Mitmed omavalitsused kaaluvad avalikes kohtades napsitamise keelamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

jotadHaapsalu ei pea avalikku alkoholitarbimist praegu probleemiks. Foto: Urmas Lauri

Mitmed Eesti omavalitsused kaaluvad võimalust piirata alkoholi tarbimist avalikes kohtades ning mitmed omavalitsused on piirangud juba kehtestanud, kirjutab Postimees.

Juuli alguses jõustus korrakaitseseaduse säte, mis lubab paljudes avalikes kohtades alkoholi tarbida, kui sellega ei häirita teisi. Samas jäeti omavalitsustele õigus määrata kindlaks lastele suunatud või tervise edendamiseks mõeldud paiku, kus see lubatud ei ole.

Pärnu on juba kuulutanud alkoholivabaks alaks kesklinna, rannapromenaadi, ja pargid. Alkoholi joomine on kesklinnas lubatud vaid toitlustusasutustes. "Me ei soovi näha inimesi jalutamas mööda Rüütli tänavat, õllepudel käes, või Rüütli ja Martensi väljakul napsi võtmas," lausus linnapea Toomas Kivimägi.

Alkoholi joomine on lubatud suvepealinna mõnes pargis, kus inimesed on harjunud piknikut pidama. Samuti rannaliival eeldusel, et seda ei tehta klaaspudelist.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf märkis, et ilmselt keelatakse alkoholi tarbimine pealinna randades.

Pirita linnaosa valitsus on selleks palve linnavalitsusele juba esitanud. Alkoholi joomise tahavad randades ja laste mänguväljakutel keelustada ka Põhja-Tallinn ja Haabersti.

Mitu omavalitsust on äraootaval seisukohal. «Kuna seadus on nii värske, on raske hinnata, kas miski on muutunud. Ise loodan, et ükski seadus ei pane inimesi rohkem alkoholi tarbima,» rääkis Keila abilinnapea Timo Suslov.

Kui alkoholi tarvitamine avalikus kohas muutub probleemiks, siis seisavad erimeetmete rakendamise arutelud ees näiteks Võrus. Pärast suve plaanivad küsimust arutada ka Viljandi ja Kuressaare. Jõgeval oli teema päevakorral viimasel volikogu istungil, ent kuna suvi on selles linnas rahulik, ollakse ootel, kuidas hakkab linnapilt muutuma.

Haapsalu, Valga ja Saue ei pea muudatust praegu probleemiks.

Kõige vabameelsemalt suhtub alkoholi tarbimisse avalikes paikades ilmselt Tartu. Linnasekretär Jüri Möldri sõnul on korrakaitseseaduses juba sätestatud, et alkoholi juues ei tohi teisi häirida. Ta märkis veel, et ka kohtud ei ole pidanud põhjendatuks korrakaitseorgani sekkumist olukorras, kus alkoholi tarbimine teisi ei häiri või ei ole ohtlik.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
9 aastat tagasi

Suklesel läheb arusaamisega aega. Võibolla järgmiseks kevadeks, kui enamus omavalitsusi asia ära teinud on, jõuab talle kohale. Imeks panna, et Karilaid siin poliitilise profiidi lõikamist ei näe…

Kohalik
9 aastat tagasi

eelmisele: kui vihjad, et ma ei kirjuta teemasse, siis tahtsin seda teemat siiski tõstadada, kuna eraldi teemat sellekohast ju pole. Aga kui täpselt teemasse kirjutada, siis surnuaed on avalik koht ja KarS § 262. “Avalikus kohas teiste isikute rahu või avaliku korra muu rikkumine” tingimus on täidetud. Surnuaias peaks olema turvamees, vanasti oligi surunuaiavaht. Kindlasti linnavalitsus leiaks lähedal elava inimese, kes hoiaks surnuaial “silma peal”. Peab võimaluse, et vana kalmistu oleks kalmistu nime väärt, mitte avalik peldik kuurortlinnas.

kohalikule,
9 aastat tagasi

Sa räägid joodikutest kes joovad alatasa seal.oli see alko lubatud või mitte nad lihtsalt jõid. Aga jutt käib üle üldisest alkohooli tarbimisest avalikult

Kohalik
9 aastat tagasi

Kuidas Haapsalu ei pea avalikus kohas napsitamist probleemiks? Ma näen seda probleemi alati, kui möödun vanast surnuaiast, ükskõik, kas peatänava poolt või Surnuaia poolt – alati on seal paar joodikut, kes urineerivad või needd joodikud lihtsalt magavad seal, olen näinud ka naist, kes kükitas ja tegi oma häda. Olen kutsunud ka politsei, kes on joodikud minema viinud, kuid ma ei saa ju koguaeg helistada politseile, et joodik urineerib jälle surnuaias, kas olen surnuaiavaht? See on meie linna suur häbiplekk.

...
9 aastat tagasi

Paistab, et ühelt poolt kohviku-terassipidajate lobistamine, teiselt poolt hea võimalus KOV junkrutel odavat populaarsust teenida, ilma et oleks ohtu töö tegemiseks või eelarve kasutamiseks. Tegelikult ju see seadus ei muuda midagi – need kes on kogu aeg oma tegevusega silma riivanud (a la nagu illustreerival pildil), lähevad ka uue seaduse järgi paragrahvi alla. Nende puhul, kes tahavad mõistliku viisil väikese joogi teha, pigistati ka varem enamusest ajast silm kinni. Pseudoteema nagu pankade sulgemine vms.