordselt inimest kohtava loomaga, kes esialgu suhtus tundmatusse elukasse, s.o inimesse küll teatud ettevaatlikkusega ja lasi end isegi pildistada, seejärel aga kadus mere suunas kõrge rohu sisse.

Veeimetajate uurija Nikolai Laanetu tähelepanekuile tuginedes kohtusin arvatavasti noore isase, omale sobivat elu- ja talvituspaika otsiva mererrannikul hulkuva isendiga. Tagalaht on üsna kasutatav kalastuskoht ja seega on Uuemõisa saarmas konkurendiks meie kaaskodanikele, olles neist kahtlemata edukam kuna suudab päevas püüda toiduks mitu kilo kala (kuni 20% oma kehamassist). Lisaks sööb ta võimaluse korral ka veelindude poegi, konni, jänesepoegi jt väiksemaid ja nõrgemaid loomi.

Kalavarudele ta ohtu ei kujuta ning loodaks, et temaga järgnevalt kohtujad talle liiga ei tee. Samas on meeldiv tõdeda, et saarma esinemine viitab suhteliselt heale ökoloogilisele olukorrale Tagalahes.

Jaan Lutt

Fotod: Jaan Lutt.

Saarmas Uuemõisa 21aug-2014-b (1024x768) Saarmas Uuemõisa 21aug-2014-c (1024x768)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
9 aastat tagasi

Kalavarudele kujutab ohtu ikka ,kui varud väikesed on. Koduse kalatiigi teeb tühjaks kiirelt

ei pea
9 aastat tagasi

Ei pea kommenteerima, kui midagi asjalikku pole ütelda.

kesklinnas
9 aastat tagasi

lendas porikärbseid ringi

Lembitu Karu
9 aastat tagasi

Kure juures nähti Luike.

J
9 aastat tagasi

Olen aastaid tagasi näinud saarmast ka kuursaali juures.