Soomlasest kanepikasvataja saadetakse maalt välja

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

timo haaraTimo Haara. Foto: Arvo Tarmula

Lihulas kanepi kasvatamise ja omamise eest kohtu ees seisnud soomlasele Timo Haarale määras kohus tingimisi vanglakaristuse ja maalt väljasaatmise koos viieaastase sisenemiskeeluga.

Haara sattus politsei huviorbiiti 2010. aasta septembris, mil tema üürikorterist Lihulas konfiskeeriti viis potis kasvavat kanepitaime. Ekspertiis näitas, et taimedes oli narkootilise aine THC sisaldus 1-2,6%, kuigi lubatud on 0,2%.

Haara end esimesest tagasilöögist heidutada ei lasknud ja jätkas kanepikasvatusega. 2011. aasta suvel ja sügisel konfiskeeris politsei tema korterist 36 ja Lihula mõisa mäe kõrvalt aiamaalapilt veel 216 kasvavat kanepitaime. Veel võtisd politsienikud Haara üürikorterist kaasa kanepipuru, seemneid, õisikuid.

Samal suvel pidasid politseinikud Tallinna sadamas kinni Haarale kuuluva auto, kus samuti leiti kanepipuru. Nii taimede kui kanepipuru THC sisaldus ületas 0,2%.

Timo Haara pole kunagi kanepikasvatamist eitanud ja leiab, kanepi kasvatamine tööstuslikel eesmärkidel pole kuritegu.

Mehe kava oli kanepipuru ja seemete müügi pealt teenida. Ta kinnitas, et sügiseks oli tal kanepiseemnte müügi kohta 2 miljoni euro suurune leping Soome juustu tootva firmaga Soya OY, mis nüüd kohtuvaidluste tõttu vett vedama läks.

Haara sõnul saab kanepist teha tervisele kasulikku teed ja ta tõi näiteks, et kanepipuru suitsetamine aitab loobuda nikotiiniga tubaka tõmbamisest. Nii oli Haara ise ka tubakasuitsetamise harjumusest vabaks saanud.
Lisaks tegeles Haara, kes kasvatas kanepisorti Cannabis Sativa, tegeles oma sõnul ka sordiaretusega. Ta püüdis saada võimalikult suurema ja ühtlase THC-sisaldusega taimi, millele siis taotleda sertifikaati Estonia 1 nime all.

Oma kanepikasvatuse õigustuseks nimetas Timo Haara, et juhul, kui PRIAlt toetusi pole kavas taotleda, pole kasvatuseks ka mingit luba vaja. Samuti oli ta veendunud, et 0,2protsendilise THC sisalduse nõue kehtib ainult toetuse taotlemise puhul.

Kohus oli aga teist meelt ja leidis, et Timo Haara, kes oli uurinud kanepi kasvatamist reguleerivaid sätteid, teadis, et 0,2protsendilisest THC-sisalduse piirangust ja on ka kohtus kinnitanud, et ei kasvatanud Lihulas kanepit põllumajandusliku tootmise eesmärgil (kanepiõli saamiseks), vaid selleks, et aretada võimalikult suure THC-sisaldusega sort, mille seemnetest hakata kanepit kasvatama.

Lisaks oli kohus arvamusel, et Timo Haara oleks pidanud pärast esimest kokkupuudet Eesti politseiga aru saama, et tema tegevus pole õiguspärane. Samuti puudus tal Ravimiameti luba narkootilise aine käitlemiseks narkootilisel eesmärgil.

Narkootilise aine kasvatamise eest karistas kohus Haarat kolme aasta pikkuse ja käitlemise eest nelja aast pikkuse vangistusega. Et kergem karistus loeti raskema karistusega kaetuks, jäi jõusse nelja aasta pikkune vangistus, mida ei pöörata täitmisele kui Timo Haara viie aasta jooksul uut kuritegu tahtlikult toime ei pane.
Lisaks saadetakse Haara Eestist välja ja viis aastat ta riiki siseneda ei tohi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments