Piiskop Philippe Jourdan: kooseluseadus võib tekitada ühiskonnas suuri pingeid

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

JourdanRoomakatoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan. Foto: Arvo Tarmula

Kui palju poleemikat tekitanud kooseluseaduse eelnõu seaduseks saab, võib see tekitada ühiskonnas suuri pingeid, ütles Haapsalus Eesti kirikute nõukogu koosolekul viibiv roomakatoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan Lääne Elule.

„Juriidilisest aspektist ei ole seda seadust vaja,” ütles piiskop Jourdan.

Küsimusele, kas see seadus väärib nii suurt avalikku tähelepanu ja poleemikat, vastas Philippe Jourdan:

„Ma mõistan, et see seadus puudutab mitte ainult neid, kes soovivad selle seaduse võimalusi kasutada, vaid paljusid inimesi, sest seadus käsitleb pere ja abielu institutsiooni. Seetõttu on õige, et inimesed saaksid selle seaduse kohta võimalikult palju teada ja et selle üle käiks ühiskonnas laialdane debatt.
Seadus võib tekitada ühiskonnas suuri pingeid ja ka seetõttu väärib ta tähelepanu.”

Milline oleks selle seaduse mõju ühiskonnale?

Piiskop Jourdan: „Meie töötame selle nimel, et Eesti ühiskonnas oleksid tugevad pered ja tugevad abielud. Ma palvetan ja loodan, et paljud palvetavad selle eest.

Seadus on asja üks aspekt. Teine aspekt on, mis toimub inimese hinges ja tema südametunnistusega. Seetõttu ei lõpe asi mitte seaduse vastuvõtmise või tagasilükkamisega. See on eluline küsimus iga inimese ja iga ühiskonna kohta.”

Küsimusele, millega pregune arutelu võib lõppeda, vastas Jourdan:

„Kas see protsess peatub või jätkub, on juba poliitikute ja juristide töö.
Kiriku missioon on tuletada meelde asju, mis puudutavad inimese hinge ja südametunnistust.”

Oma arvamuse kooseluseaduse kohta on avaldanud ka Eesti kirikute nõukogu.

Kirikute nõukogu liikmeskirikute juhid saatsid 30. aprillil riigikogu liikmetele pöördumise, milles tuntakse sügavat muret kooseluseaduse eelnõu üle.
Kirikute nõukogu tuletab meelde, et perekonna ja abielu kaitsmine on nii loomupärane kui ka põhiseaduslik ülesanne ja et kooseluseadus ei aita kaasa ei perekonna ega abielu väärtustamisele.

Kirikute nõukogu ei pea õigeks abielu ümbernimetamist kooseluks ja leiab, et vabaabielulist suhet, sh samasooliste vahel saab reguleerida võlaõigusseaduse alusel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahto
9 aastat tagasi

Rahvaloenduse andmetel on Eestis mõningane pruudipõud , sobivas eas naisi on vähem kui mehi . See seadus on siis nüüd pruudipõua leevendamiseks ?! 🙂

Pinged
9 aastat tagasi

on juba tekkinud,sest jahvatatakse ikka sama küsimuse kallal;oleks seadus praeguseks juba vastu võetud,oleks ka pinge kadunud-sedasi need lood;igaüks saaks OMADE probleemidega edasi minna,mitte ei vahiks kõrvalisi pseudoprobleeme.

Kohalik kodanik
9 aastat tagasi

Kuidas saavad inimesed nii jõhkralt tunda,et pressida maadligi endast natuke erinevaid,samas kui loomagi vastu leidub rohkem kaastunnet?Lihtsalt mõistmatus?Või siis,et ega iseennastki ei osata kurja kriitika eest säästa,kui miski pole täpselt NII,NAGU PEAB?Kaastunnet kõigile!

yx
9 aastat tagasi

võlad tuleb tasuda,igal enda omad-elan ise ja toetan ka omasoopaaride kooseluseadust,alandamata neid vähemusi negatiivsete solvangutega või praakides perekonnaohustajateks,mida nad pole

Mutionu
9 aastat tagasi

Selge,et sallivus ja omasoopaarid on teema,mis meil kõigil vaja ära õppida.See kordub,seni kuni selge-ja pääsu pole…Olen tänulik,et ise saan hetero olla.Lasen vabaks!

100%
9 aastat tagasi

nende tekitatud,kes eelarvamuse tõttu on hirmu täis.Viimane õlekõrs tundub kiriku dogmatism.Demokraatia aeg on läbi,kui nn.hall mass ei jõua arengus järgi…

mitte ei või
9 aastat tagasi

vaid 100% tekitab